Bro – 5 syytä ylittää Pitkäsilta
Elisabeth Heinrichs huhtikuu 23, 2016

Pitkäsilta on Kaisaniemenlahden ylittävä silta Hakaniemen ja Kruununhaan välillä. Sen laidalla, juuri Hakaniemen puolella, sijaitsee yksi tämän kevään ravintolauutuuksista – ravintola Bro. Tässä viisi syytä miksi jokaisen kannattaa Helsinki – vierailullaan ylittää silta ja tutustua tähän ruokapaikkaan!

 

Historia

Pitkäsillalta etelään katsottuna kulkee Unioninkatu kun taas pohjoiseen Siltasaarenkatu. Pitkäsilta yhdistää (stadin slangilla Longis) Kaisaniemen ja Siltasaaren, ja aikoinaan sillan voitiin sanoa erottavan Helsingin porvarit (Kruununhaka) ja työläiset (Kallio). Helsingin Pitkänsilta on kestänyt sodat, ruuhkat ja marssit sadan vuoden ajan, joka tekee paikasta erittäin historiallisesti kiinnostavan.

Pitkänsillan rakennustöitä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Pitkänsillan rakennustöitä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Ensimmäinen puinen silta rakennettiin paikalle jo vuonna 1651. Se johti kaupungista Siltasaareen, joka nimensä mukaisesti oli saari ja sijaitsi kahden sillan välissä. Siltasaaresta pohjoiseen Hämeentielle johti Pikkusilta nykyisen Hakaniementorin poikki kulkeneen salmen yli, kunnes salmi 1890-luvulla täytettiin. Nykyinen Pitkäsilta on tehty graniitista, ja se valmistui vuonna 1912. Sillan kyljissä on edelleen nähtävissä Helsingin valtauksen ampumajälkiä, jotka ovat peräisin sisällissodasta. Graniittisen kaarisillan suunnitteli Runar Eklund.

Pitkäsillan rantaa Helsingissä. Kuva: Pekka Kyytinen / Museovirasto.
Pitkäsillan rantaa Helsingissä. Kuva: Pekka Kyytinen / Museovirasto.

Unioninkatua on useasti pidetty Helsingin juhlakatuna. Näin koska katu on pisin, yhtenäinen katunäkymä Helsingissä. Unioninkatu alkaa Tähtitorninmäeltä ja päättyy Kallion kirkkoon. Näkymä on paras kirkon mäeltä tai Tähtitorninmäeltä.

 

Sijainti

Luonnollisesti ravintola Bro on saanut nimensä Pitkäsillalta. Ravintola kuvaileekin itseänsä siltana ihmisen ja luonnon välillä. Ihmiset tulevat esiin paikan historiassa ja henkilökunnassa, ja luonto ruokapaikan menussa. Ravintola Bro sijaitsee kävelymatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta, ja sinne on helppo päästä myös julkisilla koska bussit, ratikat ja metro kulkevat Hakaniemeen. Vaikka ravintola sijaitsee 8-kerroksisen, 192-huoneistoisen Hilton Helsinki Strand –hotellin yhteydessä, ravintola toimii hyvin myös itsenäisenä käyntikohteena.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Vaikka ravintola sijaitsee 8-kerroksisen, 192-huoneistoisen Hilton Helsinki Strand –hotellin yhteydessä, ravintola toimii hyvin myös itsenäisenä käyntikohteena. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Kiitos merellisen sijainnin, ravintolasta näkee Siltavuorensalmelle. Salmen eri puolilla kohtaavat teollinen Merihaka ja idyllinen Jugend -tyylinen Kruununhaka, eli voi sanoa että näkymä esittelee Helsingin arkkitehtonista monimuotoisuutta. Kesällä koko ranta (Pitkäsillanranta & John Stenbergin ranta) on täynnä ravintolalaivoja, ja alue onkin yksi Helsingin viihtyisimmistä kesäaikaan.

Kesällä koko ranta (Pitkäsillanranta & John Stenbergin ranta) on täynnä ravintolalaivoja. Kuva: Jussi Hellsten
Kesällä koko ranta (Pitkäsillanranta & John Stenbergin ranta) on täynnä ravintolalaivoja. Kuva: Jussi Hellsten

Kun itse kävin huhtikuussa ravintola Brossa, näin jo pariskunnan suppailevan (seisoen melovan) paikan ulkopuolella, eli aktiviteettejä löytyy myös monenmoista alueelta.

Lähellä sijaitsevat arvostettu kasvitieteellinen puutarha ja monet Kruununhaan kahviloista, joita esiteltiin tässä aikaisemmassa blogikirjoituksessa.

 

Ruokatarjonta

Itse olen nyt käynyt ravintola Brossa kahdesti: lounaalla ja brunssilla. Molemmat ovat vaikuttaneet minut monipuolisuudellaan.

Lounaalla oli tarjolla runsas buffet -pöytä. Pöytään oli katettu mm. keittoa, erilaisia salaattivaihtoehtoja ja lämmintä ruokaa.

Lounaalla oli tarjolla runsas buffet -pöytä. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Lounaalla oli tarjolla runsas buffet -pöytä. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Ravintolan menun on loihtinut keittiöpäällikkö Joona Paananen. Hän on saanut vaikutteita makuyhdistelmiinsä työskentelystään Australiassa ja Espanjassa, sekä matkoiltaan yli 70 maassa. Paananen on kerännyt kokemusta muun muassa ravintola Careliasta, jossa työskenteli yhdessä Sami Tallbergin kanssa. Sanoisinkin, että makumaailma oli kansainvälinen, ainakin lounasaikaan. Lounassalaateissa näkyi mm. Pohjois-Afrikan vaikutteita.

Kuva: Anna Hedenborg
Ravintola Bron brunssi on mielestäni Helsingin laajin. Kuva: Anna Hedenborg
Kuva: Anna Hedenborg
Kuva: Anna Hedenborg
Kuva: Anna Hedenborg
Kuva: Anna Hedenborg

Brunssi on mielestäni Helsingin laajin, ja sisältää niin sushia, äyriäisiä ja salaatteja kuin lämpimiä ruokia, miniburgereita, juustoja ja jogurttia. Ei ihme, että brunssiruoalle oli varattu oma sali!

 

Sisustus

Yksi ravintola Bron parhaimmista puolista on ruokapaikan sisustus. Ruotsalainen Doos Architects osaa boutique designin, ja leikkimielinen sisustus on mielestäni jo itsessään hyvä syy käydä ravintola Brossa! Sisustus nojaa voimakkaasti viiteen elementtiin: kiveen, veteen, puuhun, kupariin ja tuleen.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Ravintola Bron sisustus nojaa voimakkaasti viiteen elementtiin: kiveen, veteen, puuhun, kupariin ja tuleen. Kuva: Elisabeth Heinrichs
P1011165
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Anna Hedenborg
Kuva: Anna Hedenborg

Upeat kattovalaisimet, mukavat & tyylikkäät sohvaryhmittymät, elävä tuli, kaunis näkymä ja leikkisät sisustuskirjaimet luovat todella viihtyisän tunnelman. Ruokaravintolana Bro on suurikokoinen – sillä on peräti 175 asiakaspaikkaa! Koska ruokailutila on jaettu niin moneen osaan – niin looseihin kuin sohvaryhmittymiin – se tuntuu intiimiltä ja kotoisalta.

Ravintola Bron historia oli tuotu esiin mm. Arabian alkuperäisillä astioilla. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Ravintola Bron historia oli tuotu esiin mm. Arabian alkuperäisillä astioilla. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Mielestäni oli hienoa, että paikan historia oli tuotu esiin mm. Arabian alkuperäisillä astioilla.

Ruokaelämystä täydentää pohjoinen moderni jazz sekä rytmikäs Dalindeo ja Coop -tyylinen musiikki.

 

Hakaniemen ensimmäinen cocktailbaari

Ravintola Bron yhteyteen on avattu alueen ensimmäinen kunnon cocktailbaari, jota kannattaa kokeilla! Baarilla on omat Bro signature cocktailit. Cocktail-listalla loistaa peräti yhdeksän cocktailia, ja niitä saa alkoholittomana tai Finlandia –vodkalla maustettuina. Drinkeissä on itse tehdyt makusiirapit ja –pyreet.

Itse maistelin brunssilla Passionhedelmä –mocktailia. Kuva: Anna Hedenborg
Itse maistelin brunssilla Passionhedelmä –mocktailia. Kuva: Anna Hedenborg

Itse maistelin brunssilla Passionhedelmä –mocktailia, jossa oli ravintola Bron oma passionhedelmäsiirappi, sitruunamehua ja rosmariinia – niin hyvä! Mocktail oli hauskalla tavalla tuotu esiin kuksassa.

 

Joko olet tutustunut tähän uutukaiseen?

 

Ravintola Bro, John Stenbergin ranta 4, https://www.facebook.com/restaurantbro/