5 + 1 maistuvaa tärppiä itäisen kantakaupungin ”Hipsterialueelle”
Laura Saksala lokakuu 22, 2014

Vastikään ilmestynyt ”Food Helsinki HEL YEAH!” –ruokaesite on loistava opas Helsingin ruokakulttuurin saloihin. Esitteen Hipsterialue on yllättävä sekoitus perinteitä ja trendikkäitä paikkoja itäisen kantakaupungin alueella. Katsasta ainakin nämä tärpit!

 

Hakaniemen halli

Ruokaentusiastin taivas löytyy Hakaniemen kauppahallista, Hakaniemen torilta. Jo 100-vuotias halli on täynnä perinteitä, ja mikä tärkeintä, tuoreita raaka-aineita ja monipuolisia ruokatuotteita. Minulle viikonloppujen kohokohta on kiireetön ruokaostosten teko ja jutustelu ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa, joka antaa mielellään ruoanvalmistusvinkkejä ja uusia reseptejä. Hallista löytyvät myös maistuvimmat ruokatuliaiset kotiin vietäväksi. Joskus on kiva kierrellä myös kakkoskerroksen putiikkeja ja pysähtyä kahville nauttimaan hallin tunnelmasta.

Merja Valon hedelmä- ja vihannestiski on tarkkaan aseteltu visuaalinen elämys.
Merja Valon hedelmä- ja vihannestiski on tarkkaan aseteltu visuaalinen kokonaisuus. Kuva: Laura Saksala

Osoite: Hämeentie 1a
Avoinna: ma–pe 8.00–18.00, la 8.00–16.00, sunnuntaisin suljettu

 

Ravintola Kolmon3n

Puolen vuoden ajan Kallion kaupunginosan ytimessä on ihastuttanut ravintola Kolmon3n monipuolisella menullaan ja laadukkaalla ruoallaan. Ravintolan ajatuksena on tarjota puhtaita, sesonginmukaisia raaka-aineita.

Piskuinen ravintola on sisustettu trendikkäästi mutta kutsuvan kotoisasti. Kuva: Laura Saksala
Piskuinen ravintola on sisustettu trendikkäästi mutta kutsuvan kotoisasti. Kuva: Laura Saksala

À la carte ja maistelumenun lisäksi Kolmon3n tarjoilee lauantaisin ”aamiaislounaita”. Listalla on myös annoksia, joita on saatavilla aina, esimerikiksi meheviä burgereita. Itse olen testannut vasta paikan lounaan, joka lupasi todella hyvää: tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita käytetään mutkattomasti mutta ajatuksella. Palaan ehdottomasti!

Varsin sopuhintaisen ravintolan lounas maksaa 10 euroa. Rautu vihannesten, perunoiden ja tillivoin kanssa oli erinomainen!
Varsin sopuhintaisen ravintolan lounas maksaa 10 euroa. Rautu vihannesten, perunoiden ja tillivoin kanssa oli erinomainen! Kuva: Laura Saksala

Osoite: Kolmas linja 11
Lounas: ma–la 10.30–16.00
Á la carte: ti–la 17.00–23.00 (keittiö sulkeutuu klo 22)

 

Ravintola Sandro

Supersuosittu Sandro on muodostunut lähes kantapaikakseni. Aikaisemmin tällä kulmalla sijaitsi legendaarinen Sandron kioski, mutta muutama vuosi sitten liikehuoneisto koki mittavan muodonmuutoksen huippuravintolaksi.

Kuva: Laura Saksala
Sandron kulma tunnetaan Kalliossa. Kuva: Laura Saksala

Trendikkään rento ja tunnelmallinen ravintola houkuttelee herkullisella marokkolaisvaikutteisella ruoallaan väkeä muistakin kaupunginosista brunsseille, lounaille ja illallisille drinkkeineen. Tässä ravintolassa illallistunnelma vaihtuu sujuvasti illanviettoon DJ-musan tahdissa. Sen verran suosittu Sandro on, että pöytävaraus on välttämätön. Ravintola on juuri avannut toisen toimipisteen Etelä-Helsinkiin Eiraan.

Sandron lounas- ja brunssipöytä notkuu mausteisia herkkuja. Kuva: Laura Saksala
Kallion Sandron lounas- ja brunssipöytä notkuu mausteisia herkkuja. Kuva: Laura Saksala

Osoite: Kolmas linja 17
Aamiainen ma–pe 7.30–10.30
Lounas ma–pe 11.00–14.30
À la carte ma–pe 16.00–23.00, la & su 17.00–23.00
Vegan & Veggie Garden -brunssi lauantaisin 10.00–16.00 (kattaukset 10.00/12.00/14.00)
Marrakech Madness -brunssi sunnuntaisin 10–16.00 (kattaukset 10.00/12.00/14.00)

 

Avikaisen leipomo

Avikaisen leipomo on paikallisten keskuudessa legenda, hieman piilossa oleva helmi Torkkelinmäellä. Klassikkoleipomo on perustettu vuonna 1956 ja toiminut Torkkelinmäen tilassa vuodesta 1966 alkaen. Pieni leipomo on täynnä herkkuja, jotka valmistuvat myymälän yhteydessä.

Avikaisen leipomo on Torkkelinmäen makea helmi! Kuva: Laura Saksala
Avikaisen leipomo on Torkkelinmäen helmi! Kuva: Laura Saksala

Avikainen on kokemus! Eikä vähiten siksi, että tiskin takaa löytyy usein Elvi Avikainen, 88, jonka elämäntyö leipomo on. ”Ruista leivotaan joka arkipäivä”, Elvi kertoo. Myös mustikkapiirakka lukeutuu leipomon suosikkituotteisiin. ”Sokeria ei saa syödä liikaa, mutta kahvin kanssa on aina oltava makeaa”, Elvi toteaa. Siksi minäkin ostin mukaan suussa sulavan tuoreen mustikkamunkin, jonka hillon määrässä ei ollut säästelty.

Elvi Avikainen esittelee Halloween-ruisleipää. Kissa- ja pöllöruisleipiä leivotaan tilauksesta ympäri vuoden. Kuva: Laura Saksala
Elvi Avikainen esittelee Halloween-ruisleipää. Kissa- ja pöllöruisleipiä leivotaan tilauksesta ympäri vuoden. Kuva: Laura Saksala

Osoite: Franzeninkatu 10 (Torkkelinmäki)
Avoinna: arkisin 9–17

 

Street Gastro

Premium sandwicheja tarjoileva Street Gastro syntyi pop up -ruokakioskista Helsingin katuruokabuumin imussa marraskuussa 2013. Kaupungin laaturavintoloissa vaikuttaneet keittiömestarit halusivat perustaa mutkattoman mutta laadukkaan katuruokaravintolan, jossa herkutellaan lounasajasta iltaan luksusleivillä. Itse leivotun leivän täytteinä on vihanneksia, kotimaisia lihoja ja tuoreita yrttejä.

Suosituimmassa leivässä on härkätäyte. Kuva: Laura Saksala
Suosituimmassa leivässä on härkätäyte. Kuva: Laura Saksala

Katuruokakokemus on täydellisimmillään Vaasankadulla, Helsingin ”La Ramblalla”. Kokeile myös saman alueen uusinta tulokasta Döner Harjua, joka tarjoilee laatukebabeja.

Kallion "La Ramblan" on oikea paikka nauttia katuruokaa. Kuva: Laura Saksala
Kallion ”La Rambla” on oikea paikka nauttia katuruokaa. Kuva: Laura Saksala

Osoite: Vaasankatu 13
Avoinna: ma-to 11.00 – 21.00, pe 11.00 – 22.00, la 12.00 – 22.00, su 12.00 – 19.00

 
+ 1: Teurastamolla viihdytään ympäri vuoden

Helsingin Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa sijaitseva Teurastamon alue on parasta, mitä kaupungille on tapahtunut vuosiin! Vanhaa teurastamon aluetta on muutamia vuosia sitten ryhdytty muokkaamaan eräänlaiseksi yleiseksi tapahtumien takapihaksi, jossa kaupunkilaiset ja matkailijat voivat nauttia kaupunki- ja erityisesti ruokakulttuurista.

Teurastamon sydän on Kellohalli-ravintola ja piha, jossa nautitaan erilaisesta ohjelmasta ja tapahtumista. Teurastamon alueella järjestetään esimerkiksi ruokakursseja ja teemaillallisia ympäri vuoden. Tutustu tarkemmin www.teurastamo.com.

Osoite: Työpajankatu 2

Kellohallissa on tunnelmaa! Kuva: Laura Saksala
Kellohallissa on tunnelmaa! Kuva: Laura Saksala

Tutustu Food Helsinki? HEL YEAH! -esitteeseen tarkemmin ja löydä kaupungin loputkin ruoka-aarteet!