Samuraitaituruutta, koto-soittoa ja jättirumpuja, vinkkejä Japan weekille Helsingissä
Marianne Saukkonen lokakuu 7, 2015

Japanilainen kulttuuri on niin paljon muutakin kuin kirsikan kukkia, geishoja ja sushia. Sain ilokseni osallistua viime vuonna Japan week -tapahtumaan Bernissä ja nähdä ja kokea lukuisia erilaisia japanilaisia taiteenaloja. Nyt sama tapahtuma on tulossa ensi kertaa pohjoismaihin ja Helsinki saa kunnian olla isäntänä yli 60 esiintyvälle ryhmälle ja yli 500 japanilaiselle esiintyjälle viikon ajan 21.-26.10.2015. Tapahtuman takana on japanilainen International Friendship Foundation joka vuosittain vie tapahtuman johonkin päin maailmaa tavoitteenaan kulttuurivaihto-ohjelman kautta edistää ystävyyttä ja yhteisymmärrystä japanilaisen kulttuurin ja taiteen kautta.

JW15-124
Kuva: IFF / Ryukyu Cultural Dance Institute Hanazumi Kai

Helsingissä japanilaiseen kulttuuriin voi tutustua Annantalon näyttelyssä ja demonstraatioissa 22.-25.10.,  Wanhan Sataman taidenäyttelyssä 22.-26.10. ja Savoy-teatterin iltanäytöksissä 21.-26.10. Savoyn näytökset eivät ole identtisiä vaan joka ilta lavalle nousee 5-6 eri ryhmää esiintymään (tarkempi näytösohjelma löytyy nettisivuilta). Kaiken tämän lisäksi tapahtuman avajaisia vietetään Kampin keskuksessa 21.10. klo 12.00-16.00.

JW15-116 (1)
Kuva: IFF / KEIKO*BANKEI

Itse odotan eniten samurairyhmä Kamuin esitystä Savoyssa. Ryhmää vetää samuraimestari Tetsuro Shimaguchi joka on tunnettu myös Quentin Tarantinon elokuvasta Kill Bill. Kuuleman mukaan Shimaguchin oli tarkoitus ensin toimia vain samuraikohtausten koreografina mutta kun ohjaaja Tarantino oli nähnyt hänen esiintyvän, halusi hän hänet mukaan elokuvaan myös näyttelijänä. Ryhmän esitys oli Bernissä yhtä aikaa maaginen ja vauhdikas. Ja samaa odotan heiltä täällä meilläkin.

JW15-112
Kuva: IFF / The Samurai Sword Artists KAMUI

Taitava koto-soittaja Atsushi Matsuda esiintyy Savoyssa yhdessä suomalaisen jazzpianistin kanssa ja heidän esityksensä tulee myös varmasti olemaan mieleenpainuva ja ainutlaatuinen. Koto on soittimena kuin suuri kantele, japanilainen kielisoitin, Japanin kansallissoitin, jolla on perinteisesti Japanissa ollut vastaava asema kuin pianolla länsimaissa.

JW15-122
Kuva: IFF / Atsushi Masuda (EcKoto Creations)

Rumpuryhmä Tokaran esitys on energinen ja iloinen ja saa intensiivisyydellään ja tekemisen meiningillä katsojan hyvälle tuulelle. Tämä kansainvälinen ryhmä kiertää maailmaa jättirumpujensa kanssa jakamassa Wadaiko-rumpujen ilosanomaa.  Helsingissä he esiintyvät Savoyn ohella Narinkkatorilla avajaistapahtumassa.

JW15-104 (1)
Kuva: IFF / TOKARA

Annantalon näyttelyssä voi nähdä erilaisia japanilaisia taiteenaloja ja käsitöitä mutta myös kokea ja kokeilla kalligrafiaa, ikebanaa ja käsitöitä. Lisäksi Annantalolle saapuu neljä eri teeseremoniaryhmää esittelemään ja opastamaan teenjuonnissa joka on Japanissa ihan oma taidelajinsa. Neljän päivän ajan voi osallistua maksuttomiin perinteisiin teeseremonioihin joihin kannattaa varata paikkansa etukäteen jotta mahtuu mukaan.

Teeseremonia 305
Kuva: IFF / shitsunairaku

Wanhan Sataman näyttelyssä on esillä yli 100 japanilaista taideteosta puukaiverruksista maalauksiin ja kalligrafiatöihin.

JW15-210 (1)
Kuva: IFF / Matsuyama University calligraphy club ”Nanpuukai”

Kaikkien näiden tapahtumien ja tilaisuuksien ohella ryhmät kiertävät helsinkiläisiä kouluja, oppilaitoksia ja palvelukeskuksia ja pitävät työpajoja ja luentoja kertoen omasta taiteenalastaan ja kulttuuristaan.

Kaikki Japan weekin tapahtumat ovat maksuttomia. Savoy-teatterin näytökseen voi hakea maksuttoman lipun etukäteen varmistaakeen paikkansa Savoy-teatterin tai muiden kulttuuritalojen (Vuotalo, Kanneltalo, Malmitalo) lippuluukulta. Myös Lippupalvelun kautta voi lippunsa hankkia mutta silloin Lippupalvelu perii pienen toimitusmaksun (1,50 €/lippu). Annantalon teeseremonioihin voi varata paikan suoraan Annantalolta osoitteesta annantalo.tuotanto@hel.fi. Annantalon näyttelyyn kuten myös Wanhaan Satamaan ei tarvita muilta osin lippuja tai varauksia, niihin voi pistäytyä hetkeksi tai viipyä pidempään kaikkina näyttelypäivinä. Kampin keskuksen avajaisissa näkee pähkinänkuoressa viikon kulttuuritarjonnan ja monta erilaista esiintyjäryhmää yhdellä kertaa kauppakeskuksen keskusaulassa sekä Narinkkatorilla.

JW15-110 (1)
Kuva: IFF / AIS BALLET JAPAN

Viikon ohjelma ja kaikkien esiintyjien esittelyt löytyvät osoitteesta www.visithelsinki.fi/japanweek.

Tuskin maltan odottaa että japanilainen kulttuuri valloittaa kaupunkimme hetkeksi!