Parasta juuri nyt: laskiaispulla!
Guest Blogger helmikuu 1, 2016

Laskiaispullan voi mielestäni rinnastaa suomalaiseen. Se saattaa vaikuttaa vaatimattomalta, jopa hieman tylsältä ja yllätyksettömältä, eikä ulkonäössäkään ei ole turhia koreiltu. Tosiasiassa laskiaispulla on kaikessa rehellisyydessään ja yksinkertaisuudessaan yksi parhaista makeista leivonnaisista. Siinä yhdistyy perinteinen tuore, voihin leivottu pehmeä pulla, ilmava ja  täyteläinen kermavaahto sekä makean marjaisa mansikkahillo. (Kyllä, syön laskiaispullani hillolla mantelimassan sijaan!)

Laskiasta vietetään 40 päivää ennen pääsiäistä, ja se on yksi kristillisen kirkkovuoden juhlista. Laskiainen on riehakas juhla, jolloin on tavattu syödä raskasta ruokaa, koska perinteisesti laskiaistiistain jälkeisenä keskiviikkona alkoi pääsiäiseen saakka kestävä paasto.

Laskiaispulla on alkujaan peräisin 1600-luvun Ruotsista, josta se rantautui  vuosikymmeniä myöhemmin suomalaisiin kahvipöytiin. Alkuperäisessä laskiaispullan reseptissä täytteenä käytettiin nimenomaan mantelimassaa kermavaahdon kera. Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa 1950-luvulla.

Laskiaispulla, keskitalven paras sesonkiherkku!  Voihin leivottu pulla halkaistaan ja täytetään kermavaahdolla sekä hillolla tai mantelimassalla. Kuva: Heidi Kjellman
Laskiaispulla, keskitalven paras sesonkiherkku! Voihin leivottu pulla halkaistaan ja täytetään kermavaahdolla sekä hillolla tai mantelimassalla. Kuva: Heidi Kjellman

 

Laskiaispullat (n. 20 kpl)

Tarvitset:

50 g tuoretta hiivaa

0,5 l punaista maitoa

2 kananmunaa

2 dl hienoa sokeria

1,5 tl sormisuolaa

1 rkl kardemummaa

n. 14 dl vehnäjauhoja

150 g voita

 

Voiteluun:

1 kananmuna

 

Koristeluun:

Raesokeria

 

Täytteeksi:

2 dl kuohukermaa

1 tl hienoa sokeria

1 tl vaniljasokeria

mansikkahilloa

 

Valmistusohje:

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukkaa apuna käyttäen. Alusta loput jauhot taikinamassaan. Lisää lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Peitä taikinakulho liinalla, ja anna sen kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta tasakokoisia suurehkoja pullia. Anna niiden kohota kertaalleen uuninpellillä liinan alla. Voitele pullat munalla ja ripottele niiden pinnalle raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-12 minuutin ajan. Anna pullien jäähtyä, ja halkaise ne. Täytä pullat vaahdotetulla, sokerilla maustetulla kermavaahdolla sekä mansikkahillolla.

Laskiaispulla. Kuva: Heidi Kjellman
Laskiaispulla. Kuva: Heidi Kjellman

Mikäli sinulla ei ole aikaa pullien pyöritykselle, voit nauttia tämän makuelämyksen myös esimerkiksi Fazerin kahvilassa Kluuvikadulla, tai Cafe Esplanadilla Pohjois-Esplanadilla. Nämä kahvilat ovat paikkoja, josta saat takuuvarmasti laadukkaan ja oikeaoppisen laskiaispullan.

Mainottakoon vielä toinen sesongin ehdoton leivosherkku: runebergintorttu. Leivonnainen on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka päivää vietetään 5. helmikuuta.  Runebergintorttu on pyöreän mallinen, korkea leivos, joka on maustettu punssilla tai rommilla. Leivoksen päällä on sokerikuorruterengas vadelmahillosilmän kera. Erittäin herkullinen, hienostunut kostea leivos, joka vie kielen mennessään. Kumpi on sinun suosikkisi, laskiaispulla vai runebergintorttu?

Kirjoittanut Heidi Kjellman.

Lue lisää vieraskynä Heidistä