Designmuseon 140-vuotisjuhlanäyttely etsii uusia näkökulmia muotoiluun
Riitta Kokkonen kesäkuu 25, 2013

danceshoes2_johanDesignmuseon uusin näyttely on kesän laaja kokoelmanäyttely Designmuseo 140 – Toisia tarinoita, joka tarkastelee millaista tarinaa suomalaisesta muotoilusta on kerrottu aikojen kuluessa ja mitä kiinnostavaa on jäänyt virallisen tarinankerronnan ulkopuolelle. Designmuseo sai alkunsa Helsingissä vuonna 1873 ja se on tänään 140 vuotta myöhemmin kansainvälisen muotoilun kohtaamispaikka, valtakunnallinen erikoismuseo ja yksi maailman vanhimmista alan museoista. Nyt avattu näyttely on Designmuseon juhlavuoden suuria kohokohtia.

Designmuseo 140 – Toisia tarinoita -näyttelyssä esineitä tarkastellaan rohkeasti erilaisten teemojen kautta, muun muassa toiseuden, sattuman, vallan, seksuaalisuuden ja epäonnistumisen näkökulmasta. Teemat haastavat näkemään paitsi arkiset tai tutut esineet, myös esineiden historian uudella tavalla. Virallisia tarinoita on avaamassa ja jopa kyseenalaistamassa iso joukko muotoilun alueen ammattilaisia sekä poikkitaiteellisia ja tieteellisiä asiantuntijoita, muun muassa Johannes Ekholm, Salla Heinänen, Juha Järvinen, Harri Kalha, Kari-Paavo Kokki, Elias Koskimies, Rakel Liekki, Anni Puolakka & Jenna Sutela, Timo Salli, Kasper Strömman, Päivi Tahkokallio, Juha van’t Zelfde, Susann Vihma, Annamari Vänskä sekä Nene Tsuboi, Tuomas Toivonen & Åbäke.

danceshoes
Aamu Song & Johan Olin (Company): Tanssitossut, 2007. Kuvat: Janne Suhonen

Virallisempaa osuutta historiasta edustaa samassa yhteydessä julkaistava runsas kuvateos Aate, muoto, materiaali – Designmuseon kokoelmat (4-värikuvitus, 194 s., hinta 28 €, erillispainokset suomi ja englanti). Tuoreempaa otosta museon kansainvälisestä kokoelmasta edustaa kesäkaudella Galleriassa nähtävä Habitare Collection -näyttely (7.6.–1.9.2013). Kokoelmaan kuuluu lähivuosien kansainvälistä innovatiivista huippumuotoilua mm. huonekaluja, sisustustekstiilejä, valaisimia ja teollista muotoilua. Gallerian valikoima on kuratoitu aiemmin HABITARE-messuille yhteistyössä Suomen Messujen kanssa.

Designmuseon kokoelma sai alkunsa 1873 Wienin maailmannäyttelystä Veistokoulun (myöh. muun muassa Taideteollisuuskeskuskoulu, nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) opetustarkoituksiin hankitusta 732 esineen kokoelmasta. Tänään kokoelmiin kuuluu yli 75 000 esinettä, lisänä laajat piirustus- ja valokuvakokoelmat. Kiinnostavaa on, millaisia esineitä kokoelmiin on hankittu historian kuluessa, mitä ne kertovat omasta ajastaan ja suomalaisen muotoilun ja historian eri vaiheista.

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23

Tel. (09) 622 0540
Fax.(09) 622 05455 

E-mail info(at)designmuseum.fi

Avoinna kesäkaudella 1.6.- 31.8. päivittäin ma-su 11-18.