Kallion Ruplassa viihdytään luovasti
Laura Saksala huhtikuu 15, 2015

Rakastan Kalliossa asumista siksi, että kaupunginosa elää ja muuttuu jatkuvasti. Helsinginkadun Rupla on uusimpia tulokkaita kalliolaisten kaupunkielämän olohuoneena.

Viime kesänä me kalliolaiset itkimme verikyyneliä, kun Punavuoresta Helsinginkadulle muuttanut Stupido Records –levykauppa sulki ovensa. Vuoden alussa selvisi, että saamme tilalle aivan uudenlaisen kaupunkiolohuoneen, jossa viihtyä. Helmikuussa avasi ovensa Rupla-nimeä kantava ”luova, avoin kulttuuritila”, kuten omistajat siitä puhuvat. Se on yhdistelmä design- ja vintage-liikettä, galleriaa ja kahvilaa, jossa järjestetään workshopeja ja tapahtumia. Mielenkiintoista!

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

Matti Vilhunen, yksi kolmesta osakkaasta kertoo, että tarkoituksena oli luoda matalan kynnyksen paikka, mihin ihmisten on helppo tulla viettämään aikaa ja nauttimaan taiteesta. Ruplan tavoitteena on saada aikaan myös sosiaalisia projekteja, joissa innostetaan nuoria maalaamaan, tekemään musiikkia ja näyttelemään.

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

Terveellisyys on yksi Ruplan teeseistä, mikä näkyy erityisesti kahvilan antimissa, joihin kuuluu mm. Warrior Coffeen terveelliset ”superkahvit”. Ruplan tiloissa järjestetään myös suosittuja Green Streetin workshopeja. Useana iltana olen nähnyt paikan pakkaantuvan täyteen ihmisiä, jotka haluavat oppia esim. raakasuklaan tai -kakkujen valmistuksen saloja. Lisäksi Ruplan kahvilasali toimii galleriana, jossa näyttelyt vaihtuvat kolmen kuukauden välein.

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

 

Ruplan erikoisuus on se, että lähes kaikki huonekalut, joita tilasta löytyy ovat kaupan. Jos siis pidät vaikka tuolista jolla istut, voit ostaa sen omaksesi.

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

 

Design on vahvasti Ruplassa läsnä, ja koko ns. takahuone on täynnä mielenkiintoista suomalaista designia. On hieno ajatus yhdistää showroom, putiikki ja galleria. Mieleeni tulee muutama paikka Tallinnasta, joita on tullut ihailtua. Nyt voin nauttia tunnelmasta aivan kotikulmillani!

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

 

Rupla-nimi on silkka sattuma, jonka inspiraationa toimi upea, jyväskyläläisestä antiikkiliikkeestä löytynyt vanha valomainos, joka nyt komeilee ulkoseinällä. Venäjän kulttuuriin on kyllä yhteyksiä, sillä Matti on tutustunut paremmin Pietariin opiskeluaikanaan. Ruplassa saattaakin törmätä myös venäläiseen kulttuuriperinteeseen muiden kulttuurien ohella. Matti kutsuu paikkaa sulatusuuniksi, jonka tarjontaa ovat kaikki tervetulleita ideoimaan. Omia ideoita voi ehdottaa esim. Facebook-sivujen kautta tai ottaa yhteyttä ruplalaisiin tai käymällä juttelemassa paikan päällä.

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

Rupla on todellakin uudenlaista ajattelua ja toimintaperiaatetta edustava yhteisöllinen tila, jonka toimintaan voi osallistua ja vaikuttaa. Tai vain käydä tapaamassa tuttuja ja nauttimassa kaupunkilaistunnelmasta!

Kuva: Laura Saksala
Kuva: Laura Saksala

 

Rupla
lifestyle-myymälä, galleria, ”avoin luova tila”
Helsinginkatu 16
Avoinna: ke-pe klo 11-18, la-su 12-17
www.rupla.fi