10 suosikkimakua Helsingissä
Elisabeth Heinrichs kesäkuu 27, 2014

Minun Helsinkini maistuu…

Kahvilta

Kesäaikaan helpoin ja nopein tapa tutustua Helsingin kahvikulttuuriin on käydä hakemassa kahvikupponen yhdestä kaupungin kahvikioskeista. Yksi suosikkikioskeistani sijaitsee pitkän sillan kupeessa Unioninkadulla. Sieltä voi jopa saada runon kaupan päälle.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Kun kysyimme jonkin aikaa sitten Facebook -tykkääjiltämme mikä on Helsingin omaleimaisin tuoksu, suurimmalta osalta tuli vastauksena kahvi. Ja näinhän se on. Meiran kahvipaahtimo Vallilassa on yksi suosikkiohituspaikoistani aamuisin työmatkalla koska se herättää sisäisen kahviherkuttelijani.

Paikallisista kahvipaahtimoista nostaisin myös esiin Helsingin kahvipaahtimon, johon voi tutustua Teurastamolla ja joka toimittaa kahvia moneen helsinkiläiseen kahvilaan ja ravintolaan.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Itse koin aha-elämyksen käydessäni ensimmäistä kertaa paikallisessa Good Life Coffeessa, kun paikan barista uskaltautui minua haastamaan jättämään sokerin kahvista pois. Paluuta ei ole ollut…sanottakoon, että paikan tyypit tietävät mistä puhuvat ja tämä kahvinautiskelija kiittää.

Maista kahvia ainakin täällä: Good Life Coffee, Teurastamo, Johan & Nyström, La Torrefazione, Fazer, Kolmon3n, Suvanto, Sävy

Suklaalta

Valkoinen, tumma, pähkinäinen, suolainen, ruusuinen – suklaa on ehdottomasti yksi Helsingin parhaimmista herkuista. Kaupunki, jossa Chjokon suklaabuffet on käsite, ja joka on Fazer-menestystarinan synnyinkaupunki, on ehdoton suklaamatkailukohde. Paikalliset suklaakakut, esim. Berggan itseleivottu suussa sulava suklaakakku, ovat jokaisen suklaaystävän pahe. Muista myös paikalliset Levy– ja Goodio– suklaat.

Kuva: Rebekka Lehtola
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Mielenkiintoinen kaakao, keski-eurooppalaisittain sulatettu suklaa, löytyy Chofésta.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Maista suklaata ainakin täällä: Fazer, Chjoko, Chofé, Suvanto, Fratello, Tuoretori, Punnitse & Säästä, Ekolo, Ruohonjuuri

Salmiakilta

Jo legendaksi  muodostunut viehättävä Salmiakkikioski on jälleen avautunut ja toimii syyskuun loppuun asti meitä ihastuttamassa Töölössä! Tämä kioski, josta saa melkein sata eri salmiakkeja, jos jotain todistaa että olemme hulluna salmiakkiin! Suosittelen lämpimästi paikan tikkareita sekä salmiakkijauhetta, joka maistuu jäätelön, jogurtin tai kahvin päällä. Nam!

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Salmiakki Manifesto on vienyt oman salmiakkiihastuksensa pidemmälle, ja loihtinut siitä inspiroituneena ajattomia koruja.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Tällä Helsingin mustalla herkulla on timantin muoto syystä. Salmiakki on täyttä timanttia!

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Maista salmiakkia ainakin täällä: Salmiakkikioski, Helsingin ruokakaupat

Puurolta

Helsinkiläisen aamupala koostuu perinteisesti puurosta. Puuroon voi lisätä vaikka mitä, ja puurotyyppejä löytyy useita. Kahvila Suvannosta osataan kertoa, että Mustion myllyn kaurapuuro on ollut tämän kesän suosituin. Muista myös marjapuurot! Juuri eilen unelmoin ruokakojusta, joka tarjoilisi marjapuuroa kesäisin. Se toimisi loistavana lounasvaihtoehtona kesällä!

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Maista puurja ainakin täällä: Kuppi&Muffini, Suvanto

Marjalta

Kesä ei ole täydellinen ilman kotimaisia marjoja. Helsingissä kiertää tällä hetkellä mielenkiintoinen ruokakojun muoto, nimittäin Mustikkamaitopyörä. Se jos jotain kertoo suomalaisten rakkaudesta marjoihin. Kauppatorit ovat mielestäni parhaimmat paikat ostaa marjoja mukaan, ja syödä ne sitten kallioilla kaupunkia ihastellen. Erilaiset marjasmoothiet ovat myös helsinkiläinen herkku. Viimeiseksi ihastuin Kipon raikkaisiin smootheihin. Marjoja löytää myös monenmoisesta leivonnaisesta sekä suklaasta.

Kuva: Seppo Laakso
Kuva: Seppo Laakso

Maista marjoja ainakin täällä: kauppatorit, Mustikkamaitopyörä, Kippo, Made in Kallio

Villiyrtiltä

Viimeksi Helsinki-päivänä kävin tutustumassa Herttoniemen kartanon ja Stadin Puutarhurin järjestämään villiyrittikävelyyn ja ihastuin taas. Aikaisemmin olet vain juossut mm. Lehtisaaren metsissä ja valmistanut lisukesalaatteja villiyrteistä ryhmien kanssa.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Kävelykierroksen aikana ravintola Juuren keittiöpäällikkö Antti Ahokas kertoi miten helposti saa villiyrteistä loihdittua teetä, salaatteja tai annoslisukkeita sekä -koristeita. Tämän lisäksi yrtit toimivat rohtoina monelle vaivalle. Ihastuttavinta näissä herkuissa on, että yhdistävät eri sukupolvia: kierroksella mukana olivat niin lapset, nuoret, aikuiset kuin eläkeläisetkin. Ravintola Juuren väki on myös laajentanut toimintaansa ja pyörittävät tätä nykyään myös Latvaa, Maritoria ja Pihkaa. Helsingistä löytyy kymmeniä herkullisia villiyrittejä ja niihin voi tutustua mm. Sami Tallbergin Villiyrtti -keittokirjassa.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Maista villiyrttejä ainakin täällä: ravintola Juuri, Ask, Chef & Sommelier, Maritori, Pihka, Stadin Puutarhuri

Jäätelöltä

Talvella jokaisen naisen paras ystävä on Fazerin sininen. Kesällä sanoisin, että se vaihtuu jäätelöksi. Jäätelökioskit rantojen lähellä kuuluvat kesään, ja jäätelöt tuleekin mielestäni nauttia meren äärellä. Sielu lepää kun saa paikallista jäätelöä nautittavaksi kauniin maiseman lisäksi.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Maista jäätelöä ainakin täällä: Helsingin jäätelötehdas, Kolmen kaverin jäätelö (mm. Kaartin kotikauppa, K-kaupat, Stockmann)

Ruisleivältä

Suomen suosituin leipä on tunnetusti ruisleipä. Leipätiedotuksen mukaan rukiin osuus on vajaa 30 % suomalaisten viljan kulutuksesta. Kotimainen ruis on aromikas ja pienijyväinen ja lisäksi se kestää paremmin pohjolan ankaran talven kuin Keski-Euroopan hybridilajikkeet. Ruistuotteet ovat hyvin monikäyttöisiä, tässä joitakin esimerkkejä ruistuotteiden käytöstä.

Kuva: Leipätiedotus
Kuva: Leipätiedotus

Ruisleipään törmää koko ajan kun helsinkiläisiä ruokapaikkoja kiertää. Omat suosikit ovat kyllä esimerkiksi Kanniston leipomon ruissydämet, mutta niitä löytää myös Vanhasta kauppahallista.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Tämä kuva napattu Teurastamon Tuoretorilta, josta hyviä ruisherkkuja löytyy myös.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Maista ruisleipää ainakin täällä: Kanniston leipomo, Tuoretori, Fazerin leipomomyymälät, kauppahallit mm. Vanha kauppahalli

Raakakakulta

Raakaruoka on jo jonkin aikaa ollut ruokatrendi Helsingissä. Raakaruoka tarkoittaa mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, jota ei lämmitetä yli 45 asteen. Liika kuumentaminen tuhoaa ruoassa olevia tärkeitä entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita ja raakaravinnossa ravintoaineet ja entsyymit ovatkin vielä tallella. Tämän takia raakaravinnolla uskotaan olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia. Raakaruokaa laittaessa keittiössä ei tarvita hellaa ja uunia, vaan ruoan valmistukseen käytetään muun muassa tehosekoitinta, monitoimikonetta, hyötykasvikuivuria ja raastinrautaa. Raakaruokaan kuuluvat esimerkiksi marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit, merilevät, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt. Raakaravintoon hurahtaneet lupaavat, että raakaruoka lisää elinvoimaa, puhdistaa mieltä ja kehoa sekä vähentää unentarvetta ja sairauksia.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Itse olen tykästynyt varsinkin mustikka- ja lakritsiraakakakkuihin. Ne jättävät vatsaan raikkaan ja kevyen olon.

Maista raakakakkuja ainakin täällä: Suvanto, Café Kokko

Hattaralta

Tivolitunnelmasta ja ihanasta hattarasta voi nauttia missä muallakaan kuin Linnanmäellä! En keksi parempaa kesätekemistä kun käydä nauttimassa Kattilan antimista, katsomassa kesäistä ilmaiskonserttia ja ostaa hattaran mukaan menomatkaksi. Vaikka en itse niinkään pidä laitteista, uskaltaudun vain vuoristorataan, maisemajunaan ja panorama-torniin, niin rakastan Linnanmäen huvipuistotunnelmaa. Hattara on täydellinen kesäkaveri.

Kuva: Gunilla Korhonen
Kuva: Gunilla Korhonen

Maista hattaraa ainakin täällä: Linnanmäki