Ravintolapäivä helmikuisessa Helsingissä
Guest Blogger huhtikuu 3, 2016

”Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jonka aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita päivän ajaksi. Päivän tarkoituksena on pitää hauskaa, jakaa uusia ruokakokemuksia sekä nauttia yhteisestä ympäristöstä porukalla. Tapahtumaa koordinoi joukko vapaaehtoisia yksityishenkilöitä, jotka myös ylläpitävät tätä sivustoa. Ravintoloitsijana olet itse vastuussa kaikesta ravintolan pitämiseen liittyvästä toiminnasta sekä oman ravintolapäiväsi onnistumisesta.” Näin kuvataan kansainvälistä Ravintolapäivää sen nettisivuilla.

Tämä helmikuinen sunnuntai loskasateineen oli perheemme ensimmäinen kosketus Ravintolapäivään. Ilmasta huolimatta tunnelma oli lämmin, avoin ja ystävällinen ja ihmiset liikenteessä sankoin joukoin. Päätimme suunnata Esplanadin puistoon, sillä Kallion lisäksi se näytti olevan suurin yksittäinen Ravintolapäivän keskittymä Helsingissä.

Pieni kulinaristi. Kuva: Elisa Clarén
Pieni kulinaristi. Kuva: Elisa Clarén
Kuumaa kaakaota & pistaasibaklavaa. Kuva: Elisa Clarén
Kuumaa kaakaota & pistaasibaklavaa. Kuva: Elisa Clarén
Pallogrillausta & erään ravintolan virallinen maskotti. Kuva: Elisa Clarén
Pallogrillausta & erään ravintolan virallinen maskotti. Kuva: Elisa Clarén

Saavuimme paikalle noin yhdentoista aikaan, jolloin suurin osa Ravintolapäivään osallistujista oli jo valmistamassa tai myymässä kotona valmistamiaan ruokia. Esplanadin puisto oli täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä herkkuja ja jännittäviä makuja. Oli isompaa ja pienempää ravintolaa, konkaria ja ensikertalaista. Toisilla oli teltta istumapaikkoineen ja toisilla taas puutarhakalustepöytä tai pihagrilli. Kaikkia kuitenkin yhdisti rakkaus ruokaan ja halu tuoda omaa osaamistaan esille. Tarjolla oli paikoittain myös live-musiikkia ja muita performansseja.

Aloitimme baklavasta ja siirryimme erilaisiin makeisiin. Seuraavaksi vuorossa olivat currywurstit, ranskalaiset ja marokkolaista grillausta.

Useimmat annokset olivat pieniä ns. maisteluannoksia ja hinnat muutamasta eurosta kymppiin. Mukaan kannattaa varata käteistä rahaa, vaikka muutamissa paikoissa saattaa käydäkin maksukortti. Osa on myös ladannut puhelimeensa MobilePayn, jonka kautta maksut onnistuvat perinteisten tapojen lisäksi.

Peruna- ja sienipiiraita. Kuva: Elisa Clarén
Peruna- ja sienipiiraita. Kuva: Elisa Clarén
Käsinvalmistetut toffeet. Kuva: Elisa Clarén
Käsinvalmistetut toffeet. Kuva: Elisa Clarén
Kahvia ja pullaa. Kuva: Elisa Clarén
Kahvia ja pullaa. Kuva: Elisa Clarén

Helmikuun 21. päivä ravintolapäivään osallistui kaiken kaikkiaan 1 245 ravintolaa 29:ssa maassa. Seuraava on jälleen 21.5.2016. Ravintolapäivään voi siis kuka tahansa ilmoittaa oman yhden päivän ravintolansa tai kahvilansa ja olla oman elämänsä masterchef. Tarjontaan voi tutustua etukäteen Ravintolapäivän omilla sivuilla.

Currywurstia kaikilla mausteilla. Kuva: Elisa Clarén
Currywurstia kaikilla mausteilla. Kuva: Elisa Clarén
Grilli kuumana. Kuva: Elisa Clarén
Grilli kuumana. Kuva: Elisa Clarén

Jos on aikaa vain yhdelle, käy isommassa keskittymässä. Jos haluat fiilistellä, kiertele. Parhaat, hauskimmat ja erikoisimmat osallistujat löydät varmasti näin. Miltä kuulostaisivat Mökötyskuppi, Chiliyhdistys, Raparperitaivas ja aikuisten jätskibaari? Saatat jopa päästä kurkistamaan salaiseen puutarhaan tai upeaan kotiin!

Lue elokuisesta Ravintolapäivästä Helsingissä täältä.

Kirjoittanut Elisa Clarén.

Lue lisää vieraskynä Elisasta