5 syytä tutustua uudistettuun Tennispalatsiin
Elisabeth Heinrichs marraskuu 20, 2015

Leffateatteri. Paikka, johon mennään kun halutaan mieltä kohottaa tai etsitään elokuvataidekokemuksia. Tennispalatsi on kuitenkin paljon enemmän. Se ei ole pelkkä elokuvateatteri, vaan paikka jossa elokuvataide kohtaa helsinkiläisten oman taidekokoelman, johon kuuluu yli 9000 modernin taiteen ja nykytaiteen teosta. Tennispalatsissa järjestetään tapahtumia, opastuksia, taidepajoja, veistoskierroksia, elokuvanäytöksiä ja siellä voi syödä maittavan aterian kaupungin keskellä upeiden näkymien ympäröimänä. Tässä minun viisi syytä tutustua ja ihastua uudistettuun Tennispalatsiin.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Liukuportaiden yläpuolella riippuva teräsveistos kertoo kävijälle heti, että Tennispalatsi on taiteen kohtaamispaikka. Kuva: Elisabeth Heinrichs

 

Taide – HAM

Ensikosketukseni Helsingin kaupungin taidemuseoon, tuttavallisemmin HAMiin, alkoi heti kun astelin sisään Tennispalatsiin Eteläisen Rautatiekadulta. Huomasin nopeasti, että jokin oli rakennuksessa muuttunut kun minua toivotti tervetulleeksi Kari Cavénin UHO (Unidentified hanging object) -teos. Liukuportaiden yläpuolella riippuva teräsveistos kertoo kävijälle heti, että Tennispalatsi on taiteen kohtaamispaikka. Ensikäynnillä minua kehotettiin taidemuseossa heti oven suussa jakamaan kokemuksiani hashtagin, eli aihetunnisteen, avulla, ihanaa! Vihdoinkin sosiaalinen taidemuseo on avautunut Helsinkiin, jossa taidekokemusta saa jakaa sosiaalisen median kanavissa! Niinpä astelin museoon kamerani kanssa ja odotin jännityksellä tarjontaa.

Ensin minua kohtasi Taidesalonki 100 vuotta -näyttely (25.9.2015-10.1.2016), joka juhlistaa Suomen vanhimman edelleen toimivan gallerian, Leonard Bäcksbackan perustaman Taidesalongin merkkivuotta. Näyttelyyn on koottu sata Taidesalongin kautta kulkenutta teosta, jotka edustavat aikansa omintakeisinta maalaustaidetta. Näyttely oli varsin kiehtova, mutta huomasin että suosikkiteokseni, Tove Janssonin kaksi maalausta, vetivät minut niin vahvasti puoleensa, että jähmetyin ja en jälkikäteen edes osaa sanoa kauanko seisoin lopulta niiden edessä.

20150925_111439
Taidesalonki 100 vuotta -näyttely (25.9.2015-10.1.2016), joka juhlistaa Suomen vanhimman edelleen toimivan gallerian, Leonard Bäcksbackan perustaman Taidesalongin merkkivuotta. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Untitled
Taidesalonki 100 vuotta -näyttelyssä on 100 mielenkiintoista teosta esillä (oikealla yksi Tove Janssonin maalauksista). Kuva: Elisabeth Heinrichs
20150925_111244
Taidesalonki 100 vuotta -näyttelystä kerrottiin myös videomuodossa. Kuva: Elisabeth Heinrichs
20150925_111018
HAMista huomaa heti, että kyse on hauskasta kohtaamispaikasta, ei tavanomaisesta taidemuseosta. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Omat suosikkiominaisuudet juuri tässä taidemuseossa olivat hauskat kokemukseen keskittyneet vinkkilaput, taidenäyttelyiden monimuotoisuus, tilan käyttö, Tove Janssonin teokset, kuvanottokoppi sekä Ai Weiwein mieltä kutkuttava näyttely (25.9.2015-28.2.2016).

Kiinalaisen Ai Weiwei -näyttelyn kaikki teokset nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa ja kaksi teoksista ensimmäistä kertaa maailmassa. Näyttely täyttää HAMin yläkerroksen suuret salit installaatioilla, veistoksilla ja valokuvilla. Juuri tässä näyttelyssä tuli rakennuksen uniikki muoto esiin ja jäin monta kertaa ihmettelemään miten valtavan hieno Tennispalatsin yläkerros on, kiitos pyöreämuotoisen kaarikaton.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Ai Weiwei -näyttely täyttää HAMin yläkerroksen suuret salit installaatioilla, veistoksilla ja valokuvilla. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Useat Ai Weiwein teoksista ovat kookkaita, ja tuovat hyvin esiin Tennispalatsin arkkitehtuurin. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Untitled2
Kuva: Elisabeth Heinrichs
20150925_112844
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Untitled3
Kuva: Elisabeth Heinrichs

 

Ruoka – Brasserie Lumiére

Taiteen lisäksi uudistettu Tennispalatsi tarjoaa myös muuta iloa silmälle, ja samalla vatsalle. Ranskalainen ravintola Lumiére tarjoaa helposti lähestyttävää ruokaa avarassa tilassa. Ravintolalla ei ole ollenkaan seiniä, vaan ravintolakokemukseen kuuluu Tennispalatsin äänimaailma: elokuvateatterin kävijät ostavat lippuja ja naposteltavaa tilan alakerrassa. Ravintolatila on rakennuksen kulmassa, joka tarkoittaa että se tarjoaa upean kaupunkimaiseman. Kampin kaupallinen ja vilkas alue viehätti ainakin tätä lounastajaa. Täällä voi nauttia lounaasta, illallisesta ja sunnuntai-brunssista. Itse maistelin herkullista punajuuriohraa paistettujen sienten ja vuohenjuuston kanssa.

Untitled4
Kuva: Elisabeth Heinrichs
20151006_121642
Kuva: Elisabeth Heinrichs
20151006_122023
Kuva: Elisabeth Heinrichs

 

Elokuvat – Finnkinon elokuvateatteri

Olen aina ollut lapsellisen innostunut elokuvista. Elokuvien kautta pääsemme kokemaan eri aikakausia ja elinympäristöjä sekä avartamaan omaa maailmankatsomustamme. Tarinankerrontaa parhaimillaan siis! Finnkinon Tennispalatsi -elokuvateatterin kerrotaan olevan Suomen uudenaikaisin elokuvakeskus, jossa on panostettu erityisesti katselumukavuuteen. Neljäntoista salin 2697 asiakaspaikkaa takaavat sen, että tästä elokuvateatterista paikat eivät lopu kesken ja tarjonta onkin Helsingin laajin kun rakennuksessa voi samanaikaisesti pyöriä 14 eri elokuvaa. Kyseinen elokuvateatteri on yksi Helsingin suosituimmista treffipaikoista.

 

Tunnelma

Mielestäni monitoimitalossa, kuten Tennispalatsissa, on aina ainutlaatuinen tunnelma. Popcornien tuoksu tuo mieleen tivolin, kun taas HAMissa voi matkata tällä hetkellä Kiinaan. Elokuvien myötä voi löytää itsensä mistä päin maailmaa vain, ja Lumiéren myötä kokee olevansa Ranskassa. Rakennus toimiikin siis mielen matkakohteena.

Kuva: V. Pietinen / Museovirasto
Kuva: V. Pietinen / Museovirasto

Rakennuksen historia lisää paikan viehätystä. Funktionalismia edustavan Tennispalatsin suunnitteli Helge Lundström vuonna 1937. Rakennus oli alun perin tarkoitettu autojen huoltorakennukseksi. Neljä tenniskenttää rakennettiin kuitenkin rakennukseen jo vuotta myöhemmin. Mielenkiintoista on myös, että vuoden 1952 olympialaisissa rakennuksessa pelattiin koripalloa. Eli urheilu ja autot ovat myös läsnä tässä kulttuurikeskuksessa, ainakin kun sen historiaa ajattelee.

 

Sijainti

Sijainniltaan Tennispalatsi ei voisi olla keskeisemmällä paikalla. Näin ollen rakennus toimiikin oivana kohtaamispaikkana paikallisille ja vierailijoille. Kun katon alta löytyy niin monimuotoista toimintaa, jokaiselle löytyy Tennispalatsista jotain tekemistä.

 

Tennispalatsi, pääsisäänkäynnit Salomonkatu 15 ja Eteläinen Rautatiekatu 8 (käsittää kokonaisen korttelin Salomonkadun, Fredrikinkadun, Eteläisen Rautatie­kadun ja Jaakon­kadun välissä)

  • HAM, http://www.hamhelsinki.fi/
  • Lumiére, http://www.brasserielumiere.fi/
  • Finnkino – Tennispalatsi, http://www.finnkino.fi/cinemas/helsinki_tennispalatsi

 

Mihin sinä olet ihastunut Tennispalatsissa? Mikä sinun mielestä ovat rakennuksen parhaimmat/huonoimmat ominaisuudet?