Neljä askelta kestävämpään vierailuun Suomenlinnassa
Guest Blogger heinäkuu 1, 2014

Suomenlinna on ehdottomasti yksi lempikohteistani Helsingissä, enkä selvästi ole ainoa. Suomenlinnaan tutustui vuonna 2013 peräti 828 000 kävijää. Suuret kävijämäärät ja etenkin sesonkipainotteisuus asettavat haasteita kohteen kestävyydelle, ja itse ainakin olen huolissani siitä, miten arvokas mutta hauras merilinnoitus-saari kestää alati kasvat kävijämäärät myös tulevaisuudessa. Suomenlinnan hoitokunta tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että saari kestäisi parhaalla mahdollisella tavalla kovaa kuormitusta, mutta myös vierailijana voit vaikuttaa kohteen tulevaisuuteen.

Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén

Tässä muutamia vinkkejä:

1.    Minimoi jätteiden määrä
Suomenlinna on saari, joten kaikki jätteet (esimerkiksi piknikroskat ja pullot) on kuljetettava takaisin mantereelle, ja sitä kautta kaatopaikalle ja muihin kierrätyspisteisiin. Suomenlinnasta löytyy toki roskiksia, mutta parempi olisi jos jokainen vierailija kuljettaisi itse jätteet mukanaan mantereen puolelle. Näin suurten roska-autojen tarvitsee harvemmin ajella ympäri saarta tyhjentämässä roskiksia, ja saaren eroosiokuormitus pienenee. Aina ei myöskään tarvitse raahata mukanaan piknikeväitä, sillä saarelta löytyy useita viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita.

Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén

2.    Muista kunnioittaa paikallisia
Suomenlinnassa vierailtaessa on hyvä muistaa että saari on myös yli 800 henkilön koti, ja saarella asuvien kotirauhaa ei saa häiritä. Parhaiten tämä onnistuu liikkumalla matkailijoille suunnattuun karttaan merkityillä reiteillä. Kartan voi hakea itselleen Helsingin matkailuneuvonnasta, Pohjoisesplanadi 19, tai Suomenlinnakeskuksesta. Kartan löytää myös sähköisessä muodossa ja myös opastettuja mobiilireittejä löytyy täältä. Ympäri saarta löytää myös opaskylttejä, joihin kartta ja pääreitti on merkitty.

Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén

3.    Vältä sesonkiaikoja
Suomenlinna on tunnetusti parhaimmillaan aurinkoisena kesäpäivänä. Heinäkuun viikonloput ovat kuitenkin hyvin ruuhkaisia päiviä Suomenlinnassa, ja näin ollen uskallan väittää että Suomenlinnasta voi saada enemmän irti jos suuntaa saarelle vähemmän suosittuun aikaan. Jos kesäinen Suomenlinna kiehtoo, on mahdollisuuksien mukaan vierailupäiväksi hyvä valita arkipäivä, mieluiten alkuviikosta, jolloin kävijöitä on usein vähemmän. Kokemuksesta voin sanoa että Suomenlinnassa on ihan oma tunnelmansa myös pilvisinä päivinä, ja saarelta löytyy paljon museoita ja tunneleita jos vaikka sade sattuu yllättämään. Olin itse töissä Suomenlinnassa kaksi kesäsesonkia ja sinä aikana tämä kiehtova merilinnoitussaari ehti näyttää minulle monet kasvonsa; ruuhkaiset hellepäivät, sateiset ja hiljaiset tiistaipäivät ja raivoisat ukkosmyrskyt. Suomenlinna kannattaa pitää mielessä myös muina vuodeaikoina kun kesällä, ja vaikka kaikki palvelut ei olekaan ympärivuotisesti auki, on Suomenlinna ehdottomasti kokemisen arvoinen kaikkina vuodenaikoina.

Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén

4.    Tutustu järjestyssääntöihin
Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde ja Suomenlinnassa tulee noudattaa erityisiä järjestyssääntöjä. Tärkeimpiä huomioita järjestyssäännöistä ovat muun muassa avotulentekokielto, ja myös kertakäyttögrillien käyttö on saarella kiellettyä.

Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén

Saarella kuljettaessa on myös hyvä muistaa että erityisesti Kustaanmiekan alue on hyvin herkkä eroosiolle ja tämän vuoksi vierailijoiden toivotaan liikkuvan ainoastaan liikkumiseen tarkoitetuilla kävelyteillä ja poluilla. Saarelta löytyy myös paljon harvinaisia ja rauhoitettuja kasveja, puita ja pensaita, ja vaikka kukkien poimiminen kuinka houkuttelisi, on kasvit syytä jättää rauhaan.

Lue lisää vieraskynä Miasta

Suomenlinna