Munia, tipuja, lampaita ja yksi alligaattori
Marianne Saukkonen helmikuu 11, 2015

Pääsiäinen on jotenkin aina varma kevään merkki. Muutama ylimääräinen vapaapäivä, rairuoho vihertää ja ehkä jopa aurinko paistaa.

Meidän perheellämme ei ole mitään täysin ehdottomia pääsiäisperinteitä mutta tavoitteenamme on viettää yhteistä leppoisaa perheaikaa, syödä hyvin ja ehkä vähän heittäytyä pääsiäistipujen ja –munien vietäväksi.

IMG_6788
Kuva: Marianne Saukkonen

Palmusunnuntaina lapset puetaan meillä trulleiksi hameisiin, esiliinoihin ja huiveihin, noetaan kasvoja, varustetaan kahvipannuilla ja luudilla ja lähdetään virpomaan itse tehdyillä pääsiäisvitsoilla. Omat tyttöni ovat sen verran ujompaa sorttia etteivät yleensä uskaltaudu tuttuja ovia kauemmaksi virpomaan, mutta isovanhemmat ja muut sukulaiset ovat kyllä saaneet pieniä virpojia vieraakseen. Virpomispalkaksi saavat sitten pääsisäismunat tai muuta pientä kivaa.
Viime vuonna teimme pikkunoitien kanssa virpomisvitsamme Vuosaaressa Vuotalon pääsiäisvitsapajassa. Vuotalon aulassa pääsee askartelemaan palmusunnuntaita varten värikkäitä virpomisvitsoja, tilaisuuteen on vapaa pääsy ja paikan päältä löytyy askartelumateriaalit. Samalla voi tutustua Vuotalon galleriaan joka muuttuu kertaheitolla kokonaiseksi kasvihuoneeksi. Viereiselle Mosaiikkitorille vuosaarelaisia ilahduttamaan ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa Helsingin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston kukkiva pääsiäismuna.

Pääsiäisnoita
Kuva: Marianne Saukkonen

Myös pääsiäismunat kuuluvat pääsiäisperinteisiimme. Pääsiäismunia maalataan yhdessä ja järjestämme lapsille myös munanmetsästystä kotonamme. Pääsiäismunat piilotetaan ja tytöt saavat niitä etsiä. Pääsiäispupuhan tietenkin on tämän kaiken takana ja sehän tekee tästä kaikesta vielä jännittävämpää.

Pääsiäismunia

Suklaamunia saa nykyään joka koko-, maku- ja tyyliluokassa. Perinteikkäimpiä ovat kuitenkin Fazerin Mignon-munat jotka ovat täyttä tavaraa ja käyvät jopa pienestä ateriasta, niin täyttäviä ovat. Niitä olemme joskus maalanneet itse ja vieneet myös tuliaisiksi pääsiäiskyläpaikkaan. Fazerin sivuilta löytyy ihania vinkkejä Mignon-munien tuunaamiseen, näitä me aiomme kokeilla tänä vuonna!

WP_20150209_003

Ateneumin taidemuseossa järjestetään pitkin vuotta non stop-taidetyöpajoja kaikenikäisille. Taidetyöpajat ovat tarkoitettu kaikille, eivätkä ne vaadi erikoisosaamista. Osallistua saa näyttelylipun hinnalla (alle 18-vuotiaat ilmaiseksi museoon) eikä pajoihin tarvitse (eikä voi) varata paikkaa etukäteen, pajoihin pääsee mukaan niin kauan kun työpajassa on tilaa. Pääsiäisenä Ateneumissa  voi maalata munia Pääsiäispupun yllätys – työpajassa.

Munien maalausta
Kuva: Marianne Saukkonen

Kaikenlaiset kevätkukat kuuluvat luonnollisesti pääsiäiseemme, kukkakaupat pursuavat tulppaaneita, narsisseja, helmihyasintteja monen muun lajikkeen lisäksi ja niitä pitää aina ostaa myös kotia koristamaan. Talvipuutarhassa voi ihailla isompaa kukkaloistoa pääsiäisenä ja sinne on kiva tehdä lyhyt retki lastenkin kanssa kasveja ja kukkia ihmettelemään.

Narsissit
Kuva: Marianne Saukkonen

Nukketeatteri Sampon MIAU! esittelee pääsiäiseen liittyviä kansanperinteitä ja uskomuksia vauhdikkaassa nukketeatterikavalkadissa. Esityksessä on mukana loruja, runoja ja lauluja, elävää musiikkia, monipuolista nukketeatteriosaamista ja huumoria monenikäisille. Esitystä voi mennä katsomaan Nukketeatteri Sampon omiin tiloihin Puotilaan mutta esitys myös kiertää pääkaupunkiseudun kulttuuritaloja. Tätä pääsiäisaiheista esitystä emme ole vielä nähneet mutta samaisen nukketeatterin jouluaiheisista esityksistä olemme tykänneet kovasti.

Meidän perheemme yksi suosikki on perinteinen Påsk´n´Roll –konsertti Vuosaaren Vuotalossa (metrolla pääsee melkein ovelle asti) jossa lavalle nousee viihdyttämään Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu  lastenorkesteri.  Liput on jo varattu kyseiseen konserttiin ja sinne menemme koko perheen voimin. Orkesteri esiintyy samana päivänä kaksi kertaa, ensin suomeksi ja sitten ruotsiksi.

Takuuvarma lasten ilahduttaja (ja myös aikuisten!) on ollut Haltialan kotieläintilalla pääsiäisen aikaan julkisuuteen tulevat pikkukaritsat. Olemme olleet niitä muutamana pääsiäisenä katsomassa ja ihastelemassa ja aina ne ovat yhtä suloisia. Haltialan kotisivuilta näkee ajankohtaisen tilanteen milloin niitä pääsee tervehtimään.

Lampaat

Ja jos ei karitsojen jälkeen ole vielä söpöyskiintiö täynnä, voi suunnata Sealifeen jossa tänäkin vuonna 30.3. alkaen pääsee ihailemaan pääsiäistipuja. Pääsiäistunnelma on näillä eväillä taattu!

Tiput
Kuva: Sea Life Helsinki

 

Koristeita
Kuva: Marianne Saukkonen