Futuro-talo laskeutuu Näyttelykeskus WeeGeen pihalle!
Riitta Kokkonen toukokuu 4, 2012

Näyttelykeskus WeeGee on hankkinut omistukseensa ensimmäisen sarjavalmisteisen Futuro-talon (nro 001), joka oli kesästä 1968 syksyyn 2011 asti Matti Kuuslan hallussa Hirvensalmella. Säiden armoilla yli 40 vuotta ollut Futuro tuodaan nyt huolellisen konservoinnin jälkeen näytteille Näyttelykeskus WeeGeen pihalle Espooseen, jossa se on avoinna yleisölle 8.5. –16.9.2012 osana Designpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Lähde: WeeGee

Futuro on arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema ellipsin muotoinen muovitalo, jossa kiteytyvät  1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurin ja designin kokeelliset muodot, uudet materiaalit ja optimistiset ideat. Alunperin Futuro sai alkunsa toimeksiannosta suunnitella helposti pystytettävä ja nopeasti lämmitettävä hiihtomaja vaikeakulkuiseen maastoon. Futuroa valmistettiin täysin sisustettuna ja siihen saattoi majoittua kahdeksan henkilöä. Futuron läpimitta on kahdeksan metriä ja se on neljä metriä korkea. Lattiatilaa talossa on 25 neliömetriä ja se painaa 4000 kg sisustuselementteineen. Futuron alkuperäiset värit olivat valkoinen, keltainen ja vaaleansininen.

Vuonna 1968 lanseerattu Futuro herätti runsaasti huomiota sekä Suomessa että ulkomailla, mutta se oli massamarkkinoille liian erikoinen ja kallis. Vuoden 1973 öljykriisi kolminkertaisti muovin hinnan ja hautasi toiveet Futuron maailmanvalloituksesta. Taloa valmistettiin kaikkiaan vajaa sata kappaletta. Kahdenkymmenen Suomessa valmistetun lisäksi, ulkomailla tuotannossa oli muutama kymmenen lisenssillä valmistettua taloa.

Lähde: WeeGee

1990-luvulta lähtien Futuro on saanut jälleen uuden elämän, paitsi 1960-luvun henkeä ilmentävänä avaruusajan ikonina, myös kansainvälisessä kuvataidekentässä esiteltynä taideobjektina. Nykyään Futuro-taloja on eri puolilla maailmaa tiedossa noin 45 kappaletta. Näistä ainoastaan kaksi on julkisissa kokoelmissa: Futuron prototyyppi (nro 000) Rotterdamissa Boijmans Van Beuningen -museossa ja nyt Futuro nro 001 Espoossa Näyttelykeskus WeeGeessä.

 

Lähde: WeeGee

EMMAn Ilme-tilaan valmistuu Futuron utopistiseen maailmaan kytkeytyvä piennäyttely yhteistyössä Arkkitehtuurikoulu Arkin nuorten opiskelijoiden kanssa. Futuron teemaa laajennetaan valikoiduilla kokoelmateoksilla useilta tunnetuilta suomalaisilta taiteilijoilta. Mika Taanilan ohjaamaa elokuvaa Futuro –  tulevaisuuden olotila (1998) esitetään 8.5.–16.9. WeeGeen aulassa näyttelyn aukioloaikoina.

WeeGeen Futuro Facebook sivu

Avoinna: ti, to–pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. 
Liput: 10 / 8€. Alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi.
Futuroon kaikilta 2€ sisäänpääsymaksu koko talon lipun lisäksi. Taloon pääsee sisälle 5 henkilöä kerralla.

Espoon kaupunginmuseo tarjoaa ryhmille mahdollisuuden tilata opastettuja kierroksia Futuroon. Tiedustelut Espoon kaupunginmuseo KAMU 09-816 57052 ti-su 11-17.