Sauna ja talviuinti Kuusijärvellä
Johanna Vilhunen helmikuu 22, 2016

Kuusijärven alueella, Cafe Kuusijärvellä avautuu hulppea saunamaailma lukuisine erikokoisine ja erilaisine saunoineen aivan metsän siimeksessä, luonnon rauhassa, järven rannalla. Kuusijärven kolme savusaunaa on toistaiseksi pääkaupunkiseudun ainoita julkisia savusaunoja. Perinteikkäiden savusaunojen hämyisä valaistus ja nokeentuneet seinät ovat omiaan luomassa rauhoittavaa ikiaikaista tunnelmaa. Savusaunat ovat sekasaunoja, joten niissä täytyy käyttää uima-asuja. Alueelta löytyy lisäksi useita sähkölämmitteisiä saunoja naisille ja miehille erikseen. Näistä saunoista, suuri savusauna, on ehdottomasti suosikkini.

Kuva: Johanna Vilhunen
Kuva: Johanna Vilhunen

 

Kuva: Johanna Vilhunen
Suuri savusauna ja lenkkeilypolku. Kuva: Johanna Vilhunen

Saunomiseen liittyy osana myös luonnonvedessä pulahtaminen tai lumessa kieriminen löylyjen välissä. Kuuman ja kylmän vaihtelu virkistää mieltä mukavasti ja kevättalvella vesi onkin usein kylmimmillään aina huhti- toukokuulle, jäiden lähtöön ja lämpöisiin keleihin saakka. Talvisin Kuusijärvellä pidetään uintialue sulana pumppuja apuna käyttäen. Alkukeväästä järvet lämpenevät merivettä nopeammin, mutta toisaalta meri pysyy syksyisin pidempään lämpimänä. Tässä jotain vinkkejä kylmän veden ja kuuman saunan yhdistämiseen aloittelijoille:

Aloittelijan vinkkilista saunan ja kylmän veden / avantouinnin yhdistämiseen:

  • käytä uimatossuja jos sellaiset löytyy. Veteen käveltäessä jalkapohjat kokevat kovia kylmässä maassa / lumessa / jäällä kävellessä. Myös villasukat voivat ajaa saman asian.
  • ota kaveri mukaan katsomaan viereesi tai pidä huoli, että joku on lähettyvilläsi mennessäsi veteen.
    lämpötilaerot voivat olla todella suuret saunan ja veden välillä.Veden ollessa kylmää, kannattaa vilvoitella ulkona ennen veteen menemistä sykkeen / verenpaineen tasaamiseksi ainakin ensimmäisillä kerroilla.
  • mene varoen kylmään veteen, älä hyppää pää edellä!
  • jos menet jääkylmään veteen, avantoon pidä kiinni kaiteista laskeutuessasi alas.
  • tunnista omat rajasi!
  • jotkut sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit voivat olla esteenä saunan ja uinnin yhdistämiselle kylmä-kuuma vaihtelun vuoksi

 

Kuva: Johanna Vilhunen
Kuva: Johanna Vilhunen

 

Kuva: Johanna Vilhunen
Kuva: Johanna Vilhunen

 

6Saunakuusijärvi_12

 

Suomessa kylmien vesien todetaan alkavat viimeistään silloin, kun Jaakko heittää kylmän kiven veteen heinäkuun 25. päivä. Kuusijärvellä on myös mahdollista käydä avannossa ilman saunaa. Tällaisille pro-avantouimareille löytyy erillinen uimakoppi jossa voi käydä vaihtamassa uimakamppeet päälle.

Kuva: Johanna Vilhunen
Vaatteidenvaihtokoppi avantouimareille. Kuva: Johanna Vilhunen

 

Savusaunan pitkä lämmitysaika noin 6-8 tuntia johtuu siitä, että saunomisen alkaessa puita ei enää lisätä vaan massiivisen kivikasan, eli kiukaan tulee olla niin kuuma, että löylyt riittävät pidemmäksi aikaa. Suuressa saunassa on suhteessa suurempi kiuas varaamassa lämpöä. Yleensä savusaunan seinille valellaan myöskin vettä, lämmitysvaiheessa saunan palamisvaaran estämiseksi. Saunomisen alkaessa onkin hyvä pujahtaa sisälle vilkkaasti, jotta lämpö pysyy sisällä ja myös ihmiset lämpimänä ja tyytyväisenä. Sisälle savun tummentamaan saunaan astuessa lauteita on aluksi vaikea nähdä, mutta silmä tottuu kyllä.

Kuva: Johanna Vilhunen
Suuri savusauna. Kuva: Johanna Vilhunen

Tietoisku: Lämmittämisvaiheen lopuksi, viimeistenkin puiden vihdoin palettua loppuun, heitetään häkälöylyt. Häkälöylyt tarkoittavat sitä, että puun palamisessa muodostunut häkä poistuu, kun kiukaalle heitetään vesi ja ovea raotetaan hieman. Ja vola! Sauna on valmis. Kaikki kiitos savusaunan lämmittäjille Kuusijärvellä.

Kuva: Johanna Vilhunen
Näkymä Cafe Kuusijärven terassilta talvella. Kuva: Johanna Vilhunen

Omakohtaisena kokemuksena lähellä sydäntäni on erityisesti hiihtämisen jälkeinen lämmin sauna. Tämä johtunee siitä, että tietokoneen ääreen jämähtänyt ruhoni kaipaa muinaiseen lihasmuistiin tallentuineita liikuntamaisia liikkeitä ja lopulta sauna rentouttaa kehon ja mielen. Kuusijärven saunan ympäristössä, metsän siimeksessä puikkelehtii hyvinä lumisina talvina vaihtelevat hiihtoladut ja vaikka luntakaan ei olisi, on reiteillä mukava tepastella jalkaisin ennen saunaan menoa. Cafe Kuusijärveltä voi kysellä aktiviteetteja saunan oheen, joita alueella on mahdollista järjestää. Hiihtoon Kuusijärven ympäristössä tarvitaan omat välineet.

Kuva: Johanna Vilhunen
Saunan aktiivikäyttäjä. Kuva: Johanna Vilhunen

 

Kuva: Johanna Vilhunen
Cafe Kuusijärven tarjontaa. Kuva: Johanna Vilhunen

Pääsyliput voi ostaa Cafe Kuusijärveltä, josta aloittelevat saunojat saavat tarvittaessa myös ohjeita saunomiseen.