Minne juhannuksena
Kaisa Luukannel kesäkuu 19, 2012

Takavuosina joku Helsingissä käynyt matkailija oli valittanut, että täällä ei tapahdu mitään juhannuksena. Kaupat olivat kiinni ja kadut olivat tyhjiä. Ravintolatkin sulkivat ovensa. Eikä aurinko edes laskenut.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyään Helsingissä tapahtuu juhannuksena yhtä, toista sekä kolmatta. On vain löydettävä oikeat menomestat, jotka tarjoavat ajanvietettä city-jussia viettäville kansalaisille.
Katso tästä juhannuksen liikenne pääkaupunkiseudulla (HSL).

Paikallistuntemuksen puutteessa Reittiopas auttaa löytämään kulkupelit ja reitit juhannuksen kohteisiin.

Katso kaikki juhannuksen aukioloajat juhannusmuistiosta!

Tässä muutama poiminta muistiosta:

 
PERINTEISIÄ JUHANNUKSIA

 

Seurasaaren juhannusvalkeat


Suomalainen perinnejuhla 22.6. kello 18–01.Yleisötanssia klo 18–20, juhannussalon nosto kello 18, loitsu- ja taikapolku, leikkikentällä perinneleikkivälineitä ja -keinuja, sadunkerrontaa, laululeikkiä. Juhlakentällä kello 19–21 suomenlipun nosto ja lippulaulu, suomalaisia kansantansseja, juhannusparin häävalssit.

Juhannustulilla kello 21–22 maakuntakokkoja, yhteislaulua, hääpari soutaa kirkkoveneellä sytyttämään kokkoa. Lisäksi tanssia, elävää musiikkia ja ruokaa. Ohjelmaa myös juhannusviikolla. Liput 18 €, alle 15-vuotiaat maksutta. Lippuja voi ostaa myös etukäteen klo 11–19 Kahvila Mieritzistä (sillan kupeessa).

Perinteeseen kuuluu, että Seurasaaressa vihitään juhannuksena hääpari. Aamenet sanotaan Karunan vanhassa kirkossa. Kirkko on rakennettu puusta 1680-luvulla, ja se on siirretty Seurasaaren ulkomuseoon 1912. Vihkimisen jälkeen pari tanssii häävalssinsa juhlakentällä tuhansien silmäparien seuratessa.

Kulkuyhteydet Seurasaareen: perille pääsee bussilla 24. Yksityisautoille ei ole parkkipaikkoja. Bussi 24 kulkee tihennetyin vuoroin keskustasta Seurasaareen. Viimeinen bussi Seurasaaresta keskustaan lähtee noin kello 1.30.

Juhannus Pihlajasaaressa


Juhannuskokko sytytetään kello 21. Ravintolan meriterassilla grillituotteita, huurteista juotavaa ja tanssimusiikkia. Aattona ravintola on auki 1.30 saakka. Pihlajasaareen pääsee Merisatamanrannasta ja Ruoholahdesta. Edestakainen matka vuoroaluksella 3–5,50 €. Maksu käteisellä. Viimeinen paluuvuoro Merisatamaan lähtee saaresta kello 1.45. Juhannuspäivänä ravintola on auki normaalisti klo 10.30–20.30.

Juhannus siirtolapuutarhassa


22.6. Talin juhannusjuhlat kello 18–24. Elävää musiikkia, tanssilava, vohveleita, makkaraa, kenttäpelejä, arvonta. Sään salliessa kokko. Vapaa pääsy. Talin siirtolapuutarha, golfkentän vieressä. Pajamäentien ja Pitäjänmäentien risteyksessä. Bussit: 14, 39, 39 A, 54, 59. Katso lisää yhteyksiä reittioppaasta. 

Lähde: Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston materiaalipankki.
Lähde: Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston materiaalipankki.

 

MELO TAI RISTEILE

 

Risteilyt

Koe juhannus risteilyllä ja näe kokot merellä seilaten. Lisätiedot juhannuksen risteilyistä, aikatauluista ja niiden hinnoista:
stromma.fi, ihalines.fi, royalline.fi, www.msjlruneberg.fi

 

Helsinki by kayak


Natura Viva järjestää kolmituntisia melontaretkiä päivittäin. Reitti kulkee Itä-Helsingin saaristossa. Sopii myös aloittelijalle. Sisältää kaikki melontavarusteet, eväsleivän, mehun ja opastuksen. Opastukset suomeksi ja englanniksi. Hinta 62 €/ henkilö. Lisätiedot retkestä ja ilmoittautumisesta.

 

Melontaa.
Melontaa. Lähde: Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston materiaalipankki.

 

SAUNAT

 

Arlan sauna

22.–24.6. avoinna 14–20. Aikuiset 10 €, lapset maksutta. Vihta 6 €. Vain käteinen. Kaarlenkatu 15.

Kotiharjun Sauna


Juhannusaattona 22.6 kello 12–16 (17). 23.6. suljettu. Aikuiset 12 €, lapset 6 €. Vihta 6 €. Vain käteinen. Harjutorinkatu 1.

 

RAVINTOLOISSA TAPAHTUU

 

Pirittan Retrojuhannus

22.6. alkaen kello 20. Kelluva kokko, pukukilpailu 60-luvun henkeen,
juontajana näyttelijä Miska Kajanus. Vapaa pääsy. Cafe Piritta, Tokoinranta, Eläintarhantie 12.

We Love Helsinki Juhannustanssit

22. ja 23.6. Avoinna 21–04. Liput 15 €. Ennakot: Tiketti. Ravintola Kuudes linja, Hämeentie 13. Sisäänkäynti pihan puolelta (Kaikukatu 4).

Lasipalatsin Laituriterassi

palvelee koko juhannuksen ajan. Itse ravintola on suljettu. Terassilla on isot markiisit ja lämmittimet. Ravintola Lasipalatsin terassi, Mannerheimintie 22–24.

 

Lasipalatsin Laituri.
Lasipalatsin Laituri-terassi on vielä aamuauringon aikaan tyhjä, mutta ilta-auringossa varmasti paistattelee porukkaa. Mutta hei, sovitaanko ettei kukaan paljasta Laiturin henkilökunnalle, että laiturin ympäriltä puuttuu vesi. Lähde: Kaisa Luukannel

 

TULE MUKAAN LÄHETTÄMÄÄN JUHANNUSJUNA MATKAAN AATTONA

 

Juhannusjuna starttaa Helsingistä perjantaina 22.6.12 Pohjanmaan kautta kohti Rovaniemeä, jossa ollaan perillä seuraavana aamuna. Juhannusjuna on Ylen ja keskieurooppalaisen kulttuurikanava Arten yhteishanke. Ainutkertaisessa ja teknisesti haastavassa hankkeessa yhdistyvät suoran lähetyksen yllätyksellisyys ja 13-tuntinen junamatka.

Juhannusjunan taival on 950 kilometriä pitkä ja se pysähtyy 12 asemalla. Koko matkan ajan junasta lähetetään suoraa tv- ja radio-ohjelmaa. Ohjelmaa nähdään myös Saksassa ja Ranskassa Arte-kanavan välityksellä.

”Junaemäntänä toimii Ella Kanninen, ja matkustajia ravintolavaunussa viihdyttää Iiro Rantala. Yöttömän yön lisäksi ohjelmassa kuvataan junan matkustajia ja tapahtumia juna-asemilla – suomalaista juhannustunnelmaa unohtamatta”, kertoo Ylen tiedote.

Äitienpäivänä paikalleen noussut Ihmepuutarha on edelleen vehreänä asemalla. Paikalla on myös Keinutuolien kokoontumisajojen juhannustempaus, jossa voit kiikkua keinutuolilla. Paikalle kannattaa siis tulla ajoissa. Juhannusjuna lähtee Helsingin päärautatieasemalta juhannusaattona kello 18.52.

Seuraa Juhannusjunaa: Yle TV1, Yle Teema, Yle Radio Suomi, http://teema.yle.fi/teemat/juhannusjuna

 

 

Ella Kanninen ja Iiro Rantala. Lähde: Ylen Kuvapalvelu.
Ella Kanninen ja Iiro Rantala, taustalla Juhannusjuna. Lähde: Ylen Kuvapalvelu.
Ihmepuutarha Helsingin päärautatieasemalla.
Ihmepuutarha Helsingin päärautatieasemalla. Lähde: Kaisa Luukannel.

 

Keinutuolien kokoontumisajot.
Keinutuolien kokoontumisajot. Yksi kiikku on jo paikalla. Lähde: AdPhoto, Joni Rantasalo.
 • pasi

  Olisi kiva tietää, mikä noista juhannustapahtumista sopii lapsiperheille (alle kouluikäisiä tai kouluikäisille) ja mitkä ovat suunnattu aikuisille tai epäselville henkilöille.

 • Kalle

  Seurasaaren juhannuksesta luki hel.fi-sivulla vain:
  ”Juhannuskokkoa pääsee ihailemaan Seurasaaren juhannusvalkeilla, jotka järjestetään aattona 22. kesäkuuta kello 18–01. Tapahtuma on maksullinen yli 15-vuotiaille.”
  Kun lapsiperhe halusi mennä käymään Seurasaareen ennen sen virtsaamista ja tupakoimista haisevaksi, ja lasinsirutta ja pullonkorkitta, hyvissä ajoin ennen tapahtumaa ja tungosta, ilmoitettiinkin, että kello 12 alkaen maksu onkin 2*18 euroa! Seuraavana päivänä ei pääse, koska bussit eivät kulje, ja saari on tapahtuman jäljiltä haiseva, siivoton, ja lasten jaloille vaarallinen. Minne 70000 kävijän 18 euroa, eli noin 1,5 miljoonaa euroa oikein menee? Meneekö se yhdistyksen tutuille ”konsulteille” ja ”kunnostusyrittäjille” vai minne? Moista rahankeräystä olisi syytä tutkia tarkemmin, kun on kaupungin paras paikka annettu käyttöön, suljettu rahvaalta (jolla ei ole varaa huimiin pääsymaksuihin) ja sotkettavaksi.

 • Kalle

  Alle kouluikäisille ei sovi oikein mikään, koska tapahtumat/tapahtumissa:
  -nautitaan runsaasti alkoholia (huono esimerkki)
  -tupakoidaan
  -virtsataan minne sattuu
  -juopuneet voivat kaatua lasten päälle tai kävellä päin
  -tapahtumat järjestetään kovin myöhään
  -tapahtumiin kulku/pääsy kestää pitkään, lapset väsyvät
  -lapset eivät pidä tungoksesta, voivat myös jäädä jalkoihin
  Nuorten kanssa voi näihin mennä, jos pitää huolta alkoholi- ja tapavalistuksesta.

  Pienten lasten kanssa parasta mennä kävelemään Helsingin rantaa ja syödä evästä turvallisessa kohdassa kalliolla tai rantapoukamassa. Mukava olisi myös kävellä hyvissä ajoin ennen tapahtuman ruuhkaa vaikkapa Seurasaaressa, joka onkin ainoita paikkoja lähellä Helsingin keskustaa, johon pääsee nopeasti, mutta joka ei ole nuorten kännäyspaikka vielä aamupäivällä. Silloin pitää mennä ajoissa, ettei joudu maksamaan pääsymaksua, vaikkei ole juhlaan menossa. Seurasaareen peritään 18 euron pääsymaksu jo päivällä kello 12 alkaen, mistä ei kerrota missään. Se (yllätysmaksu) pitää jokaisen portilla omakohtaisesti matkustaen käydä kokemassa! Mustikkamaa ja Hietsu ovat nuorten kaljoittelupaikkoja, joihin ei ole asiaa. Matka Pihlajasaareen ja Suomenlinnaan kestää liian pitkään pienten lasten päiväunia ajatellen.