Japanilaista tekstiilitaidetta Designmuseossa
Rebekka Lehtola helmikuu 4, 2013

Designmuseo 140 -juhlavuoden aloittaa Fiber Futures – Japanin tekstiilitaide tänään -näyttely, joka kokoaa yhteen japanilaisen kuitu- ja tekstiilitaiteen huippusuunnittelijat. Veistoksellisista töistä syntyy lähes arkkitehtoninen tilakokemus – muodon ja materiaalin vuoropuhelua.

Naoko Serino
Naoko Serino (1962-). Generating—8, 2006. Courtesy of the artist.

Poikkitaiteellinen Fiber Futures avaa huikeita näkökulmia japanilaisten tekstiilisuunnittelijoiden taiteelliseen ja tekniseen osaamiseen. Japanilaiseen tekstiilitaiteeseen yhdistetään usein herkkyys, henkisyys ja virtuoosimainen materiaalin käsittely. Näyttelytöissä perinteisiä käsityö- ja kierrätysmateriaaleja – silkkiä, puuvillaa, juuttia ja hamppua – on yhdistelty huippumoderneihin mikrokuituihin tai vaikkapa metallilankaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti; kansainvälisen kuitutaiteen kokeilevassa hengessä. Moniulotteiset teokset ovat pikemminkin abstrakteja veistoksia tai taidetta, kuin perinteisesti miellettyä tekstiilitaidetta.

Yasuko Iyanaga
Yasuko Iyanaga (1948- ). Umi kara no okurimono: Air, X. 2010

Yllättävien materiaaliyhdistelmien ja muotojen kautta taiteilijat ovat tulkinneet henkilökohtaisia teemoja, kuten identiteettiä ja muistia. Japan Society Galleryn johtaja Joe Earle on kiteyttänyt: ”Teokset muistuttavat meille ettei vaikuttavan taiteen tarvitse olla kapinoivaa tai vastakohtaista. Useimmille näyttelyn taiteilijoista materiaali on antanut lähtökohdan tekemiseen ”tarikin” hengessä. Alun perin buddhistinen termi merkitsee toiseuden voimaa”.

Akio Hamatani
Akio Hamatani (1947-). W-Orbit, 2010. Courtesy of the artist.

Näyttelyssä on 30 taiteilijan lisäki myös Japanin näyttelyosuuden kuratoineen professori Hiroko Watanaben töitä. Lue lisää näyttelystä Designmuseon sivuilta.

FIBER FUTURES – Japanin tekstiilitaide tänään 1.2.–5.5.2013 Designmuseossa, Korkeavuorenkatu 23.