A21 Dining – anna ruuan ja cocktailien viedä sinut aistiesi kautta metsäkävelylle keskellä talvea!
Elisabeth Heinrichs helmikuu 12, 2012

A21 Cocktail Lounge, joka on yksi Suomen tunnetuimmista suosikeista World’s Best Barsin TOP 10 -listalla, ja sen pääideoitsijat avasivat vähän yli vuosi sitten ruokaravintolan ydinkeskustaan Helsinkiin. Kyseinen ravintola vie drinkkibaarin uudelle tasolle yhdistelemällä makuhermoja kutkuttavia menuja cocktaileihin perinteisten viinien ja oluiden sijaan.

Cocktaileja on aikaisemmin nähty alku- tai välidrinkkeinä, mutta kyseistä konseptia jossa jokaisella ruokalajilla olisi omaleimanen drinkki, ei olla nähty maailmalla ennen tätä. Tässä siis suomalainen ruoka ja juoma -yhdistelmäkeksintö jota kannattaa ennen kaikkea kokeilla, mutta myös suositella ympäri maailmaa! Väittäisin jopa että tässä yksi painava syy lisää tulla vierailulle Helsinkiin!

Vaikka ravintola avattiinkin jo vähän aikaa sitten, vasta viime vuoden loppupuolella se sai nykyisen ulkomuotonsa ja nimensä.

A21 Dining nimisessä ravintolassa on tarjolla aina teemaan perustuva menu, jossa ruokailukokemus on kehitetty kokonaisvaltaiseksi tarinan, ruoan ja juoman yhdistelmäksi. Jo itse ravintolatilat ovat suunniteltu kertomaan omaa tarinaansa. Tiloilla on erilaiset teemat ja ne soveltuvat erikokoisille seurueille isoista ryhmistä kahdenkeskisiin illallisiin.

Lähde: A21 Dining

Matkailijoille voin vinkata yhdestä Helsingin ainoista takoista, joka toimii intiimissä 24:n asiakaspaikan omaavassa baarissa. Baarissa voi käydä maistelemassa vain yhtä tiettyä drinkkiä elävän tulen äärellä tai sitten illallisen päätyttyä. A21 Dining kutsuu baaria nuotioksi, ja tilan innoittajana on ollut nuotiopiiri jonne perinteisesti tullaan jakamaan yhdessä hetki ja istutaan intiimisti.

Itse sain mahdollisuuden illallistaa tunnelmallisessa yksityiskabinetissa nimeltään Revontuli.

Lähde: A21 Dining

Viiden ruokalajin menu vei minut metsäkävelylle ja antoi maistaa järveä, puroa, koivikkoa, nevaa ja marjamaata – varsinainen gastonominen elämyscocktail siis!

Itse menu näytti tältä:

JÄRVI – Virkistävä hetki järvellä
Graavattua siikaa simpukkafenkoliliemessä, tillikurkkuja ja fenkolimajoneesia.
Lasissa raikas kurkun, sitruunan ja fenkolin yhdistelmä

PURO – Soliseva puro ja sen ylitys
Pehmeäkuorinen rapu hummerimajoneesilla ja rapukastikkeella sekä tyrniä
Lasissa hapokkaan pehmeä tyrni

KOIVIKKO – Koivujen keskellä
Hiiligrillattua kuhaa ja maa-artisokkaa & mustatorvisientä kahdella tavalla
Lasissa koivun maku yhdistettynä vihreään omenaan

NEVA – Suon aarteet
Lakkaglaseerattua villisikaa, tattaria sekä persiljanjuuripyrettä lakkakastikkeessa
Lasissa mausteisen täyteläinen lakka

MARJAMAA – Raikas marja-aarre
Mesimarjasorbet, valkosuklaa-lakritsicreme & metsäiset marjat
Lasissa lakritsinen ja vaniljainen mesimarja

Analyysi

Loppujen lopuksi on pakko tiivistää ilta sanomalla että makuaisti on jokaiselle henkilökohtainen; niin on kokemus myös A21 Diningissä. Se mikä omasta mielestä maistuu parhaimmalta, voi toiselle olla mitäänsanomaton. Koska tiedän pitääväni raikkaista ja hapokkaista mauista, olisin voinut arvata etukäteen suosikkiannokseni. Sellaisille jotka eivät vielä tunne makumieltymuksiään sen sijaan suosittelen viiden ruokalajin tasting menuta. Voin kuitenkin lisätä että makuyhdistelmät olivat minullekin yllätyksiä, enkä olisi esimerkiksi arvannut että lakka toimisi niin hyvin villisian kanssa.

Yhteenvetona voi vielä sanoa että cocktailit jättivät kevyeemmän ja raikkaamman tunteen ruokailun jälkeen kuin mitä esimerkiksi viini on jättänyt.

Lähde: A21 Dining

Metsäkävelyllä keskellä pakkastalvea voi käydä vielä reilun viikon verran, ennen kun menu uudistuu 21.2.

Mitä itse olet mieltä tästä ruoka & cocktail -yhdistelmästä? Oletko jo kokeillut sitä?