Kolme kuppia teetä keskustassa
Taru Emets marraskuu 19, 2015

On yleisesti tunnettu totuus, että marraskuu ei ole kuukausista helpoin. Kun kylmänkostea ilma puree luihin vaatteiden läpi ja kun märkä asfaltti imee vähäisenkin valon, tavoittaa ehkä jotakin stereotyyppisestä pohjoismaisesta raskasmielisyydestä. Helsingissä on onneksi viehättäviä vetäytymispaikkoja, joissa kaamosta voi karkottaa nauttimalla jumalten hehkujuomaa, teetä. Tässä kirjoituksessa esittelen niistä kolme.

Päivitys 14.2.2016: Crazy Hedgehog on joutunut lopettamaan toimintansa.

Ensimmäinen pysähdyspaikka: Teen ja taiteen taiten yhdistävä Teemaa (Annankatu 19)

Kupissa valkoista JoyIn Taiwan High Mountain Oolongia

Hämyiselle Annankadulle siilautuu valoa suuresta ikkunasta, jonka takana aukeava kodikkaan ja modernin näköinen tila suorastaan kutsuu kävijää sisään. Teemaa on verraten nuori helsinkiläinen teehuone ja nykyisellä paikallaan se on palvellut asiakkaita toukokuusta 2015.

Tulepas peremmälle! (Kuva: Taru Emets)
Tulepas peremmälle! (Taiteilija: Ding Yi, kuva: Taru Emets)

Sisällä tulijaa tervehtii kiehtova gallerian ja teehuoneen yhdistelmä. Makuhermojen lisäksi täällä voi helliä myös muita aistejaan: taustalla soi tilaan sopiva musiikki ja esillä on grafiikkaa eri muodoissaan, kuten postikorteissa ja huiveissa. Matkailijalle onkin helppoa teennautiskelun lisäksi ostaa mukaan ainakin yhdet tuliaiset.

Kohta lämmittää jo! (Kuva: Taru Emets)
Kohta lämmittää jo! (Kuva: Taru Emets)

Ihastuttavien taidekappaleiden lisäksi myynnissä on – tietenkin – kaikkia teenvalmistukseen tarvittavia materiaalien ja raaka-aineita, enkä kyllä muista muualla nähneeni myytävän jopa pu-erh-kiekkoja! Sydämellinen ja asiantunteva henkilökunta suosittelee mielellään eri teevaihtoehtoja ja opastaa oikeiden tuotteiden ostamisessa. Kysy myös teemaisteluista, sillä mikä olisikaan parempi tapa johdattaa uusia ihmisiä tämän ihmeellisen juoman pariin? Maisteluillat sopivat niin yksityisille kuin yrityksille.

Täältä ei varmasti lähdetä tyhjin käsin. (Kuva: Taru Emets)
Täältä ei varmasti lähdetä tyhjin käsin. (Kuva: Taru Emets)

Tarjottavien hinnat ovat edulliset, ja santsikuppi tai -kannu kuuluu hintaan. Ajan kulumista ei täällä oikein tahdo huomata.

Avoinna: ma-pe 10-19, la-su 12-18

 

Toinen pysähdyspaikka: Raikas ja ennakkoluuloton Crazy Hedgehog (Töölönlahdenkatu 3)

Kupissa vihreää Chun Mee -luomuteetä

Aivan rautatieaseman kupeessa sijaitsee korkeakattoinen, kokeilevasti sisustettu teehuone. Lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista levittäytyy Sanomatalo, rakenteillaan oleva uusi keskustakirjasto ja remonttihuputettu Eduskuntatalo. Täällä ollaan ihan ytimessä.

Katto on korkealla kuten mielikin. (Kuva: Taru Emets)
Katto on korkealla kuten mielikin. (Kuva: Taru Emets)

Crazy Hedgehog ei nimestään huolimatta ole lainkaan hullumpi. Hyvin valikoitujen teelaatujen lisäksi tarjolla on erilaisia pikkupurtavia ja toki eri teenvalmistustarvikkeita. Niistä käyttöönsä saa ja voi omaksikin ostaa haudutustiimalasin, josta näkee juuri oikean haudutusajan. Eri laaduille on tietenkin omansa.

Nyt ei taatusti tule liian kitkerää. (Kuva: Taru Emets)
Nyt ei taatusti tule liian kitkerää. (Kuva: Taru Emets)

Kun lämpöjuoma on valmis ja kun sitä voi nojautua siemailemaan, ei kontrasti sisäpuolen rentouttavan hämärän ja ulkona räiskivän räntämaiseman välillä voisi olla suurempi. Vieno taustamusiikki antaa tilalle rauhoittavan turvallisuuden tunteen. Jo pelkästään sijaintinsa puolesta Crazy Hedgehog sopiikin mainiosti ennen kaikkea matkustavaisille, jotka haluavat rauhoittua kupposen ääressä ennen matkaa. Tänne mahtuu varmasti matkalaukkujen kanssa, ja aukioloajat sallivat poiketa myöhemminkin.

Miksi mennä ulos, kun sisälläkin voi olla näin mukavasti? (Kuva: Taru Emets)
Miksi mennä ulos, kun sisälläkin voi olla näin mukavasti? (Kuva: Taru Emets)

Ystävällisiltä ja avuliailta työntekijöiltä kannattaa ehdottomasti tiedustella myös tilanvuokrauksesta, sillä täältä saa kaiken: keskeisen sijainnin, tarjoilut ja ohjelmaa! Pidä ehdottomasti mielessä myös livekeikat!

Avoinna: su-ma suljettu, ti-to 13-20, pe-la 13-22

 

Kolmas pysähdyspaikka: Tyylikäs klassikko Robert’s Coffee –paahtimokauppa (Kolmensepänkäytävä, Aleksanterinkatu 23)

Kupissa mustaa mango-chili-ananasteetä

Älä anna nimen hämätä. Perinteikkään Robert’s Coffee -kahvilaketjun vannoutuneet kahvinystävät ovat suurella sydämellä myös teekulttuuria tekemässä, mikä näkyy kassan oikealla puolella leviävästä teepurkkien seinästä. Suomalaisen kahvin faneille tämä on muutenkin suositeltava kohde, sillä paahtimokaupassa suunnitellaan aina mm. kaikki kuukauden juomat.

Kuppi teetä on ratkaisu kaikkeen. (Kuva: Taru Emets)
Kuppi teetä on ratkaisu kaikkeen. (Kuva: Taru Emets)

Ketjun omistajien henki on paahtimokaupassa vahvasti läsnä, mikä välittyy jo pelkästä sisustuksesta: Kas, tuolla upottavan mukavassa lukunurkkauksessa on perustajan isoisän työtuoli, ja kappas, kassakoneella kököttävä piskuinen kahvimylly on sekin Pauligin suvun aarteita. Täällä kaikki on aitoa eikä vain aidon näköistä.

Istahda, rauhoitu ja unelmoi. (Kuva: Taru Emets)

Teevalikoimassa on paljon etenkin eri tavoin maustettuja teitä, ja tänne voi hyvin tuoda sellaisenkin oudon henkilön, joka ei juo teetä ollenkaan. Auttavainen ja innostunut henkilökunta osaa varmasti suositella ja valmistaa jokaiselle sopivan juoman.

Maustettu musta tee kantaa marraskuussa. (Kuva: Taru Emets)
Maustettu musta tee kantaa marraskuussa. (Kuva: Taru Emets)

Kahvila on tarkoituksella taustamusiikiton. Matkailijan on kätevää suunnata tänne etenkin, jos keskustassa pyöriminen on saanut korvat soimaan ja pään pyörälle. Rentoutumista lisää varmasti myös se, miten täältä voi tehdä makoisia tuliaisostoksiakin.

Avoinna: ma 10-17, ti-pe 10-19, la 12-18, su suljettu

 • TeaLeaf

  Erittäin tervetullut kirjoitus, teen ystävänä arvostan kovasti!

  • Taru Emets

   Hei, TeaLeaf, ja kiitos kommentistasi! On ilo kuulla, että kirjoituksestani on ollut apua. Olen pian tekemässä tälle jatko-osaa – tervetuloa taas lukemaan!

   Ystävällisesti
   Taru Emets / Visit Helsinki