Aloittelijan opas Rakkauteen & Anarkiaan
Taru Emets syyskuu 17, 2015

Syyskuu on Helsingissä erinomaista elokuvien ahminta-aikaa. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) syysohjelmisto pyörii täydellä teholla, Kotimaisen elokuvan viikko (18.-24.9.) juhlii suomalaista elokuvaa, ja näiden lisäksi salit täyttää tänään alkava maan suurin elokuvatapahtuma Rakkautta & Anarkiaa (17.-27.9.).

Rakkautta & Anarkiaa järjestää näytöksiä yli 10 eri teatterissa ja niiden esitysajat jakautuvat keskipäivästä iltaan. Monta elokuvaa esitetään useamman kuin kerran, jotta mahdollisimman monella on pääsy apajille. Eri teemoista voi valita mieltymystensä mukaiset: Mukana on mm. niin palkittuja pohjoismaisia rainoja, ytimekkäitä lyhytelokuvia, balkanilaisia valkokankaan valioita kuin indiemakupaloja Suomesta ja USAsta.

Rakkaus ja anarkia pitävät ihmisen liikkeessä. (Kuva: Taru Emets)
Rakkaus ja anarkia pitävät ihmisen liikkeessä. (Kuva: Taru Emets)

Festivaalin aikana lippuja saa helpoimmin verkosta, mutta toki myös suoraan kustakin teatterista – tietyin varauksin! Osassa teattereita (Kino Tapiola, Kino Sheryl, Korjaamo ja WHS Teatteri Unioni) myydään lippuja vain teattereiden omiin näytöksiin ja vain R&A-näytöspäivinä. Jos on liikkeellä keskustassa festivaalin ensimmäisenä päivänä, saa liput näppärimmin Bio Rexin lippukassalta (avoinna 17.9. klo 10-21).

Jos elokuvista jää vähän jano ja jos muiden filmiherkuttelijoiden seura kiinnostaa, festivaalin yhteydessä järjestetään monta klubia ja muuta tilaisuutta, joista osaan on vapaa pääsy. For Kibera! -klubilla (pe 18.9. Lavaklubilla klo 20.30 alkaen, Läntinen Teatterikuja 1, vapaa pääsy) henkeä nostattaa nairobilainen DJ Boy Dallas, kun taas Club Balkan Feverissä (la 19.9. klo 22.30 alkaen Dubrovnikissa, Eerikinkatu 11, liput 10 €) pääsee panemaan jalalla rehvakkaan itäeurooppalaisesti.

Bio Rex, Mannerheimintie 22-24 (Kuva: Taru Emets)
Bio Rex, Mannerheimintie 22-24 (Kuva: Taru Emets)

Huomioithan vielä, että

  • istumapaikat eivät ole numeroituja,
  • saliin pääsee noin 10 minuuttia ennen näytöksen alkua,
  • paikalla tulee olla ajoissa, sillä ennen mainoksia esitetään vähän tai ei ollenkaan,
  • lippuja loppuunmyytyihin elokuviin voi kysyä noin 20 minuuttia ennen näytöksen alkua, ja
  • ikärajoja valvotaan, ja ne voi tarkistaa elokuvien esittelysivuilta.

Makoisaa festivaalia! Samettipenkeillä nähdään!