Eero Aarnion tuotanto esillä Designmuseossa
Riitta Kokkonen toukokuu 15, 2016

Designmuseon vuoden päänäyttely esittelee yhden Suomen tunnetuimmista muotoilijoista, professori ja sisustusarkkitehti Eero Aarnion. Syksyyn saakka esillä oleva retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen töitä aina 1950-luvulta tähän päivään, ja esittelee kokoelman suunnittelijan tunnetuimpia esineitä pallotuolista monille tuttuihin suosikkeihin Puppy– ja Pony-tuoleihin.

Kirkkaat värit, leikkisät muodot ja innovatiiviset materiaalit – näistä Eero Aarnio tunnetaan parhaiten ja sain ilokseni huomata, että samaa leikkisää otetta oli saatu mukaan myös näyttelyarkkitehtuuriin.

Toisen kerroksen näyttelytilaan kiivetessäni, vastaan kiiruhtaa ensimmäisenä suurikokoinen Pony, joka  liukuu vaivattomasti poikki lattian! Ponyn jälkeen seuraan liittyy pian myös Puppy ja lukuisat muut jo ikonisen asteen saavuttaneet Aarnion muotoilutuotteet, jotka pienille liikkuville alustoille aseteltuna näyttävät liikkuvan lähes vapaasti suuren näyttelysalin tilassa. Nerokas oivallus ottaen huomioon kuinka suurta osaa innovatiivisuus on näytellyt läpi Aarnion uran!

Koko näyttelyn ikäänkuin keskiöön on aseteltu luonnollisesti yksi suomalaisen muotoilun klassikoista, Pallotuoli. Vuonna 1966, pallotuoli esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Kölnin kansainvälisillä sisustusmessuilla ja siitä tulikin messujen sensaatio! Tämä merkitsi myös Eero Aarnion kansainvälistä läpimurtoa ja kokonaisen Aarnion suunnitteleman,  lasikuidusta valmistetun huonekalumalliston alkua. Tänä päivänä pallotuoli kuuluu lähes poikkeuksetta maailman johtavien designmuseoiden kokoelmiin.

Muotoiluesineiden lisäksi, näyttelyssä esitellään myös muotoiluprosessia tuotteiden takana ja näytteillä on laajalti luonnoksia, valokuvia ja prototyyppejä vuosien varrelta.

P4072480
”Sitten minä keksin ihan hullun idean!” – Eero Aarnio näyttelyn lehdistötilaisuudessa

 

Tomaatti tuoli (1971)

 

Eero Aarnio at Design Museum
Pastilli-tuoli (1967)

 

Eero Aarnio at Design Museum
Ring-tuoli (2009)

 

Eero Aarnio at Design Museum
Pallotuoli (1963)

 

Eero Aarnio at Design Museum
Poni (1972) on irti!

 

Eero Aarnio at Design Museum
Kupla-tuoli (1968)

 

Eero Aarnio at Design Museum
Näyttelyn keskitila kokoaa yhteen Aarnion tuotantoa lähes kuuden vuosikymmenen ajalta.

 

Eero Aarnio at Design Museum
Pienissä näyttelyhuoneissa keskitytään viiteen eri teemaan: Mieli, aika, prosessi ja valmistus.

 

Eero Aarnio at Design Museum
Piipahda museokauppaan ja vie kotiin mukanasi oma Dino tai Puppy!

 

Eero Aarnio at Design Museum

 

Kuvat: Riitta Kokkonen

Näyttely on avoinna 25. syyskuuta 2016 saakka. 

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, www.designmuseum.fi