Muotoilupääkaupunkivuoden tuoteuutuudet tuovat piristystä kattauksiin!
Riitta Kokkonen helmikuu 17, 2012

Iittala

World Design Capital Helsinki 2012 on inspiroinut monia suomalaisia muotoilualan yrityksiä lisäämään kokoelmiinsa tuoteuutuuksia juhlavuoden kunniaksi. Valikoimasta saattaakin tänä vuonna löytää mainioita ideoita erityisesti astiastoja ja kattauksia varten.

Iittala on yksi designpääkaupungin virallisista yhteistyökumppaneista  ja se kutsui ruotsalaisen taiteilija Per Josephsonin kertomaan oman tarinansa suomalaisuudesta ja kaupunkikulttuuristamme designpääkaupunkivuoden kunniaksi. Taiteilija on koonnut moderneista kansantarinoista ja ilmiöistä pikselikollaasin, josta voi löytää suomalaisuuden ytimen: taiteen klassikoita, urheilumestareita, kansallissankareita, maamerkkejä ja ilmiöitä. Jokaisella käyttökerralla kuviosta voi löytää uusia ulottuvuuksia. HEL 2012-sarjaan kuuluu mm. mukeja, kulhoja, espressokuppi- ja lautanen sekä kätevä take away-muki. Sarjan osien pohjassa olevat koordinaatit ohjaavat Iittalan Pohjoisesplanadin myymälään Helsingissä!

Arabia

WDC-vuoden kunniaksi myös tuttu, suosittu Muumi-sarja on saanut joukkoonsa uuden tuotteen! Muumi WDC-mukin koriste pohjautuu Tove Janssonin kirjoittamaan ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?”-kirjan tarinaan, jossa yksinäinen ja pelokas Nyyti yrittää löytää paikkaansa maailmassa. Nyyti kulkee maailmalla varovaisesti ja peläten kaikkia Muumilaakson asukkeja, kunnes saapuu Hemuleiden puistoon keskelle metsää. Öinen musta metsä on valaistu kirkkailla juhlavaloilla. Metsän puiden alla karkeloi valoloistessa koko Muumilaakson väki. Muumi Hurraa! -muki on tuotannossa vain designvuoden ajan.

Arabia

Arabia, jonka juuret ja koti ovat olleet Helsingissä vuodesta 1873, inspiroitui myös Helsingin muotoiluvuodesta. Arabian Kotikaupunki -mukisarja on suunniteltu Kaj Franckin pelkistetylle jo vuonna 1952 syntyneelle Teema-mukin muodolle. Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 2007 valmistunut suunnittelija Miira Zukale suunnitteli koristeet, joiden kuviomaailmasta on aistittavissa Arabian kotikaupungin iloinen ja kotoisa tunnelma. Mukeissa on neljä teemaa (Puisto, Meri, Kortteli ja Keskusta), jotka palauttavat omistajalleen mieleen Helsingin arkkitehtuurin, merimaisemat, puistot, torit sekä parhaat kulkuvälineet, ratikan ja polkupyörän.

Marimekko

 

Marimekko juhlii designpääkaupunkivuotta Helsingin inspiroimilla designeilla, kuten Per-Olof Nyströmin vuonna 1952 suunnittelemalla Helsinki-Helsingfors -kuosilla! Helsingin jugend-arkkitehtuurin inspiroima kuosi kahdessa värissä koristaa Marimekon tämän kevään mallistossa mm. Oiva-mukeja, keittiöpyyhkeitä ja tarjottimia.

 

Ravintola Savoy ottaa 75-vuotisjuhlamenunsa yhteydessä käyttöön käsityönä valmistetun keramiikkataiteilija Karin Widnäsin suunnitteleman astiaston. Oman merkkivuotensa lisäksi Savoy kunnioittaa tällä kokonaistaideteoksella muotoilupääkaupunkivuotta. Karin Widnäs suunnitteli Savoylle 16-osaisen uniikin astiakokonaisuuden. Juhla-astiasto ”For Savoy” on syntynyt Alvar Aallon hengessä, luonnon, puutarhan ja veden innoittamana. Designin perustana on ravintolan juhlavuoden päivittäin vaihtuva menu. Sarjan lautaset on numeroitu yhdestä seitsemäänkymmeneen. Ravintolan ruokasalin suunnitteli suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin edelläkävijä Alvar Aalto yhdessä Aino Aallon kanssa. Ravintola avattiin vuonna 1937. Juhla-astiasto ja juhlamenu ovat osa Designing Eating -projektia, joka on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.