Gallen-Kallelan Museo – Silence Meal
Elisabeth Heinrichs helmikuu 12, 2016

Katseita, maljan nostoja, hymyjä, eli kehonkieli – tässä illallisen ainoa yhteinen kieli. Saavun kynttilävalossa salaperäiseen ja komean linnamaiseen Gallen-Kallelan Museoon koska minut on kutsuttu osallistumaan performanssiin. Silence Meal, ns. Hiljainen ateria, on taiteilija Nina Backmanin koolle kutsuma performatiivinen illallinen. Teos tutkii aistien ja hiljaisuuden monimuotoista suhdetta. Ateria noudattaa ajallista järjestystä ja alkaa hetkestä, jolloin taiteilija istuu pöydän ääreen.

Kun saavun museoon, joka sijaitsee Helsingin rajan vieressä, juuri Espoon alkumetreillä, nautimme ensin alkumaljan museon yhdessä näyttelytilassa, ja tässä vaiheessa siis vielä juttelemme. Yhteispohjoismaalainen näyttely Silent Space – Intesified Integrities on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka tutkii hiljaisuutta monipuolisesti. Hiljaisuudesta on pitkään sanottu, että se on yksi Suomen matkailullisista valttikorteista. Se toimii jopa Visit Finlandin yhtenä päämarkkinointiteemana, eli mielestäni näyttelyn teema sopii niin aikaan kuin paikkaan kun nenä päähän. Kannattaa siis varata aikaa näyttelyä varten jo ennen itse ruokailua.

Gallen-Kallelan Museo. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Gallen-Kallelan Museo. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Silent Space – Intesified Integrities on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka tutkii hiljaisuutta monipuolisesti. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Silent Space – Intesified Integrities on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka tutkii hiljaisuutta monipuolisesti. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Näyttelyssä on kolmessa kerroksessa valokuvia, performansseja, installaatioita ja videoteoksia yhdeksältä pohjoismaiselta taiteilijalta. Akseli Gallen-Kallelan Museo tarjoaa näyttelylle tilalliset ja käsitteelliset puitteet. Nykytaiteen rinnalla näyttelyssä on Akseli Gallen-Kallelan teoksia, jotka punoutuvat hiljaisuuden tematiikkaan. Näyttelyn taiteilijat ovat Nina Backman, Lene Berg, Viva Granlund, Rebekka Guðleifsdóttir, Ólafur Kolbeinn Guðmundsson, Lise Björne Linnert, Mia Hamari, Marja Helander, Sari Palosaari ja Akseli Gallen-Kallela. Huom! Gallen-Kallela on ainoa mies, eli niinkin maskuliinisessä ympäristössä kun tässä jykevässä linnassa kohtaavat ensimmäistä kertaa sorretut äänet naistaiteilijoiden kautta.

Kun olemme ehtineet jo vähän tutustua näyttelyyn ja Backman on esitellyt illallisen konseptin, siirrymme museon pääsaliin, jossa ateria nautitaan – yhdessä hiljaisesti, ilman keskustelua, ventovieraiden kesken. Keskustelun poisjääminen vapauttaa osallistujat tutkiskelemaan tilannetta moniulotteisesti fyysisen, emotionaalisen tai kulttuurisen kokemuksen kautta. Illallisen suunnitelija ja toteuttaja on itse villiyrttimestari Sami Tallberg, jota olen ihaillut pitkään. Koska olemme luonnon ympäröimänä, koen että on luonnollista että menussa korostuu sama aihe: luonto.

Hiljaisuuden aistiminen tekee performanssista ainutlaatuisen kokemuksen. Olen itse kokenut erilaisia kokemuksellisiä illallisia: Dinner in the Dark, Dinner in the Sky ym., mutta tämä on ehdottomasti itselleni täysin uusi kokemus. Uskon, että meille suomalaisille hiljaisuus on luonnollinen asia, koska meistä jokaisesta löytyy myös se riisuttu ja hiljainen minä. Kestää ehkä vain hetken löytää hänet.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Kun istuu ruokapöydässä täydessä hiljaisuudessa, mieli vaeltelee – muistot vievät lapsuuteen ja piiloleikkiin, julkisiin kulkuvälineisiin, jopa kirkkoon. Yhteisiin hetkiin, jolloin ”pitää olla kunnolla”. Ensin kaikki pöytäseurassa ovat jännittyneitä.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Alkupala: punakaalia, mesijuurta, ruusua ja ruoholaukkaa. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Alkuruoka, jota syödään käsin, riikkoo heti jään ja rentouttaa jännittyneen ilmapiirin koska tätä annosta kukaan ei voi syödä oikein. Huomaan, että kun en käytä omaa ääntäni, näkö on se aisti, joka vie mennessään. Ajatukset kulkevat Iittalan kattauksesta taiteeseen ja palautuu lopulta takaisin muihin vieraisiin. Huomaan vierustoverini kynsilakan värin, silmälasien muodon, huivin, asennon, huulipunan. Joskus olen tietoinen siitä, että olen osa performanssia, joskus olen täysin omissa ajatuksissani.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Keitto: tattia, kastanjaa ja kirveliä. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Pääruoka: mukulaselleriä, tilliä, piimää, villisinappia. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Seuraavaksi nautimme keittoa, ja keitto onkin suosikkini tämän illallisen annoksista. Pääruokana toimii mukulaselleri.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Jälkiruoka: Mesiangervovanukas, omenaa, mehiläisten keräämää siitepölyä. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Ruoan maut herättelevät muistoja. Jälkiruoan siitepöly vei ajatukseni viime vuoden syyskuussa järjestettyyn Helsinki Design Week -tapahtumaan, jossa viimeksi maistelin sitä. Illallisen aikana kuulee paljon vaikka ei puhuta. Viinin kaadot, vierustoverin nielaisut, yskimiset, ja ruoan ja viinin tuoksut korostuvat.

Jälkiruoan aika. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Jälkikeskustelun aika: pakuriteetä & Lapin Taikaa. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Kun on ns. toisen jälkiruoan aika, niin saamme taas puhua. Teen ja vaahtokarkin merkeissä tutustumme toisiimme, mutta minun on pakko sanoa, että tässä vaiheessa tuntuu jo siltä, että olemme tuttuja vaikka emme ole illallisen aikana vaihtaneet sanaakaan. Olen kuitenkin pystynyt jo arvaamaan ketkä ovat viihdyttäjiä ja ketkä enemmän analyytikkoja.

Kuva: Elisabeth Heinrichs
Kuva: Elisabeth Heinrichs

Mielestäni kokemuksena Hiljainen ateria on rohkea, voimakas ja vaikuttava, eli suosittelen kokeilemaan! Illan aikana minulle heräsi kysymykset: ilman ääntä – keitä olemme? Miten kohtelemme muita? Miten läsnä olemme?

Varaa paikkasi Hiljaiselle aterialle Gallen-Kallelan Museoon:

Silence Meal – Hiljainen ateria

Päivät: 16.3., 26.4. ja 11.5. klo 19
Hinta: 150€
Varaukset: info@gallen-kallela.fi, 09-8492340

Illalliskorttiin sisältyy museon sisäänpääsy ja opastettu kierros näyttelyyn.

Gallen-Kallelan Museo, Gallen-Kallelantie 27, Espoo, http://www.gallen-kallela.fi/

Jos tykästyt Sami Tallbergin makumaailmaan, hänet löytää myös kasvisravintola Cargosta.