Päiväretkikohde Helsingistä: Hidasta elämää Fiskarsin Ruukissa
Mia Halmén lokakuu 13, 2015

Kaupungin kiireiden keskellä itse kukin kaipaa joskus rauhallisempiin maisemiin ja tunnelmiin. Aina ei tarvitse lähteä kauas, sillä Helsingistä ja Helsingin lähiseuduilta löytyy paljon kohteita joissa mieli rauhoittuu ja askel hidastuu. Eränä viikonloppuna päätin kuitenkin astua hieman pääkaupunkiseutukuplan ulkopuolelle ja tehdä päiväretken Fiskarsin Ruukkiin, Raaseporiin, jossa järjestettiin 3-4.10. Slow Food Festival -lähiruokatapahtuma.

Päiväretkikohde: Fiskarsin Ruukki, Raasepori. Kuva: Mia Halmén
Oiva päiväretkikohde Helsingistä: Fiskarsin Ruukki, Raasepori. Kuva: Mia Halmén
Fiskarsissa lähiruokakulttuuri on vahva. Kuva: Mia Halmén
Fiskarsissa lähiruokakulttuuri on vahva. Kuva: Mia Halmén

Pääsin tutustumaan Slow Food Festivalien tarjontaan ja tunnelmiin Länsi-Uudenmaan LUMO Matkailu Oy:n ja Slow Food Västnylandin ruokabloggareille järjestämän opastetun retken puitteissa. Jo bussissa matkalla Helsingistä Fiskarsiin oppaamme kertoi alueen lähiruokakulttuurista ja eri pientuottajien taustoista ja elämäntavoista hitaan ruokatuotannon parissa. Reilussa tunnissa bussi vei meidän toisenlaiseen todellisuuteen; paikkaan jossa tiedetään nimeltä kuka on valmistanut juuston aamiaispöytään, ja kenen mehiläiset keräsivät tänä vuonna mettä kuminankukasta, tuoden hunajaan poikkeuksellisen vahvan kukkaisvivahteen.

Kun lampaantaljat ja lampaan liha myydään samassa pöydässä, tietää että ruoka läheltä. Kuva: Mia Halmén
Kun lampaantaljat ja lampaan liha myydään samassa pöydässä, tietää että ruoka läheltä. Kuva: Mia Halmén

Slow Food Festivaali järjestettiin jo seitsemättä kertaa Fiskarsin Ruukissa. Ruukkialue on mitä sopivin paikka kyseiselle ruokatapahtumalle ensinnäkin historiallisten puitteittensa ja omaperäisen ympäristönsä puolesta, mutta myös koska tässä lähiruokatapahtumassa ruoka tuli oikeasti läheltä. Pääsimme muun muassa maistamaan Rekolan panimon vivahteikkaita oluita, jotka valmistuvat nimenomaan Fiskarsin ruukkialueella, sekä herkullista kantarellikeittoa muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Ravintola Nordecenterin tapaan.

Sjundbyn jäätelöihin marjat hankitaan lähimetsistä tai puutarhasta. Kuva: Mia Halmén
Sjundbyn jäätelöihin marjat hankitaan lähimetsistä tai puutarhasta. Kuva: Mia Halmén

Vaikka festivaaleilla riitti nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa useamman rakennuksen ja piha-alueen täydeltä, houkutteli ruukkia ympäröivä kaunis luonto myös kävelylle itse festivaalialueen ulkopuolelle. Fiskarsissa ruukin maisemissa kun kävelee, ei voi olla miettimättä alueen vaiherikasta historiaa. Ruukin historiaan voi tutustua täällä, tai alueella sijaitsevassa Fiskarsin museossa. Vierailu Fiskarsin Ruukissa pistää miettimään miten paljon maailma onkaan muuttunut, ja miten kaukana nykypäivän kiireinen urbaani kulttuuri on niistä ajoista kun tämä ruukki eli kulta-aikaansa. Vaikka itse ruukki ei ole ollut toiminnassa enää vuosiin, tekee minuun aina suuren vaikutuksen se, miten teeskentelemättömästi Fiskarsissa ollaan vielä kosketuksessa alueen historiaan. Fiskarsin Ruukki ei ole väkisin ylläpidetty historiallinen kulissi, vaan kylä, jossa elää ja työskentelee paljon ahkeria ja luovia pienyrittäjiä, tuottajia, taiteilijoita ja käsityöläisiä, nauttien työn lomassa alueen kiireettömyydestä, yhteisöllisyydestä, historiasta ja luonnon kauneudesta.

Jos haluat päästä kosketuksiin 1600-luvulla perustetun ruukin historian kanssa, ja samalla aistia miten kiireetöntä ja yhteisöllistä maalaiselämää nykyaikanakin voi viettää, suosittelen lämpimästi ottamaan seuraavaksi retkikohteeksi Fiskarsin ruukin. Alueella järjestetään lähiruokafestivaalien lisäksi paljon kiinnostavia tapahtumia, joista seuraavia ovat muun muassa Tuli Valo -valotaidetapahtuma 24.10 – 21.11.2015 sekä Fiskarsin Ruukin Joulu 21.11.2015 – 3.1.2016.

Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén
Kuva: Mia Halmén

Julkinen liikenne Fiskarsiin

– Juna: Helsingin ja Turun väliä liikennöivät InterCity-junat pysähtyvät Karjaalla. Paikallisjuna Y liikennöi väliä Helsinki-Karjaa. Aikataulut ja lisätiedot: VR (määränpää Karjaa).

– Linja-auto: Karjaan linja-autoasemalta pääsee ympäri vuoden Fiskarsiin linjaliikenteen busseilla. Linjaliikenteen aikataulut ja lisätiedot: Matkahuolto (Määräpaikaksi ”Fiskars” ja lähtöpaikaksi esim. Karjaa) Karjaan linja-autoasema sijaitsee n. viiden minuutin kävelymatkan päässä Karjaan rautatieasemasta K-Supermarketin vieressä. Helpoiten kävelet paikalle nousemalla junaraiteelta ylös sillalle ja kääntymällä kohti Karjaan keskustaa.

Lisätietoja Fiskarsista löydät täältä.