Kongressialalle kestävän kehityksen julistus
Ines Antti-Poika maaliskuu 19, 2012

ICCA:n (International Congress & Convention Association) Pohjoismaiden osasto kokoontui viime viikolla Tampereella vuotuiseen kevätkokoukseensa, jonka teemana oli kestävä kehitys. Pohjoismaissa kestävä kehitys on ollut vahvasti  mukana myös kokous- ja kongressialan kehityksessä, ja Pohjoismaat haluavat nyt vahvasti profiloitua kestävän kehityksen edelläkävijöiksi. Kokouksesssa allekirjoitettu kestävän kehityksen julistus on dokumentti, joka linjaa 10 tekoa, jotka edistävät kestävää kehitystä kokous- ja tapahtuma-alalla. Julistuksen taustalla on 18-kohtainen raportti, jonka perusteella pohjoismaisten kaupunkien infrastruktuuria ja ympäristötekoja on mitattu ja verrattu. Projekti on vielä pilotointivaiheessa; lopullinen raportti julkistetaan toukokuussa IMEX-messuilla Frankfurtissa.

Julistus on Pohjoismaisten kokousalan kollegoiden yhteinen ponnistus, jota on työstetty jo kahden vuoden ajan. Projektia on ollut johtamassa MCI Groupin kestävän kehityksen asiantuntija Guy Bigwood. Hänen johdollaan on saatu aikaan innovatiivinen ja ainutlaatuinen malli, johon allekirjoittaneet nyt esimerkillään ja omilla teoillaan sitoutuvat. Kokousta emännöinyt Tampere-talon kongressipäällikkö Erika Eischer kertoo projektin tavoitteista: ”Suurten kokousten järjestäminen kuluttaa aina ympäristöä, sillä matkustaminen tuottaa suuren hiilijalanjäljen. Koska kokouksia kuitenkin tullaan aina järjestämään, on tärkeää vähentää mm. kongressikeskusten ja hotellien ympäristövaikutukset minimiin oikeilla valinnoilla. Voimme tehdä paljon kehittämällä kierrätystä ja jätteenkäsittelyä, ottamalla käyttöön uusiutuvia energialähteitä sekä panostamalla julkisiin liikennevälineisiin – ja vaikkapa niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin tarjoamalla kongressivieraille ja tapahtumakävijöille maukasta lähiruokaa ja puhdasta hanavettä pulloveden sijaan.”

Julistuksen on toistaiseksi allekirjoittanut 45 kongressialan ammattilaista 15 eri Pohjoismaisesta kaupungista. Aiheesta on luettavissa lisää Guy Bigwoodin blogissa.

Kuva: Joonas Loueranta/Tampere-talo