Kolme syytä lähteä makumatkalle Kuuhun
Jana Bobkova huhtikuu 3, 2016

Sain kutsun juhlistamaan 50-vuotiaan Kuun taivalta. Syntymäpäivävieraille tarjoiltiin pyöreiden vuosien kunniaksi suunniteltu neljän ruokalajin menu. Syitä lähteä Kuuhun olisi varmasti yhtä monta kuin ravintolalla on syntymäpäiväkakussaan kynttilöitä. Esittelen seuraavaksi kolme syytä vierailla viisikymppisessä ravintolassa.

Vuonna 1966 perustettu Kuu täyttää tänä keväänä pyöreitä. Kuva: Jana Bobkova
Vuonna 1966 perustettu Kuu täyttää tänä keväänä pyöreitä. Kuva: Jana Bobkova

Sijainti Töölön sydämessä

Ravintola sijaitsee aivan kivenheiton päässä ydinkeskustasta, mutta keskustaa selvästi rauhallisemmassa Töölössä. Kuun sijainti on ihanteellinen Töölönlahden lähistöllä sijaitsevien Oopperan, Finlandia-talon tai Musiikkitalon kulttuuritarjonnasta nauttiville. Kävelymatka ydinkeskustasta on lyhyt ja Töölönlahden rantaa pitkin kävellessä pääsee myös nauttimaan kauniista maisemista ja urbaanista luonnosta. Jalkojaan säästelevät voivat hypätä raitiovaunulinjan numero 2 kyytiin ja jäädä Töölöntorin pysäkillä. Sijainnin lisäksi myös aukioloajat ovat, erityisesti matkailijoille, otolliset, ravintola on nimittäin avoinna myös sunnuntaisin.

Ravintolan omistaja Asta Nurmilaukas lausui tervetuliaissanat. Kuva: Jana Bobkova
Ravintolan omistaja, Asta Nurmilaukas, lausui tervetuliaissanat. Kuva: Jana Bobkova

Rento ja kodikas tunnelma

Kuussa pääsee nauttimaan erittäin korkealaatuisesta ruoasta rennossa tunnelmassa ja ilman turhaa pönötystä. Ravintolassa vaalitaan perinteitä, kuitenkin nykyaikaisilla mausteilla. Kuu on helposti lähestyttävä ja ravintolan sisustus luo lämmintä ja viihtyisää tunnelmaa ja minulla oli tervetullut heti sisään astuessani. Tiistai-iltanakin Kuu täyttyi puheensorinan perusteella eri maista tulevista asiakkaista ja jotain paikan tunnelmasta ja ruoasta kertoo sekin, että ravintolalla on kuulemma kanta-asiakkaita jopa kolmannessa polvessa.

Kanta-asiakkaita ja kansainvälistä tunnelmaa. Kuva: Jana Bobkova
Kanta-asiakkaita ja kansainvälistä tunnelmaa. Kuva: Jana Bobkova

Laadukas ja herkullinen ruoka

Nauttimani syntymäpäivämenu oli mielettömän herkullinen. Ehdoton suosikkini ja illallisen kohokohta oli jälkiruoka. Jälkiruoka muodostui valkosuklaan ja vadelman täydellisestä liitosta, ja se tarjoiltiin vieläpä yllätyksen kera.

Jälkiruoassa yhdistyi vadelma ja valkosuklaa. Kuva: Jana Bobkova
Jälkiruoassa yhdistyi vadelma ja valkosuklaa. Kuva: Jana Bobkova

Luonnonystävää ilahdutti suuresti, että ravintola kunnioittaa ympäristöä ja laadukkaita raaka-aineita. Raaka-aineita hankitaankin vuodenaikojen mukaan lähialueiden pientuottajilta.

Pike perch ceviche with poached pike perch and cauliflower crème was served as a starter. Photo: Jana Bobkova
Alkuruoaksi nautittiin kuhaa ja kukkakaalikreemiä. Kuva: Jana Bobkova
Pääruokana tarjoiltu Charolais-häränrinta on Bosgårdin tilalta Porvoosta. Kuva: Jana Bobkova
Pääruokana tarjoiltu Charolais-häränrinta on peräisin Bosgårdin tilalta Porvoosta. Kuva: Jana Bobkova
Suussa sulavaa kotijuustoa lähituottajalta ja hillotettua viikunaa. Kuva: Jana Bobkova
Suussa sulavaa kotijuustoa lähituottajalta ja hillotettua viikunaa. Kuva: Jana Bobkova

Kuun ruokalistalla on aina myös kasvisvaihtoehto. Ravintolan keittiö on joustava ja muokkaa annoksia asiakkaan toiveiden mukaisesti, joten erikoisruokavaliot eivät tuota ongelmaa. Keittiömestari Lukas Hemnell uskalsi luvata, että kenenkään ei tarvitse lähteä Kuusta nälkäisenä kotiin.

Kuussa yhdistyvät perinteet ja nykyaika. Kauniit annokset ovat ilmiselvää Instagram-materiaalia. Ruokalistan kannessa komeileva ravintolan alkuperäinen logo löytyi Hotelli- ja ravintolamuseon arkistoista. Kuva: Jana Bobkova
Kuussa yhdistyvät perinteet ja nykyaika. Kauniit annokset ovat ilmiselvää Instagram-materiaalia. Ruokalistan kannessa komeileva ravintolan alkuperäinen logo löytyi Hotelli- ja ravintolamuseon arkistoista. Kuva: Jana Bobkova

Ravintolassa tarjoillaan edelleen myös perinteisiä annoksia alkuperäiseltä listalta, kuten lohikeittoa ja paistettua maksaa, ja ne kuuluvatkin ravintolan tilatuimpiin annoksiin. Ruoan lisäksi Kuu on erikoistunut myös viineihin. Illallisen edetessä saimmekin nauttia annoksiin saumattomasti sopivia viinejä.

Herkullista ruokaa, rento tunnelma ja mukavaa seuraa – siinä resepti onnistuneisiin syntymäpäiväjuhliin!

Kuu, Töölönkatu 27, http://www.ravintolakuu.fi/