Designmuseo juhlistaa 140-vuotista taivaltaan uudistuvalla perusnäyttelyllä ja vuoden mittaan avautuvilla lukuisilla erikoisnäyttelyillä!
Riitta Kokkonen tammikuu 25, 2013

Designmuseo

Vuonna 2013 toimintansa 140-vuotisjuhlaa viettävä Designmuseo on – paitsi yksi maailman vanhimmista alan museoista – myös aktiivinen muotoilun kansainvälinen kohtaamispaikka ja tapahtumakeskus. Designmuseon kokoelma perustuu alun perin Suomen Taideteollisuusyhdistyksen vuonna 1873 Wienin maailmannäyttelystä ostamaan 700 esineen kokoelmaan. 140 vuodessa Designmuseon suojissa kokoelma on karttunut 75 000 esineeseen, lisänä laajat piirustus- ja kuva-arkistot. Museon neljä toimipistettä ovat Designmuseo, Arabian museo, Iittalan lasimuseo ja Nuutajärven lasimuseo.

Vuosi 2013 lupaa lukuisia mielenkiintoisia erikoisnäyttelyitä designin eri alueilta. Helmikuun alussa museossa avautuu uudistunut Suomalainen muoto –perusnäyttely, joka monelle ulkomaiselle vieraalle toimii ensimmäisenä kosketuksena suomalaiseen muotoiluun ja alan historiaan.

Samaan aikaan avautuu Japan Societyn yhteistyössä tuottama Fiber Futures – Japanin tekstiilitaide tänään, joka on vaikuttava veistoksellinen esine- ja tilakokemus sekä ainutlaatuinen japanilaisen nykytekstiili- ja kuitutaiteen katselmus. Näyttelyssä nähdään töitä 30 suunnittelijalta. Mukana on runsaasti huippunimiä, kuten Jun’ichi Arai, Dai Fujiwara, Tetsuo Kusama ja Hiroku Watanabe.

Akio_Hamatani
Fibre Futures. Akio Hamatani (1947-). W-Orbit, 2010. Kuva: Designmuseo

Eräs vuoden vetonauloista on museon Gallerian kevätkauden aloittava Ivana Helsinki 15 – Matkalla kotiin (1.2.–7.4.2013). Näyttely esittelee vuosien varrelta Ivana Helsingin kauneimmat vaatteet, värikkäimmät kuosit sekä näytöstaltioinnit. Luvassa on herkkyyttä ja rosoa, värikylläisyyttä ja melankoliaa.

ivanahelsinki1
IVANA HELSINKI 15. Kuva: IvanaHelsinki

Myöhemmin keväällä saman tilan valtaa Tango (26.4.–26.5.2013), Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun, Milano Politecnico- ja Ecole de Design Nantes Atlantique -yliopistojen yhteishankkeen pohjalta syntynyt kiertonäyttely, joka esittelee kestävän kehityksen ja lähiöiden arjen suunnittelua. Ohjelmassa on myös muotoilijatapaamisia sekä osallistavia työpajoja yleisölle.

Kesällä Galleriassa alkaa kolmen vuoden pituinen näyttelysarja, jossa Galleria toimii muotoilualan yritysten ja valitun suunnittelijan tilallisena leikkikenttänä.

Designmuseon kesäkauden avaa Designmuseo 140 vuotta –näyttely ”Toisia tarinoita”, joka esittelee museon laajan kokoelman, kuriositeetteja ja aiemmin esittämättömiä esineitä sekä rakentaa kuvan kokoelman karttumisen vaiheista ja myös kartuttajista. Kesänäyttelyn yhteydessä julkaistaan museon kokoelmista kattava perusopas, joka ilmestyy sekä suomen- ja englanninkielisinä painoksina. Arabian museossa on keväällä esillä teemanäyttely 220-vuotisen Nuutajärven tuotannosta.

Lue lisää Designmuseon 2013 ohjelmistosta www.designmuseum.fi

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
Tel. (09) 622 0540

Avoinna 1.9.–31.5. ti klo 11–20, ke–su klo 11–18, ma suljettu. 1.6.–31.8. päivittäin 11–18.

Suljettu 14.-31.1.2013 uusien näyttelyiden rakentamisen ajan.

Pääsyliput: aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 5 €, peruskoululaiset ja lapset ilmaiseksi. Yhteislippu Designmuseo + Arkkitehtuurimuseo 12 €