Tee keväinen kävelyretki viehättävään Vallilaan
Riitta Kokkonen huhtikuu 9, 2015

Mäkelänkatu

Kaunis, aurinkoinen kevättalvipäivä johdatti minut jokunen aika sitten päiväkävelylle vanhoille kotikulmilleni Vallilan kaupunginosaan. Vallilahan sijaitsee vain kivenheiton päässä Kallion kaupunginosasta, joten Kallion kulmille eksyessään kannattaa ehdottomasti ehtiessään tehdä pieni tutustumisretki myös Vallilan puolelle. Viime vuosina on puhuttu paljon Vallilan ”löytäneestä” muotoilijoista, arkkitehdeista ja taiteilijoista koostuvasta ns. luovasta luokasta, joka on vähitellen luonut mm. alueen vanhoihin tehdaskortteleihin uutta elävää kaupunkikulttuuria. Samalla alueelle on rantautunut myös lukuisia uusia liikkeitä ja kahviloita. Kokosin yhteen listan omista suosikkikohteistani ja vinkkejä mihin Vallilassa käydessään kannattaa suunnistaa!

Mäkelänkatu

Kotoisaa kahvin tuoksua on Vallilassa vaikea välttää! Suuri, valkoinen Meiran kahvipaahtimon tehdasrakennus Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun kulmassa, aivan Vallilan ja Alppiharjun välimaastossa, on yksi omista suosikkirakennuksistani alueella. Pelkistettyä julkisivua koristavat suorakaiteen muotoiset kapeat ikkunarivistöt ovat kuin koruja! Vastapaahdetun kahvin mausteinen tuoksu erityisesti aamuisin on erottamaton osa Vallilaa.

vallila

Vallilasta voi löytää myös muita arkkitehtuurin helmiä kuten vilkkaan Mäkelänkadun varrella sijaitseva arkkitehti ja akateemikko Juha Leiviskän suunnittelema vuonna 1991 valmistunut Vallilan kirjasto (Päijänteentie 5).

Vallilan kirjasto

Monet tuntevat alueen etenkin viehättävästä Vanhan Vallilan eli Puu-Vallilan alueesta, jossa toinen toistaan idyllisemmät ja värikkäät 1910- ja 20-luvulla rakennetut puutalot muodostavat nykyisin erittäin halutun asuinalueen.Puu-Vallila

Puu-Valllila

Parisen vuotta sitten avautui aivan Vanhan Vallilan puutalojen kupeeseen Helsingin kahvipaahtimon päiväkahvibaari, joka toimi aluksi pelkästään paahtimona. Sittemmin paahtimon yhteyteen avattiin myös kahvila, jonka tunnelmaan ei voi olla ihastumatta! Sisustuksessa on käytetty jännittäviä yksityiskohtia, kuten pöytänä toimiva höyläpenkki ja valkoiselle maalatulle tiiliseinälle kekseliäästi ripustetut erilaiset hyllykokonaisuudet. Erilaisia yksityiskohtia tutkiessa vierähtää täällä aina hetki jos toinenkin! Näissä merkeissä alkoi myös oma aamuni – unohtamatta kupillista esimerkillisen hyvää maitokahvia ja palaa muhevaa mantelikakkua.

Helsingin kahvipaahtimon päiväkahvibaari
Päijänteentie 29
http://helsinginkahvipaahtimo.com/
https://www.facebook.com/helsinginkahvipaahtimo

Päiväkahvibaari

Päiväkahvibaari

Toinen suosikeistani Vallilan ihastuttavista kahviloista on keväällä 2014 avattu Suvanto, joka sekin sijaitsee aivan Vanhan Vallilan reunamilla Mäkelänkadun varrella. Piipahdin kahvilaan juuri aamiaisen vaihtuessa kiireiseen lounasaikaan, mutta onnistuin kuin onnistuinkin saamaan vielä pöydän, jolle laskea kahvikupponen ja pala oi-niin-hyvää mustikkapiirakkaa. Ehkäpä aurinkoinen sää oli saanut vallilalaiset liikkeelle tai sitten – kuten itse veikkaan – vilinää viihtyisässä kahvilassa riittää koko ajan. Suvanto on tunnettu erityisesti mainiosta puurovalikoimastaan, joka on saatavilla niin arkisin kuin viikonloppuisinkin muutoinkin monipuolisen aamiaisen yhteydessä. Arkiaamuisin aamiaisen jälkeen tarjolla on lounaskeitto, jonka aion testata heti seuraavalla kerralla osuessani sopivaan aikaan näille kulmille.

Suvannossa vallitsee aina eräänlainen kiireettömyyden tuntu ja sinne on helppo jäädä vaan viettämään aikaa.

Suvanto
Suvannontie 18
https://kahvilasuvanto.wordpress.com/
Suvanto Facebookissa

Suvanto

Suvanto

Suvanto

Toisen Vallilan aluetta halkovan pääväylän, Hämeentien, varrella sijaitsevat monille joukkoliikenteen käyttäjille tutut Vallilan varikon raitiovaunuhallit (Hämeentie 86), jotka ovat arkkitehti Selim A. Lindqvistin kädenjälkeä. Vanhin halleista juontaa juurensa aina vuoteen 1914.

Vallilan varikko

Varikon Varjo

Varikkohallin nurkalle Eurantielle on kotiutunut useampikin pieni kivijalkaliike, mutta oma tieni vei tällä kertaa Varikon Varjo -nimiseen paperi- ja lahjatavaraliikkeeseen. Liikkeen on perustanut vaatesuunnittelija Liisa Riski jo syksyllä 2013 ja se toimii samalla myös suunnittelijan työhuoneena. Valikoimassa on paperituotteita kuten hauskoja kortteja ja sisustusprinttejä, sekä muita pieniä sisustusesineitä, kuten keramiikkaa niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta merkeiltä. Toistaiseksi myymälässä oli esillä vain pieni määrä Riskin omaa vaatetuotantoa, mutta suunnittelija kertoi valikoimaan olevan tulossa aivan lähiaikoina lisää vaatteita ja vintagea, ja konsepti onkin näin muuttumassa enemmän lifestyle-liikkeeksi.

Varikon Varjosta saa mukaan myös erikoiskahveja. Huomaa myös toistaiseksi lyhyet aukioloajat, sillä liike on avoinna vain keskiviikosta lauantaihin!

Varikon Varjo
Eurantie 12-14
http://varikonvarjo.com
https://www.facebook.com/varikonvarjo

Varikon Varjo

Varikon Varjo

Varikon Varjo

Tsekkaa Vallilassa käydessäsi myös nämä:

Aarikan tehtaanmyymälä, Nokiantie 2-4 C, http://www.aarikka.com/
Vallilan Stoori, kirpputori ja kahvila, Sturenkatu 36, http://www.vallilanstoori.fi/
Pub Magneetti, Mäkelänkatu 20 B
Ravintola Allotria, Hämeentie 68, http://www.allotria.fi/
Ravintola Pikku-Vallila, Vallilantie 19, Puu-Vallila

Kuvat: Riitta Kokkonen