Designkortteleissa tapahtuu: Late Night Shopping
Riitta Kokkonen maaliskuu 10, 2016

Kuusi kertaa vuodessa on kaikilla designista kiinnostuneilla kaupunkilaisilla ja matkailijoilla tilaisuus shoppailla Helsingissä iltamyöhään. Late Night Shopping -tapahtumia järjestävä Design District Helsinki on Helsingin sydämessä sijaitseva luovien tekijöiden keskittymä, joka on täynnä mielenkiintoisia vierailukohteita muotoilusta kiinnostuneille.

Tämän vuoden alusta uudistuneen konseptin mukaan jokaisella kuudella Late Night Shopping -tapahtumalla on nyt oma teemansa. Helmikuussa järjestetyn vuoden ensimmäisen tapahtuman teema oli Taide ja Antiikki, joka keskittyi alueella sijaitseviin taidegallerioihin ja antiikkiliikkeisiin, sekä yrityksiin jotka jollain tavoin tuovat liiketoiminnassaan esille juuri näitä teemoja.

Uutta ovat myös maksuttomat Happy Guide Helsingin järjestämät opastetut kävelykierrokset, jotka tarjoavat mainion tavan kierrellä kortteleissa asiantuntijaoppaan ja muiden designista kiinnostuneiden seurassa.

Late Night Shopping

 

Pääsin ilokseni osallistumaan muutama viikko sitten järjestetylle ihkaensimmäiselle kortteleiden kävelykierrokselle ja tykästyin heti konseptiin! Uusien liikkeiden lisäksi pääsee kierrellessä samalla tutustumaan myös toisiin muotoilun ystäviin, ja itse sain tietysti samalla kuulla alueen tuoreimmat kuulumiset!

Starttasimme parituntiselle kierrokselle Designmuseon edustalta, jossa tapasimme oppaan ja saimme pienen alustuksen tulevasta kierroksesta. Hiukan sateisesta säästä huolimatta paikalle oli saapunut viitisentoista osallistujaa, ja lopulta sadekin hellitti ja pääsimme matkaan kuivin jaloin. Vaikka designkortteleiden laaja alue kattaakin kaikkiaan 25 katua, eivät etäisyydet kuitenkaan ole kovin suuria ja kävelymatka paikasta toiseen vei korkeintaan kymmenisen minuuttia.

Kierroksemme viisi kohdetta koostui kahdesta designliikkeestä, designgalleriasta, designhotellista ja yhdestä viimeisimmistä kortteliperheeseen liittyneistä ravintoloista. Olinkin jo jonkin aikaa halunnut käydä tutustumassa kierroksen ensimmäiseen kohteeseen eli viime syksynä Iso Roobertinkadun sisäpihalle avattuun Hello Darlingiin!

Late Night Shopping

Late Night Shopping

 

Late Night Shopping -illan kunniaksi Hello Darlingissa oli esillä taiteilija Carolina Grunérin maalauksia ja taiteilija itse toivotti meidät tervetulleiksi ravintolaan kertoen samalla hetken töistään. Abstraktit, pastellinsävyiset työt tuntuivat sopivan täydellisesti viihtyisään, pieneen ravintolatilaan, jonka listalla on monenlaista ”maailmanruokaa” ramenkeitosta ja dumplingeista lounaskeittoihin kotoisan kortteliravintolan tyyliin.

Late Night Shopping

 

Seuraava kohteemme olikin tuttu designgalleria/myymälä/kahvila Lokal Annankadulla, jonka itseasiassa esittelin täällä blogissa jo alkuvuodesta! Lue lisää Late Night Shopping -iltanakin esillä olleesta Valoa! -näyttelystä täältä. Saatuamme heti aluksi nautittavaksi maistuvan ja virkistävän tervetuliaisdrinkin, käytimme hetken aikaa tutustumalla liikkeen laajaan tuotevalikoimaan ja tapasimme yhden Suomen tunnetuimmista tekstiilitaiteilijoista, Maija Lavosen, jonka töitä oli esillä Valoa! -näyttelyssä. Mikä kunnia olikaan päästä kuuntelemaan taiteilijan omia ajatuksia esillä olleiden töiden taustoista ja ylipäätään hänen taiteellisesta työstään!

Late Night Shopping

Late Night Shopping

 

Lokalista jatkoimme matkaa samalla kadulla sijaitsevaan kahden nuoren korutaiteilijan Noora Ojalan ja Soili Rautasen  reilu vuosi sitten perustamaan Raw North -liikkeeseen. Suunnittelijoiden omien korumallistojen lisäksi Raw Northin valikoimaan kuuluu myös graafisia printtejä ja lasitaidetta muilta tarkkaan valikoiduilta suunnittelijoilta. Kaikki tuotteet ovat peräisin pientuotantona suunnitelluista mallistoista eli täällä on mahdollisuus tehdä todella uniikkeja löytöjä. Raw Northista on myös mahdollisuus tilata yksilöllisesti asiakkaalle suunniteltuja koruja. Liikkeen takahuoneessa piilee myös suunnittelijoiden työhuone, johon vilkaisu oli kiinnostava lisä kierrokseen!

Late Night Shopping-illan kunniaksi liikkeessä esittäytyi myös Vintage Style Events HKI -yrityksen Amanda Kääriäinen, joka kertoi lyhyesti yrityksen toiminnasta ja palveluista, joihin kuuluu mm. antiikin sekä design- ja vintagetuotteiden myynti ja vuokraus. Jos siis olet suunnittelemassa vaikkapa vintagetyylisiä häitä, tässä hieno idea miten löytää upeita tuotteita sisustukseen!

Late Night Shopping

Late Night Shopping

Late Night Shopping

 

Seuraava pysähdyksemme oli aivan keskustan sydämessä sijaitseva designhotelli Klaus K, jossa muotoilun ystävän kannattaa piipahtaa vaikka siellä ei yöpyisikään! Arvokas hotellirakennus Bulevardilla rakennettiin vuonna 1912 ja sen suunnitteli arkkitehti Lars Sonck, yksi tärkeimmistä kansallisromanttisen suuntauksen arkkitehdeista Suomessa. Hotellin sisustus on saanut inspiraationsa kansalliseepos Kalevalasta ja viitteitä Kalevalan myytteihin on nähtävissä kaikkialla hotellissa monenlaisissa yksityiskohdissa – aulan suuren vastaanottotiskin ovaali muoto mukailee linnunpesää ja hotellin vieraat johdattelee huoneisiinsa Kalevalan taruissa esiintyvät eläimet.

Me taas pääsimme kurkkaamaan yhteen hotellin erikoishuoneista, taidesviittiin, jonka sisustuksen on suunnitellut tunnettu suomalainen nyky- ja sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen. Tukiaisen töissä tunnistettavat piirteet, kuten kirkkaat värit (erityisesti pinkki!) ja sarjakuvamaiset tyttöhahmot ovat vahvasti läsnä myös täällä. Tässä huoneessa yöpyminen tuntuu varmasti helsinkiläisestäkin kuin lomailemiselta omassa kaupungissa. Siinäpä idea!

Late Night Shopping

Late Night Shopping

Late Night Shopping

 

Kävelykierroksemme viimeinen kohde olikin sitten aivan eri maailmasta. Kirjaimellisesti! Alnilamin oven takana meitä odotti seikkailu maailmankaikkeuteen ja astronomian eri vaiheisiin. Tarjolla oli vanhanaikaisia karttapalloja, keskiaikaisia astronomisia instrumentteja, tiimalaseja, nahkapäällysteisiä muistikirjoja, kuin myös nykyaikaisia karttoja, erilaisia sisustusesineitä ja jopa jotain meille Star Wars -leffasarjan faneille..

Alnilamissa on lisäksi esillä ja myynnissä suomalaisen valokuvaajan J-P Metsävainion upeita astronomisia valokuvia.

Late Night Shopping

Late Night Shopping

Late Night Shopping

 

Seuraava Late Night Shopping -tapahtuma järjestetään 14. huhtikuuta teemalla Muoti ja Korut. Seuraamalla Late Night Shopping Facebook-sivua saat aina päivitettyä tietoa tulevista tapahtumista.