Kaupunkilaiset äänestivät uuden ajan keskustakirjastosta
Rebekka Lehtola huhtikuu 12, 2013

Yhteensä 3221 kaupunkilaista äänesti suosikkiaan uuden ajan kirjastoksi 23.3.-7.4.2013. Arkkitehtuurikilpailun toisen vaiheen kuudesta työstä äänestyksen voitti The Diagonal Agora 984 äänellä (31 %).

Helsingin kaupunginkirjaston kirjastotoimen johtajaa ja tuomariston jäsentä Tuula Haavistoa tulos yllätti. ”Kaikki näyttelyssä päivystäneet kertoivat sekä suosikkien että inhokkien jakautuneen varsin tasaisesti, sikäli selvä kahden kärki oli odottamaton”, Haavisto kommentoi tulosta.

Keskustakirjasto / The Diagonal Agora
Keskustakirjasto / The Diagonal Agora

Kommenteissa kristallisoituvat kilpailutöiden erilaiset luonteet

Kommenttien perusteella voi saada käsityksen kilpailutöiden profiileista ja siitä, miten kukin niistä sopisi Töölönlahden alueelle. Kommentteja kilpailutöistä saatiin yhteensä reilu sata. Äänestyksen voittajaa The Diagonal Agoraa luonnehdittiin retroa ja modernia yhdisteleväksi ryhdikkääksi ehdotukseksi. Sen läpileikkaavaa ideaa kääntyilevistä kirjapinoista pidettiin hauskana, mutta toisaalta rakenteiden moitittiin hallitsevan kokonaisuutta liikaa.

Keskustakirjasto / The Diagonal Agora
Keskustakirjasto / The Diagonal Agora

Suurin osa äänesti suosikkiaan kosketusnäytöillä

Kosketusnäytöillä suosikilleen antoi äänensä yhteensä 2185 kaupunkilaista. Sosiaalisessa mediassa saadun palautteen perusteella kosketusnäytöillä äänestäminen oli helppoa ja hauskaa. Tusina kosketusnäyttöä sijaitsi ympäri Helsingin ydinkeskustaa.

Keskustakirjasto / The Diagonal Agora sisäkuva
Keskustakirjasto / The Diagonal Agora sisäkuva

Tähtäimessä hymyilevä talo, jonka keskiössä ovat käyttäjät

Arkkitehtuurikilpailun voittaja valitaan kesäkuussa 2013. Tavoitteena on luoda kirjasto, joka pystyy vastaamaan yhteiskunnassa tapahtuneisiin teknisiin ja kulttuurisiin muutoksiin. Uudentyyppisen kirjaston kehittämiseksi tarvitaan jatkuvasti myös kaupunkilaisten ideoita ja mielipiteitä. Niitä kerätään ja kuunnellaan jatkossakin.

Lue voittajaehdotuksesta ja katso lisää kuvia: The Diagonal Agora Keskustakirjaston sivuilta.

Miksi keskustakirjastoa tarvitaan?

Uusi vuosituhat tarvitsee uuden kirjaston. Rakastetun sivistyksen talon, jossa voi keskittyä, oppia ja työskennellä. Kaupunkilaisten oman talon, missä kulttuuria voi tehdä itse ja yhdessä muiden kanssa. Digitaalisesti älykkään paikan, jossa oppimista, osaamisen jakamista ja sisältöjen avaamista tuetaan helposti käytettävillä sovelluksilla ja välineillä.

Tulevaisuudessa ei-materiaalinen tuotanto, kommunikaatio ja sivistys ovat yhä tärkeämpiä. Keskustakirjastossa luodaan uutta, yksilön ja yhteiskunnan hyväksi. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kunniaksi avattava keskustakirjasto on paikka, jolla on matala kynnys, mutta suuri vaikutus.

Keskustakirjastoon on haettu mallia maailmalta: Birminghamista, Aarhusista, Oslosta ja Bilbaosta. Lue lisää…

Keskustakirjasto pähkinänkuoressa

 • 6 000 kävijää päivässä
 • 2  miljoonaa kävijää vuodessa
 • 10 000 m2 tulevaisuuden kirjastoa
 • Työntekijöitä n. 45
 • Avataan 2017
 • Rakennetaan Helsingin Töölönlahdelle
 • Kirja-aineistoa 150 000 kirjaa
 • Sanoma- ja aikakauslehtiä 900 vuosikertaa
 • Musiikkiaineistoa 40 000 kpl
 • Muuta aineistoa 10 000 kpl
 • Avoinna arkisin 8-22, viikonloppuisin 10-22

Keskustakirjasto

Keskustakirjasto Facebookissa