Sunnuntaretki Uutelaan
Marianne Saukkonen syyskuu 17, 2015

Uutelan ulkoilualue Vuosaaressa on erinomainen retkikohde aurinkoisena sunnuntaina (soveltuu erinomaisesti retkikohteeksi pilvisenäkin päivänä). Vedimme lenkkarit jalkaan ja lähdimme koko perheen voimin ulkoilemaan ja nauttimaan maisemista.

IMG_1727
Kuva: Marianne Saukkonen
IMG_1741
Kuva: Marianne Saukkonen

Uutelan ulkoilualue sijaitsee Aurinkolahden uimarannan ja Uutelan kanavan risteyksessä vain puolen tunnin matkan päässä Helsingin keskustasta. Alueella on hyvin merkittyjä ulkoilureittejä ja luontopolkuja pitkin ja poikin niemeä, joten siellä voi tehdä joko lyhyen kävelyn tai sitten pidemmän useamman kilometrin mittaisen kierroksen.

IMG_1763
Kuva: Marianne Saukkonen

Luontopoluista on tehty erinomainen kartta jonka voi tulostaa mukaansa etukäteen netistä. Alueella voi liikkua kävellen tai juosten. Polkupyörällä tai lastenvaunuillakin pärjää hyvin teillä ja isommilla poluilla, kaikkein pienimmillä ja kapeimmilla poluilla vaunut voivat juurakoiden yms. takia olla hankalat. Alueelle pääsee todella kätevästi julkisilla liikennevälineillä (metrolla Vuosaareen ja siitä kävellen tai bussilla perille) mutta alueella on myös parkkipaikkoja omaa autoa varten.

IMG_1767
Kuva: Marianne Saukkonen

Kiersimme ulkoilureittejä parin tunnin ajan. Luonto on alueella hyvin vaihtelevaa, välillä kävellään valoisassa kallioisessa ja sammaleisessa metsässä ohittaen pieniä puroja ja soita, toisaalta taas ympärillä on todella korkeita havupuita jotka varjostavat polkua. Kauniit rantamaisemat ja niityt vuorottelevat tasaisesti metsäosuuksien kanssa.

IMG_1783
Kuva: Marianne Saukkonen
IMG_1742
Kuva: Marianne Saukkonen

Alueella voi myös marjastaa ja sienestää, nytkin ohitimme paikkoja joista muutamia viikkoja aiemmin olisi voinut kerätä vadelmia, mustikoita ja metsämansikoita. Lastemme iloksi reitin varrelta löytyi muiden lasten tekemiä majoja joiden kohdalla pysähdyimme hetkeksi leikkimään.

IMG_1735
Kuva: Marianne Saukkonen

Muita lasten ilon aiheita olivat rantaheinikossa loikkinut sammakko ja esikoisen bongaama käärme joka kuvailun perusteella osoittautui rantakäärmeeksi.

IMG_1779
Kuva: Marianne Saukkonen

Matkan varrelta olisi löytynyt monia sopivia eväspaikkoja ja jopa grillipaikka omien eväiden syömistä varten mutta meidän reipas retkemme päättyi kahvila Kampelaan joka Helsingin Sanomien yleisöäänestys on kertaalleen valinnut Helsingin parhaaksi kahvilaksi. Kahvilan erikoisuus ja kestosuosikki on lohikeitto ja kyytipoikana maistuu aina pannukakku.

IMG_1789
Kuva: Marianne Saukkonen
IMG_1793
Kuva: Marianne Saukkonen

Toki kahvilasta saa paljon muutakin niin suolaista kuin makeaa mutta lohikeittoon ja pannariin päädyimme mekin, tällä(-kin) kertaa. Kahvila on avoinna ympäri vuoden ja on viihtyisä ja viehättävä. Lämpimällä säällä voi terassilla nauttia auringosta ja ihmetellä venesataman liikennettä, jos keli ei suosi terassilla oleilua löytyy kahvilasta pieni sisätila ja lasitettu kuisti. Tällä kertaa nautimme lohikeittomme terassilla samalla kannustaen ohi juoksevia Vuosaari-juoksuun osallistuvia juoksijoita.

IMG_1799
Kuva: Marianne Saukkonen
IMG_1801
Kuva: Marianne Saukkonen

Itä-Helsingistä löytyy hyviä retkikohteita ja kahviloita Uutelan lisäksi muitakin. Upea Kallahden harju (Punkaharjuunkin monesti verrattu) vie Kallahden niemelle jonka kärjessä on kaunis uimaranta, rantaniittyjä sekä ulkoilualue josta osa myös suojeltua harvinaista luonnonsuojelukohdetta. Samalla voi vierailla Villa Ullaksessa joka on Sosiaali- ja terveysviraston ylläpitämä kahvila, 1700-luvulla rakennetussa kalastajamökissä,  Kallahden harjun kupeessa jossa työkokeilussa olevat nuoret leipovat herkullisia leivonnaisia ja tutustuvat kahvilan pyörittämiseen.

WP_20150829_12_36_53_Pro
Kuva: Marianne Saukkonen

Toinen hyvä retkikohde on Vartiokylän lahti jonka ympäri kulkee merellinen ulkoilureitti ja jonka varrella  kahvitteluun sopiva kohde löytyy Puotilan kartanon Cafe Svenkasta tai rantakahvila Meridianista.

 

WP_20150913_13_55_04_Pro
Kuva: Marianne Saukkonen

 

IMG_1761
Kuva: Marianne Saukkonen