Kaunista, käytännöllistä ja kierrätettyä
Kaisa Luukannel elokuu 3, 2012

 

Fresko ja laukkuja liikkeen seinällä.
Suunnittelija Ilona Jaakkolan maalaama fresko ja Heath Nashin suunnittelemia laukkuja liikkeen seinällä. Kuva: Kaisa Luukannel.

 

Tositarina 1950-luvun Suomesta. Henkilöt: täti ja tyttö.
Täti: ”Onpa sinulla kaunis mekko! Onko se uusi?”
Tyttö: ”Siskon vanha, minun uusi.”

Helsingin-kävijä löytää paljon mielenkiintoisia ostopaikkoja, jotka tarjoavat kierrätetystä materiaalista valmistettuja vaatteita, asusteita ja muuta tavaraa. Yksi näistä kaupoista on Epäonnistunut tyttö -niminen elämäntapakauppa, joka muutti hiljattain Hakaniemen torin kulmille. Kaupassa on muun muassa vaatteita, asusteita, koruja, rintamerkkejä, valaisimia, laukkuja, kasseja sekä pussukoita eri tarkoituksiin.

Matkakorttipussukka ja muita.
Passikotelo, matkakorttitasku ja muita käteviä pussukoita ilahduttamaan arkipäivää. Second hand cinderella heittää lasikenkänsä pois. Tietenkin lasinkeräykseen. Nerokasta. Kuva: Kaisa Luukannel.

 

Monessa tuotteessa on kuva kirjan kannesta. Mutta hetkinen… näitä kirjoja ei ole koskaan julkaistu! Erityisesti epäkirjailija Lisa Gambler näyttää olevan ahkera ei-julkaisemaan. Häneltä on tullut monia mielenkiintoisia epäteoksia kuten Arsenikki ei lihota, Nykyajan tyttö ja hallittu hysteria, Bloody Meeri ja muita vereviä naisia sekä Veijarivaaran virkasiskot ampuvat kovilla.

Epäonnistuneen tytön tytöt eivät tyrkytä itseään framille vaan haluavat, että tuotteet puhuvat puolestaan. ”Haluamme tulla tuotteiden ja omalaatuisten tarinoiden kautta esille, ” sanoo kauppaa pyörittävä Liisa Jaakkola. Suunnittelusta ja tuotekehityksestä vastaa hänen tyttärensä Ilona Jaakkola. Ilona kuulemma pakenee puskaan, kun jotakin julkisuushäslinkiä olisi tiedossa. Liisakin väistyy kohteliaasti sivummalle, kun tähtäilen kameralla myymälässä.

Tuotteet ja toimintatapa tosiaan puhuvat puolestaan. Kaikki valmistajat toimivat eettisesti, ompelutyötä teetetään kuntoutumisprojektin kanssa yhteistyössä ja puuvilla on Reilun kaupan puuvillaa. Postikortit painetaan kierrätetylle materiaalille, myrkyttömästi ja Suomessa. Nettikaupan tuotteet pakataan kierrätettyihin pakkausmateriaaleihin ja auton sijasta tavarat kuljettaa fillarilähetti.

Kierrätysmateriaalista tehty hylly, jossa tuotteita.
Hylly on tehty jämälaudoista, ja niitä tehdään myös tilauksesta asiakkaille. Pelastusrengas on kirpputorilta. Kuva: Kaisa Luukannel.

 

Kaupan sisustus on kokonaan kierrätysmateriaaleista. Ainoa uutena ostettu asia on renkaat, joilla verho on ripustettu myymälän ja takahuoneen väliin.

Painokuvissa poseeraavat muiden muassa Vampira, Kekkonen ja läheisesti John Waynea muistuttava John Väinö. Eli kovassa seurassa ollaan, siitä ei ole epäilyksen häivääkään. Kaupan suosituin tuote on Reilun kaupan puuvillasta tehty kangaskassi, jota on ostettu myös lahjaksi lahjan ympärille, siis lahjan pakkaamiseen.

Korvakoruja.
Kekkonen ja Vampira korviin. Kuva: Kaisa Luukannel.

 

 

Elämäntapakauppa perustettiin ensin kiertäväksi kesäkaupaksi vuonna 2005, mutta on nyt asettunut aloilleen osoitteeseen Hakaniemen rantatie 6. Perustettaessa liikkeelle piti saada hyvä nimi. Lopulta idea tuli samannimisestä kirjasta (joka on oikeastikin julkaistu).

Tuotteen kehittely alkaa joskus siitä, että saadaan kasa jotakin materiaalia, josta tuote saa muotonsa. Joskus taas toisin päin: ensin syntyy idea tuotteesta, jonka jälkeen etsitään siihen sopiva materiaali. ”Uusi” on ilahduttavan joustava käsite, kun vanhasta tehdään uutta. Tavara voi olla vanha ja käytetty, mutta se ei tee siitä huonoa. Tavarat ja materiaalit saavat täällä uuden elämän. Varsin onnistunut konsepti.

Tuotantosarjat ovat pieniä ja uusia malleja tulee liikkeeseen usein. Pieni valikoima Epäonnistuneen tytön tuotteita on myös Helsingin Ruohonjuurissa.

Elämäntapakauppa Epäonnistunut tyttö
Sörnäisten rantatie 6, vain kivenheiton päässä Hakaniemen torista
Katso aukioloajat ja muut lisätiedot liikkeen sivuilta.

Katso lisää eko-, redesign- ja kierrätyshenkisiä ostopaikkoja sivuiltamme.

Pannulappuja.
Epäonnistunut keittiö. Liesi on tulessa ja tehosekoitin räjähtää. Kuva: Kaisa Luukannel.