Postmodernismi 1980–1995 -näyttely Designmuseossa 17.5.2015 saakka
Riitta Kokkonen helmikuu 13, 2015

Designmuseo

Designmuseon kevään 2015 uusi päänäyttely esittelee postmodernismia tyylisuuntana suomalaisesta perspektiivistä designissa, arkkitehtuurissa, taiteessa ja populaarikulttuurissa vuosien 1980-1995 aikana. Näyttely on jatkoa Designmuseon sarjalle muotoilun tyyleistä 1900-luvulla. Esillä ei ole pelkästään suomalaisten tekijöiden taidonnäytteitä vaan teoksia ja esineitä myös aikakauden tunnetuilta kansainvälisiltä innovaattoreilta.

Postmodernismia on suhteellisen vaikea määritellä. Helpointa on alkaa ajatella aikakautta modernismin kautta, aikakauden josta postmodernismi on alkanut kasvaa ja eriytyä 1970-luvulta lähtien. Postmodernismi haastoi modernismin ihanteet, kuten selkeyden, yksinkertaisuuden, käytännöllisyyden sekä neutraalin sävykartan, korostaen vapautta, arvostaen sisällön sijaan ulkomuodon tärkeyttä ja vapauttaen muodon kaikista rajoitteistaan. Kuten muotoilija Rita Taskinen kirjoitti Muoto-lehdessä vuonna 1983, ”Tuntuu siltä, että nyt kaikki on mahdollista, että olemme vapaita luomaan uutta, ylittämään rajat ja astumaan kielletylle alueelle”.

Designmuseo

Designmuseo

Postmodernismi 1980–1995 –näyttely koostuu noin 200 teoksesta ja esineestä – muun muassa huonekalu-, vaate- ja tekstiilisuunnittelun, valokuvauksen ja graafisen suunnittelun aloilta – luoden täten kattavan ja laajan katsauksen modernismin pääaineksiin. Toiseen kerrokseen sijoittuvaan näyttelytilaan on valittu töitä lukuisilta tunnetuilta suomalaisilta suunnittelijoilta ja taiteilijoilta kuten Stefan Lindfors, Leena Luostarinen ja Martin Relander, kuten myös heidän ulkomaisilta Ettore Sottsassin, Aldo Rossin ja Philippe Starckin kaltaisilta huippukollegoiltaan.

Näyttelyn huomiota herättävimpiin teoksiin kuuluvat museon toisen kerroksen keskikäytävälle sijoitetut Stefan Lindforsin suunnittelemat kolme suurikokoista tuoliveistosta. Teosten nimet kertovat tarinaa omasta ajastaan 1980-luvulla – Reagan, Gorbatšov ja Xiaoping.

Designmuseo

Kaikenkaikkiaan näyttely tarjoaa museokävijälle ideoiden, kirkkaiden värien ja hassunhauskojenkin muotojen ilotulitusta. Itse pidin erityisesti tavasta, jolla taide, arkkitehtuuri ja eri designin alat oli esitelty ja aseteltu näyttelytilaan toinen toistaan täydentäen.

Mitä tulee omiin suosikkeihini kaikkien näyttelyesineiden joukosta – yksi niistä on ehdottomasti kansainvälinen designklassikko Peter Shiren suunnittelema Bel Air –nojatuoli (kuvassa alla) vuodelta 1982, joka on kerrassaan kaunis esimerkki postmodernismista, kuten ovat myös monet kirkasväriset Marimekon kankaat, jotka on ripustettu peittämään yksi näyttelytilan suurimmista seinistä.

Löydä omat suosikkisi piipahtamalla Designmuseossa toukokuun puoliväliin mennessä!

Designmuseo

Designmuseo

Designmuseo

Designmuseo

Samaan aikaan Designmuseon kellaritilan galleriassa on esillä kuvittajana tunnetun Laura Laineen lasitaidenäyttely nimeltä The Wet Collection.

Kuvat: Riitta Kokkonen

Postmodernism 1980–1995″ -näyttely Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23) ajalla 30.1.17.5.2015

Avoinna ti 11-20 ja ke-su 11-18, ma suljettu.