3 päiväretkiehdotusta Helsingistä: Länsi-Uusimaa lautasella
Elisabeth Heinrichs syyskuu 18, 2015

Jokaiseen syksyyn kuuluu ainakin yksi ruokaretki! Pääsin hiljattain tutustumaan Länsi-Uudenmaan ruokatarjontaan Suomen ainoan Slow Food –yhdistyksen, Slow Food Västnylandin, Bitte Westerlundin johdolla, Visit South Coast Finlandin kutsumana. Vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista koin maaseudun ja vanhan kaupungin puurakennuksineen, mutta ennen kaikkea sain nauttia lähiruoasta ja luomutuotteista, jotka ovat varsinkin Raaseporissa jokapäiväistä leipää. Alueen ruokatoimijat ovat ymmärtäneet paikallisten raaka-aineiden merkityksen ja käyttävät niitä runsaasti keittiöissään. Tutustumispäivästä inspiroituneena kokosin 3 päiväretkiehdotusta sanastoineen alueelle.

 

Päiväretkiehdotus 1: Tammisaari

Miten julkisilla: Helsingistä menee Tammisaareen yksi juna tunnissa (vaihto Karjaalla), matka kestää n. 1½ tuntia

Muuten: autolla, pyörällä, bussilla ja/tai veneellä

Henkilökohtaisesti olen aina pitänyt kovasti Tammisaaren merellisestä kaupungista. Se edustaa hyvin Uudenmaan suomenruotsalaista rantakaupunkielämää ja Suomen etelärannikkoa vanhalla kaupungillaan, ja muistuttaa tunnelmaltaan Porvoota ja Hankoa. Kaupunki on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin Porvoo, mutta vain vähän asukasluvultaan suurempi kuin Hanko. Tammisaaren kadut ovat olleet olemassa sellaisenaan samalla paikalla jo 1500 -luvulla. Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu paljastavat, että Tammisaari oli ja on edelleen taitavien käsityöläisten asuinaluetta. Tammisaari oli myös Helene Schjerfbeckin (1862–1946) kotikaupunki ja kaupungissa on hänen pysyvä näyttelynsä.

 

Tammisaaren tori

Jo matkalla Tammisaaren torille saimme kuulla eri torimyyjien tarinoita. Oli hienoa huomata, että Länsi-Uudenmaalla jokainen ruokatoimija tunnetaan tuotteestaan – ja tuottajista puhutaan jopa pelkillä etunimillä. Torilla myydään sesonkiruokaa: kalaa, sieniä, marjoja, vihanneksia, kukkia, leipomuksia, antiikkia ja muita tavaroita. Suosittelen piknikkorin pakkaamista torin antimilla ja lähtemistä kävelyretkelle merenrantaa pitkin.

Tammisaaren torin puolukoita. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaaren torin puolukoita. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaaren kantarellit - todellista silmäruokaa. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaaren kantarellit – todellista silmänruokaa. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaarella on viehättävä rantakaupunkikauppatori. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaarella on viehättävä kauppatori. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaari tunnetaan omenoistaan. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaari tunnetaan omenoistaan. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Myös Suomen vanhin kävelykatu, Kuninkaankatu, alkaa torilta. Kuninkaankadun varrella ja torin ympärillä on paljon kauppoja ja kahviloita. Itse suosin kesäaikaan kahvilaa Café Gamla Stania. Muulloin suosittelen leipomokahvila Carl De Mummaa ja kahvilaravintolaa Lilla Köketiä.

Tammisaaren tori, Raatihuoneentori, Tammisaari, http://www.visitraseborg.com/fi/tapahtumat/103-toripaiva-tammisaaressa

Sanasto:

Lingon – puolukka

Äppel – omena

Kantareller – kantarellit

Lyckliga hönors ägg – onnellisten kanojen munat

Fisk – kala

Majs – maissi

Strömmingslåda – silakkalaatikko

 

 

Hotel Sea Front

10 minuutin kävelymatkan päässä Tammisaaren torilta sijaitsee hotelli nimeltään Sea Front. Hotel Sea Front on perheyritys ja hotellin pitäminen ja vieraista huolehtiminen on talolle elämäntapa. Hotelli on kuulemma tunnettu jäätelöstään ja paikalliset tulevat joka vuosi ainakin kerran nauttimaan siitä talon laiturilla.

Jannen elävät ravut. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Jannen elävät ravut. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaaren kuuluisin ravustaja - Janne. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Tammisaaren kuuluisin ravustaja – Janne. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Jannen keitetyt ravut. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Jannen keitetyt ravut. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Maittavat rapuleivät. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Maittavat rapuleivät. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mustion panimo-oluita ja panimon perustaja Daniel Kawecki. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mustion panimo-oluita ja panimon perustaja Daniel Kawecki. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Itse pääsin maistelemaan paikallisia ns. Jannen rapuja ja minun on pakko myöntää, etten ole Suomessa parempia rapuja syönytkään! Kokemus oli todellakin mieleenpainuva koska pääsin todistamaan rapujen koko elämänkierron: eläviä rapuja, rapujen keittämisprosessia ja rapuja ruokapöydässä. Ruokajuomana sain maistaa Mustion panimo-oluita. Matkamuistoksi sain Kräftskivan – en finlandssvensk karneval –kirjan, josta heti tuli lempikahvipöytäkirjani.

Hotel Sea Front, Valkovuokonkatu 2, Tammisaari, http://hotelseafront.fi/

Sanasto:

Jannes kräftor – Jannen ravut

Svartå bryggeri – Mustion panimo

Kräftskiva – rapujuhla

Herrgårdsglass – lähituotettu jäätelö

 

 

+ Jos sinulla on auto/pyörä käytössä:

Mörby Gård #minmörbyhistoria

Koska liikuimme tutustumispäivänä autolla, pääsin käymään myös Mörbyn tilalla. Tilaa pitää Almin perhe ja tutustumispäivänä pääsin omistajaa ja maanviljelijää Anna Almia tapaamaan. Hän näytti vanhan kulttuurimaiseman keskellä sijaitsevaa tilaa ja sain nauttia seljankukkamehusta sekä kaurakekseistä hänen pellollaan, lehmien vieressä. Myöhemmin pääsin myös lehmälaumaa tervehtimään. Myös täällä sain todistaa ruokatuotteen koko elämänkierron: kaurakeksien kaura tuli nimittäin Almin tilalta ja Anna oli ne itse tehnyt.

Mörby -luomumaatilan kaurapellot ja -keksit. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mörby -luomumaatilan kaurapellot ja -keksit. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Maanviljelijä Anna Alm ja hänen lehmänsä. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Maanviljelijä Anna Alm ja hänen lehmänsä. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mörby Gårdin tilakauppa. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mörby Gårdin tilakauppa. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mörby Gårdin kuuluisa luomuspelttikierrepasta. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Mörby Gårdin kuuluisa luomuspelttikierrepasta. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Mörby Gårdilta löytyy myös tilakauppa, josta saa ostettua tilalla kasvatettuja luomutuotteita kuten viljoja, juureksia, perunaa ja naudanlihaa. Itse ostin mukaan luomuspelttikierrepastaa (5€), joka valittiin tämän vuoden Länsi-Uusimaalaiseksi tuotteeksi.

Tilalla järjestetään myös jo perinteeksi muodostuneet vuotuistapahtumat, mm. Joulumarkkinat ja Laskiaisrieha.

Mörby Gård, Mörbyn kartanon tie 80, Tammisaari, http://www.morby.fi/

Sanasto:

Spelt – speltti

Gårdsbutik – tilakauppa

Ekolantbruk – luomumaatila

Vete – kaura

 

 

Päiväretkiehdotus 2: Karjaa

Miten julkisilla: Helsingistä menee Karjaalle kaksi junaa tunnissa, matka kestää noin tunnin

Muuten: autolla, bussilla ja tai pyörällä

Puutarhakaupungiksi kutsuttu Karjaa on pitkään toiminut ja toimii vielä tänä päivänäkin Länsi-Uudenmaan risteyspaikkana.

 

Köttkontrollen

Köttkontrollen on gastropubin ja lihakaupan sekoitus, jossa perinteet yhdistyvät uudenlaisiin makuelämyksiin. Katutason lihakauppa myy paikallisesti tuotettua lihaa, joka on suoraan ostettu tuottajilta. Kauppa hyödyntää kokonaisia eläimiä – kärsästä saparoon. Gastropubi tarjoaa juuri näitä: unohdettuja paloittelupaloja, koska Köttkontrollen on sitä mieltä, että eläimen jokaisesta osasta voi saada makuelämyksen. Kokeista mainittakoon Samuel Mikander, joka on osa Suomen kokkimaajoukkuetta. Itse pidin kovasti paikan rennosta ilmapiiristä, sekä asiantuntevasta palvelusta. Haluan ehdottomasti päästä nauttimaan gastropubin brunssista!

Köttkontrollenin lihakauppa ja lihakauppias Pontus Berglund. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Köttkontrollenin lihakauppa ja lihakauppias Pontus Berglund. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kauppa hyödyntää kokonaisia eläimiä - kärsästä saparoon. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kauppa hyödyntää kokonaisia eläimiä – kärsästä saparoon. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Köttkontrollen -gastropubin antimia. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Köttkontrollen -gastropubin antimia ja draamaopas Anne Ingman gastropubin maskotin kanssa. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Lihakauppa järjestää myös tapahtumallisia iltoja, esimerkiksi ”Ilta lihan kanssa”, jolloin seurataan ammattilaisten avulla miten lapa leikataan, tutustutaan kaikkiin osiin ja saadaan käytännöllisiä vinkkejä ja reseptejä. Tämän jälkeen siirrytään ravintolaan, missä kokit ovat loihtineet paloista makoisan menun. Draamaopastukset (Raaseporin linnanrouva Katariina ja/tai Helene Schjerfbeck) oppaan Anne Ingmanin johdolla ovat myös mahdollisia.

Köttkontrollen, Koulukatu 10, Karjaa, http://kottkontrollen.com/?lang=fi

Sanasto:

Köttbutik – lihakauppa

From nose to tail – kärsästä saparoon

Svinaktigt gott – sikahyvää

Finlands kocklandslag – Suomen kokkimaajoukkue

 

 

Päiväretkiehdotus 3: Pohja

Miten julkisilla: Helsingistä on useita suoria bussiyhteyksiä Pohjaan, esimerkiksi Matkahuollon kautta, matka kestää n. kaksi tuntia

Muuten: autolla ja/tai pyörällä

Pohja on Suomen metalliteollisuuden synnyinsijoja ja pitäjään perustettiin noin vuonna 1630 Antskogin ruukki, vuonna 1641 Billnäsin ruukki ja vuonna 1649 Fiskarsin ruukki.

 

DeliTukku

Noin vuoden vanha lähiruokamyymälä-, kahvila- ja grilliravintolakokonaisuus DeliTukku on Pohjan kyläkeskuksen suosituin kohtaamispaikka ja paras ruokapaikka. DeliTukun myymälässä on laaja valikoima paikallisia tuotteita – perinnejuustosta lihatuotteisiin. Täällä jokaisen tuotteen alkuperä on tiedossa. Samassa tilassa toimii myös lihakauppa West Charkin tehtaanmyymälä, jonka tuorevalikoimaamme kuuluu naudan, porsaan, vasikan, broilerin, kalkkunan, karitsan ja riistan lämmin- ja kylmäsavutuotteet, makkarat, kypsät tuotteet sekä puolivalmisteet. Pääsin maistelemaan ravintola Glödenin ja West Charkin maukkaita lihaisia herkkuja, Rekolan Panimon juomatuotteita sekä Fiskarsin juustolan suussasulavaa artesaanijuustoa.

DeliTukku on yksi Pohjan ruokanähtävyyksistä. Kuva: Elisabeth Heinrichs
DeliTukku on yksi Pohjan ruokanähtävyyksistä. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Ravintola Glödenin maistuvia makupaloja sekä DeliTukun omistaja Jan Westman. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Ravintola Glödenin maistuvia makupaloja sekä DeliTukun omistaja Jan Westman. Kuva: Elisabeth Heinrichs
DeliTukku. Kuva: Elisabeth Heinrichs
DeliTukun jokaisen tuotteen alkuperä on tiedossa. Kuva: Elisabeth Heinrichs

DeliTukku,  Pohjantie 8, Pohja, http://www.delitukku.fi/

Sanasto:

Ysteri – juustola

Bondost – kotijuusto

Färskost – perinnejuusto

Närmatsbutik – lähiruokakauppa

 

Oletko itse ruokamatkailija? Joko olet tutustunut Länsi-Uudenmaan ruokatarjontaan? Kerro kommenttikentässä!

  • Huli/Meanwhile in Longfield..

    Kiva teksti! Ja tosi hyvä ja hauska idea toi sanasto. Itse olisin kaivannut sitä jo retkellä olessamme. Mahtavaa syksyä!

    • Kiitos :) Mukava kuulla, että pidit sanasto-ideasta! Samoin sinulle, ihanaa syksyä!

      -Elisabeth / Visit Helsinki