Lumoava ja tunnelmallinen Uunisaari
Emmi Kallio joulukuu 14, 2015

Ympärilläni on myrskyisää. Meriaallot nousevat rannalle ja paiskivat venettä laituria vasten, ponttoonisilta keikkuu voimakkaasti parin sadan metrin päässä ja kylmä viima kolistelee rakennuksia. Minä olen kuitenkin lämmin ja tyytyväinen istuessani keskellä myrskyä Uunisaaren ulkoporealtaassa. Nostan katseeni taivaaseen ja tunnen kuinka vesisade pikkuhiljaa alkaa voimistumaan. Helsingin valot vilkkuvat meren toisella puolella ja hämmästelen vaikka kuinka monetta kertaa, että tällainen salaisuus löytyy ihan kaupungin kupeesta.

Ponttoonisilta Uunisaareen.
Talvella Uunisaareen pääsee ponttoonisiltaa pitkin. Kuva: Emmi Kallio.

Uunisaari sijaitsee Kaivopuiston edustalla ja paikalle pääsee helposti raitiovaunulla 2 tai 3, bussilla 24 tai vaikkapa kävellen. Kesällä saarelle pääsee venekuljetuksella Kompassitorilta kun taas talvella saarelle voi kävellä ponttoonisiltaa pitkin. Saari on tunnettu tilausravintolatoiminnastaan. Nelly Kärkkäinen, joka toimii vuokraemäntänä jo vuosia saarella toimineelle ravintoloitsijalle, haluaa kuitenkin elävöittää saarta ja avata ovet myös yksittäisille kävijöille. Kärkkäisen isä rakennutti 1990-luvulla tyhjästä olleesta tilasta ravintolan ja ulkorakennuksista saunat. Tämän kuoleman jälkeen Kärkkäinen on halunnut jatkaa isänsä elämäntyötä tekemellä tiivistä yhteistyötä ravintoloitsijan kanssa elävöittääkseen saaren toimintaa. Kärkkäisen mielestä on myös ollut tärkeä säilyttää Uunisaaren alkuperäiset tunnelmat.

”Saarella toimineen merikylpylän vanhat perusteet ovat edelleen näkyvissä ja 1940-luvulla olympialaisia varten rakennetut kopit koristavat vieläkin pihaa.”

Olympialaisia Uunisaari ei kuitenkaan koskaan nähnyt niiden peruunnuttua sodan takia, mutta pienet puukopit luovat edelleen tunnelmaa saarella. Ravintolarakennus on myös aikoinaan toiminut maalitehtaana ja jopa ruumisarkkujen valmistuspaikkana. Kärkkäinen itse asuu saarella miehensä ja koiransa kanssa. Yhdeksän vuoden aikana hän on useaan otteeseen muuttanut pois, mutta jokin saaressa on aina houkutellut takaisin.

Uunisaaren ravintola.
Uunisaaren ravintola joulutunnelmissa. Kuva: Emmi Kallio.

Uunisaari saunoo ja soi – konsepti on toistuva, noin neljä kertaa vuodessa järjestettävä tapahtuma, joka yhdistää shown ja illallisen ja joka on osa Uunisaaren elävöittämisprojektia. Ensimmäinen näistä oli lokakuussa järjestetty Fadonkorjuu – juhla. Minulla oli ilo osallistua seuraavaan jouluaiheiseen tapahtumaan, joka yhdisti saunan ja ulkoporealtaan, suomalaisen jouluruuan sekä Grex Musicus kuoron joulukonsertin. Seuraava saunoo ja soi –tapahtuma järjestetään näillä näkymin äitienpäivän tienoilla.

Lyhdyt ja kynttilät valaisevat Uunisaaren tiloja.
Lyhdyt ja kynttilät valaisevat Uunisaaren tiloja. Kuva: Emmi Kallio.

Astuessani heiluvalta ponttoonisillalta tukevalle maalle joulutapahtumaa varten oli pakko pysähtyä hetkeksi miettimään, missä oikein olen. Takanani loisti Helsingin valot ja edessäni oli tunnelmallisesti valaistu tiilirakennus. Lämmin ja jouluisa sauna oli myös tervetullut näky. Minua rohkeammat saunojat valitsivat pulahtaa mereen saunomisen yhteydessä, mutta minulle ulkona odottava poreallas kelpasi vallan mainiosti. Porealtaassa istuessa en oikein voinut uskoa, että tällaista on mahdollista kokea Helsingissä. Näkymä tarjosi jo monta vuotta Helsingissä asuneelle kummallista eksotiikkaa: siinä minä istuin lämpimässä porealtaassa vesisateen ja myrskyn ympäröimänä samalla ihastellen kaupungin valoja.

Myrskyisä sää antoi illalle ainutlaatuisen tunnelman.
Myrskyisä sää antoi illalle ainutlaatuisen tunnelman. Kuva: Emmi Kallio.

Pitkän saunomisen jälkeen siirryimme Uunisaaren ravintolaan, jossa saimme nauttia perinteisiä suomalaisia jouluherkkuja. Kynttilänvalo sekä mausteneilikan ja sitrushedelmien tuoksu antoivat illalliselle juuri oikean jouluisan tunnelman ja tätä tunnelmaa vahvisti Grex Musicuksen joulukonsertti illallisen lopuksi.

Perinteistä jouluruokaa oli tarjolla.
Perinteistä jouluruokaa oli tarjolla. Kuva: Emmi Kallio.

 

Grex Musicus kuoro antoi meille musikaalisen halauksen.
Grex Musicus kuoro antoi meille musikaalisen halauksen. Kuva: Emmi Kallio.

Saapuminen Uunisaareen ponttoonisiltaa pitkin myrskyisässä säässä oli kokemus itsessään, mutta Uunisaaren ainutlaatuinen tunnelma oli se, joka vei mennessään. Oletko sinä jo päässyt kokemaan saaren ja ravintolan ainutlaatuisen tunnelman?

Uunisaaressa on paljon tapahtumia joulun aikana!
Uunisaaressa on paljon tapahtumia joulun aikana! Kuva: Emmi Kallio.

Joulu ja Uusivuosi Uunisaaressa:

Joulusaunasunnuntait 20.12, 27.12 ja 3.1.2016 klo 12-15. Erilliset saunat miehille ja naisille.
Café Uunisaari on avoinna klo 11-16 saunasunnuntaisin.
Hinta 15€. Sisältää saunan, pyyhkeen ja saunajuoman.

Uudenvuoden tori 2-3.1.2016 klo 10-16. Tee design- käsityö- tai vintagelöytöjä. Café Uunisaaressa voit myös nauttia ravintolan kuuluisaa lohikeittoa tai nauttia kahvin korvapuustin kera.

Uunisaari Café on auki talviviikonloppuisin tammikuusta huhtikuuhun.

Lisää tietoa saaren toiminnasta ja aukioloajoista: www.facebook.com/uunisaari .