2 sympaattista helmeä Kruununhaassa
Emmi Kallio helmikuu 15, 2016

Mariankadulla häämöttää kauniisti valaistu ikkuna. Helmikuinen vesisade ja liukkaat kadut eivät oikein innosta ulkoiluun, joten nopeutan askeleitani. Saavun kohteeseeni ja Papu Cafe näyttää juuri niin kutsuvalta ja kotoisalta kuin olin toivonut. Sisäänastuessa unohtaa helposti ulkopuolisen maailman ja katujen hälinät ja tämä on juuri sitä, mitä haluaa ja kaipaa kiireisen elämän keskellä.

Papu Cafe Mariankadulla. Kuva: Emmi Kallio
Papu Cafe Mariankadulla. Kuva: Emmi Kallio

Papu Cafe avattiin 5. päivä joulukuuta ja on yksi Helsingin uusimmista kahvilatulokkaista. Papu Cafen konsepti perustuu rentoon, kotoisaan ja ystävälliseen tunnelmaan vietnamilaisilla mausteilla. Papussa painotetaan laatua; pavut tulevat Kaffa Roasteryltä ja tee Théhuoneelta. Kaikki tuotteet valmistetaan myös paikan päällä oman leipurin tai Hannahn ja Riyan toimesta. Kahvilan valikoimaan kuuluu niin suolaista kuin makeaa, kahvia, teetä ja erilaisia erikoiskahveja. Kahvilan erikoisuuksiin kuuluu vietnamilainen kahvi, vietnamilainen sandwich eli Banh Mi sekä kesärullat. Ymmärrän miksi kun saan kyseiset tuotteet eteeni.

Kahvilan erikoisuudet näyttivät ja maistuivat erinomaisilta. Kuva: Emmi Kallio
Kahvilan erikoisuudet näyttivät ja maistuivat erinomaisilta. Kuva: Emmi Kallio

Klassista vietnamilaista kahvia kutsutaan nimellä cafe sua da (kirjaimellisesti kahvia, maitoa ja jäitä). Kahvin valmistukseen käytetään yksinkertaista metallista suodatinta, Phiniä, ja tämä klassinen, hidas kahvin valmistustapa tuo aitoa ja rauhallista tunnelmaa kahvilaan. Toisin kuin Suomessa, vietnamilainen kahvi nautitaan maitotiivisteen kanssa. Aluksi yhdistelmä kuulostaa kummalliselta, mutta jo yhden kulauksen jälkeen ihmettelen, miksi tämä kombinaatio ei ole tunnetumpi. Maitotiiviste tuo kahviin makeutta jos sitä kaipaa, kun taas pienen pieni loraus tuo kahvin luontaisat aromit paremmin esille. Toinen suosittu kahvi Papussa on Aeropress kahvi, joka on uniikki tapa valmistaa kahvia painetta käyttäen.

Kasvikset, tuoreet yrtit, possu ja katkaravut käärittynä riisipaperiin ja tarjottuna maapähkinäkastikkeen kera vievät ajatukset kauas pois. Vietnamilainen keittiö ei ole minulle entuudestaan tuttu, mutta saan kuulla että nämä ainekset ovat klassisia ja tuoreita makuja suoraan vietnamilaisesta keittiöstä. Banh Mi on minulle myös miellyttävä uusi tuttavuus, jossa yhdistyy kanapatee, vietnamilainen kinkku, porkkana, kurkku, korianteri ja maustekastike. Papun valikoimaan kuuluu myös vegaanisia vaihtoehtoja, kuten vegaaniset kesärullat, vietnamilainen leipä ja kahvit soija- tai kauramaidolla.

Maapähkinäkastike kruunasi nämä raikkaat kesärullat. Kuva: Emmi Kallio
Maapähkinäkastike kruunasi nämä raikkaat kesärullat. Kuva: Emmi Kallio
Banh Mi -leipää saa myös vegaanisena. Kuva: Emmi Kallio
Banh Mi -leipää saa myös vegaanisena. Kuva: Emmi Kallio

Alueella asuvat paikalliset ja lapsiperheet ovat tuttu näky kahvilassa. Monet tulevat tänne nauttimaan hyvästä kupillisesta kahvia tai teetä, lounaalle tai tekemään töitä kannettavallaan rennossa miljöössä. Papu Cafessa vierähtää kuitenkin helposti enemmän aikaa kuin uskoisi. Huomaan itse, että vierailuni aikana katseeni vaeltaa jatkuvasti kahvilatilan ympäri, kiinnittyen toinen toistaan ihanampaan sisustuselementtiin. Löydän nopeasti oman suosikkini näistä. Taulun tekstillä, johon varmasti monet muutkin voivat samastua ”procaffeinating (noun) the tendency to not start anything until you’ve had a cup of coffee!”. Istuessani Papussa katsellen ulos harmaata ja sateista säätä toivoisin, että kaikki aamut voisivat alkaa näin ihanasti.

Papu Cafe www.papucafe.fi
Mariankatu 24, avoinna ma-pe 8-20 / la 10-18 / su 11-16

Papu Cafen sisustus oli ihanan kotoisa. Kuva: Emmi Kallio
Papu Cafen sisustus oli ihanan kotoisa. Kuva: Emmi Kallio

Ulkona ei ainakaan enää sada kun astun ulos Papusta. Harmaa sää ei lannista mielialaani tällä kertaa, koska tiedän, että minua odottaa jotain erikoista. Kivenheiton päässä Mariankadulta Siltavuorenrannassa löytyy nimittäin toinen mielenkiintoinen kahvila, HIMA Happiness. HIMA aloitti toimintansa kolmisen vuotta sitten Helsingin Torikortteleissa, mutta siirtyi nykyiseen sijaintiinsa noin kaksi vuotta sitten. Polkupyörät ja käsinkirjoitetut puukyltit ohjaavat asiakkaat tänne meren äärellä olevalle punaiselle tiilitalolle. HIMA aloitti toimintansa joogan parissa ja valikoimassa on nykyisin paljon erilaisia tunteja ja kursseja, muun muassa aerial- ja flow jooga. Nykyisen tiilitalon tilat olivat kuitenkin niin hienot, että ne puskivat aloittamaan kahvilatoiminnan nopeammin kuin oli ajateltu. Pitkänsillan punainen polkupyörä on johdatellut asiakkaita kahvilaan viime heinäkuusta lähtien.

Punainen tiilitalo vasemmassa laidassa on HIMAn uusi koti. Kuva: Emmi Kallio
Punainen tiilitalo vasemmassa laidassa on HIMAn uusi koti. Kuva: Emmi Kallio
Pyörät ja puukyltit toivottavat asiakkaat tervetulleiksi. Kuva: Emmi Kallio
Pyörät ja puukyltit toivottavat asiakkaat tervetulleiksi. Kuva: Emmi Kallio

HIMAn toiminnan ydin on oma hyvä olo. HIMA tarkoittaa Keiju Vihreäsalon mukaan sisäistä viisautta, olotilaa jossa päästään omaan henkiseen kotiin kunhan vain malttaa antaa kaiken ulkopuolisen olla ja keskittyä omaan olotilaan. Happiness puolestaan on rauhallisuuden ja tyytyväisyyden kautta tuleva kestävä onnellisuus. Nimivalinnan ymmärtää heti, kun astuu ovesta sisään. Vierailijat jättävät ovesta sisään tullessaan kenkänsä eteiseen ja tästä pienestä eleestä saa tunteen, että on astunut jonkun kotiin. Tämä tunnetila voimistuu kun siirtyy kahvilan puolelle, jonka seiniä koristavat liitutaulut joogaohjelmalla ja ruokalistalla, kirjahyllyt täynnä kirjoja, kynttilät ja iso puulavoista tehty sohva.

Kirjahylly houkuttelee nappaamaan lukemista lounaalle. Kuva: Emmi Kallio
Kirjahylly houkuttelee nappaamaan lukemista lounaalle. Kuva: Emmi Kallio

Ilmoittaudun kahvilan kassalle joogatunnille. Pukuhuoneita ja suihkuja on erikseen miehille ja naisille ja joogasaleja on sekä ala- että yläkerrassa. Isoihin ryhmäliikuntasaleihin tottuneena koen miellyttävän yllätyksen astuessani HIMAn pukuhuoneeseen. Tilaa koristaa iso sohvaryhmä, kynttilät ja kukat. Joogasali jatkaa samaa miellyttävää tunnelmaa: joogavälineet ovat hienosti pinottu salin takaseinää vasten ja etuseinältä avautuu merelliset näkymät. HIMAn joogatunnit soveltuvat hyvin aloitteleville joogaajille sekä joogaa jo pitkään harrastaneille. Tänään minulla oli mahdollisuus tutustua HIMAn lounas Yin –joogaan, lempeään joogaan jossa antaudutaan rauhoittavaan ja tasapainottavaan harjoitukseen. Matot ja tunneille tarvittavat välineet löytyvät joogasalista, joten omaa mattoa ei tarvitse tuoda mukanaan. Asettelen mattoni paikoilleen ja odotan innolla tunnin alkua.

Tunnin aikana olotila muuttuu väistämättä rauhallisemmaksi ja hengitys syvenee. Taustalla soiva musiikki saa mielen entistä rennompaan tilaan. Pitkät venytykset tuovat keholle kokonaisvaltaisen hyvän olon ja tunninkestävä jooga lähenee loppuaan yllättävän nopeasti. Loppurentoutuksen aikana unohdan melkein kaiken ympärillä olevan ja pääsen keskittymään pelkästään omaan itseeni.

Tässä joogasalissa ei voi kuin rentoutua. Kuva: Saara Rönnholm
Tässä joogasalissa ei voi kuin rentoutua. Kuva: Saara Rönnholm

Joogan jälkeen on helppo piipahtaa kahvilaan lounaskeitolle tai vaikka kahvikupilliselle ja pienelle makealle. Tarjonta koostuu gluteenittomista ja vegaanisista luomutuotteista ja raakaruoka kuuluu myös kahvilan valikoimaan. Terveysintoilu ei kuitenkaan mene hyvän ja maukkaan ruuan edelle. Kahvipavut ja tee ostetaan Johan & Nyströmiltä ja pavut jauhetaan itse paikan päällä. Kahvilan erikoisuuksiin kuuluu talon gluteeniton ja vegaaninen siemenleipä, tilauksesta tehdyt smoothieet sekä gluteeniton mutakakku luomujäätelöllä.

HIMAlla on päivittäin vaihtuva lounaskeitto. Kuva: Emmi Kallio
HIMAlla on päivittäin vaihtuva lounaskeitto. Kuva: Emmi Kallio

Jokaista tilattua annosta tai kahvikupillista piristää mukana tulevat inspiroivat lauseet. Wherever you are, be all there kuvailee tätä päivää paremmin kuin hyvin. Kruununhaka voi olla ylpeä alueensa helmistä.

Iltapäiväkahvit. Kuva: Emmi Kallio
Iltapäiväkahvit. Kuva: Emmi Kallio

HIMA Happiness www.himahappiness.com
Siltavuorenranta 16, joogatunteja joka päivä
Organic Café –kahvila avoinna arkisin 11-19

  • Erika, Meilahdenmutsi

    Kiitos hyvistä vinkeistä! Seuraavaksi menemmekin Kruunuhakaan!

    • Emmi

      Hei Erika! Kiva, että sait kirjoituksesta uusia vinkkejä. Ihanaa seikkailua Kruununhaassa! :) Emmi/Visit Helsinki