Gastro Nom – uudenlainen kohtaamis- ja ruokapaikka Töölönlahden alueella
Elisabeth Heinrichs maaliskuu 11, 2015

Töölönlahden puiston alueelle on hiljattain noussut toinen toistaan kiinnostavampia ruokapaikkoja. Kävin vastikään tutustumassa Gastro Nomiin ja suosittelen paikkaa näiden ominaispiirteiden takia.

Tarjonta

Kun kuulin että Gastro Nomissa oli alettu tarjoilemaan ramennuudelihampurilainen, tiesin että halusin käydä paikan päällä sitä kokeilemassa. Helsinki kuuluu kaupunkeihin, joissa keskustellaan jatkuvasti siitä, missä on kaupungin paras hampurilainen ja koska en aikaisemmin ollut maistanut ramenburgeria, jonka sämpylä tehdään keitetyistä nuudeleista, uteliaisuuteni piinasi minua kunnes päätin ottaa uutuudesta selvää. Burgerin ohella Gastro Nomin listalla jatkavat ravintolan street food -painotteiset annokset.

Maukas ramenburgeri. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Maukas ramenburgeri. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Gastro NOM Helsinki on ensimmäisiä ramen hampurilaista tarjoavia ravintoloita Suomessa. Reseptiä on kehitelty ja testattu pitkään ravintolapäällikön Tanja Sallisen kanssa. Gastro NOM Helsingin versiossa moniviljanuudelit keitetään, jäähdytetään, leikataan, prässätään ja pariloidaan sämpylän muotoon.

”Kipinä syttyi, kun luin arvostetun nuudelikokki Keizo Shimamoton alkaneen tarjota ramenburgeria New Yorkin Williamsburgissa. Ihmiset jonottivat uutuutta tuntikausia”, kertoo Gastro NOM Helsingin keittiömestari Ari Lappalainen.

Kaalilla, valkosipulilla, inkiväärillä, chilillä, kalakastikeellaa, ponzu-sitruskastikeella, retikalla ja kevätsipulilla täytetty hampurilainen lunasti lupauksensa ja vei nälän. Kaunis esillepano miellytti myös tätä ravintolankävijää.

Seuralaiseni, joka oli kasvissyöjä, kehui myös kovasti paikan seitania. Gastro NOM Helsingin seitan valmistetaan vehnägluteenijauhosta ja kikhernejauhoista. Taikina muotoillaan pihveiksi, joita keitetään savupaprikalla, soijalla ja suolalla maustetussa liemessä. Lopuksi pihvit jäähdytetään, leikataan nyhtöpossun tyyliin ja upotetaan pähkinäiseen satay-liemeen.

Sisustus

120-paikkaisen Gastro Nomin värikäs ravintolasali veti minut heti puoleensa. Raikkaat pinnat ja yksityiskohdat viimeistelivät kokonaisuuden, joka tuntui omanlaatuiselta ja leikkisältä. Kaikilla sisustuselementeillä oli funktio, eli mitään ei ollut ravintolassa liikaa vaikka yksityiskohtia oli paljon.

Kuva: Elisabeth
Kuva: Elisabeth Heinrichs
Avokeittiö lisäsi paikan läpinäkyväisyyttä ja luotettavuutta. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Avokeittiö lisäsi paikan läpinäkyväisyyttä ja luotettavuutta. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Lukunurkka minikielisine kirjoineen ja lehtineen toivotti matkailijat tervetulleiksi. Kuva: Elisabeth Heinrichs
Lukunurkka minikielisine kirjoineen ja lehtineen toivotti matkailijat tervetulleiksi. Kuva: Elisabeth Heinrichs

Sijainti

Mielestäni junaradat ovat satamien veroisia kohtaamispaikkoja, jossa mieli lepää kun ihmisiä seuraa ikkunasta. Kohtaamispaikat ovat tunnepitoisia paikkoja, koska niihin yhdistää niin iloisia jälleennäkemisiä kuin mieleenpainuvia hyvästejä. Kaupunkimiljöössä rautatieasema on aina mielenkiintoinen ympäristö, johon on helppo tulla ja jossa aina tapahtuu jotain jännittävää. Helsingin rautatieasema sattuu vielä olemaan yksi maailman kauneimpia joten silmä lepää aina kun sitä ihailee.

Gastro Nom, Töölönlahdenkatu 3

Muista myös nämä Töölönlahden puiston ruokapaikat:

Woolshed Bar & Kitchen, Töölönlahdenkatu 3 B 1

Eatos Mexican Diner, Töölönlahdenkatu 3