Tervetuloa World Design Capital Helsinki 2012!
Riitta Kokkonen joulukuu 31, 2011

Vuodenvaihde merkitsee Helsingille pitkän odotuksen päättymistä – World Design Capital Helsinki 2012 saa lähtölaukauksensa Senaatintorilla ennennäkemättömien avajaisjuhlallisuuksien saattelemana!

Kuvaaja: Valtteri Hirvonen/ WDC 2012

 Se on viimein täällä! Maailman designpääkaupunkivuosi käynnistyy virallisesti Senaatintorilla uudenvuoden aattona laajan valo- ja videoesityksen saattelemana. Senaatintoria ympäröivät rakennukset muuntuvat illan aikana valtaviksi valoteoksiksi ja lavalle nousee lukuisa määrä tunnettuja suomalaisia artisteja ja esiintyjiä Jari Sillanpään ja beatboxaaja Felix Zengerin ohella, Baba Lybeckin ja Axl Smithin juontaessa. Teollisen muotoilun maailmanjärjestö ICSID:n presidentti Soon-in Lee julistaa designpääkaupunkivuoden virallisesti avatuksi ja nuori suomalainen suunnittelija Minna Piiroinen antaa erityisen uudenvuoden lupauksen viiden WDC-isäntäkaupungin puolesta. Juuri ennen vuodenvaihdetta ja sitä seuraavaa ilotulitusta nähdään Senaatintorilla kolmiulotteinen videoteos Ylistys Helsingille, jonka ovat koonneet yhteistyössä suomalainen arkkitehtuuriprojisointeihin erikoistunut Mural Media ja Vuoden 2011 Kotimaiseksi Graafikoksikin valittu kuvittajaryhmä Agent Pekka. Videoteos on yksi mittavimmista Suomessa koskaan esitetyistä teoksista, herättäen Helsingin tuomiokirkon ympäröivine rakennuksineen eloon ennennäkemättömällä tavalla. Iltaa isännöi perinteisesti Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja lähetys Senaatintorilta tavoittaa yleisöä myös maailmanlaajuisesti YLE TV1:n suoran lähetyksen ja YLE Areenan ansiosta.

Entäpä avajaisjuhlallisuuksien jälkeen? Kaupunki on yhdessä asukkaiden ja eri alojen toimijoiden kanssa onnistunut kokoamaan yhteen laajan, monipuolisesti designia esittelevän ohjelman. Läpi vuoden luvassa on noin 250 erilaista tapahtumaa, näyttelyä ja hanketta, joka tekee näin Helsingin designpääkaupunkivuodesta laajimman koskaan Suomessa toteutetuista designkokonaisuuksista ja samalla myös yhden maailman mittakaavassakin suurimmista. Kaupungin toimintojen kehittäminen designia hyödyntäen ja kaupunkilaisten innostaminen yhdessä osallistumaan ympäristönsä kehittämiseen ovat tärkeimpiä designpääkaupunkivuoden tavoitteita.

Useat tulevan vuoden hankkeista ovat saaneet lähtölaukauksensa jo vuonna 2011, tarkoituksenaan kehittyessään jäädä pysyväksi ilmiöksi Helsingin katukuvaan kuten Kalasataman alueelle hiljalleen muotoutuva ruokaa ja designia yhdistävä Tukkutorin alue. Tammikuussa Helsingissä vierailevat matkailijat taas voivat muun muassa nauttia useiden helsinkiläisravintoloiden tarjoamista Helsinki Design Menuista, tutustua Arabianrannan kehittyvään, designillisesti merkittävään kaupunginosaan tai vierailla vaikkapa naapurikaupunki Espoon näyttelykeskus WeeGeessä tutustumassa sen runsaaseen näyttelytarjontaan.

Helsingissä design on kaikkialla. Voit hypätä kaupungilla muotoilija Hannu Kähösen muotoilemaan raitiovaunuun, lounastaa ravintolassa istuen alas Alvar Aallon suunnittelemalle tuolille tai matkustaa tapaamiseen KONEen muotoilemassa hississä. Arjen design on lähes huomaamatta läsnä elämässämme luontevana osana jokapäiväisiä askareita. Helsinki toivottaa kaikki tervetulleiksi tulemaan osaksi designpääkaupunkivuotta!

Läpi vuoden 2012 tulemme esittelemään blogissamme erilaisia kaupungissa viriäviä mielenkiintoisia designiin liittyviä ilmiöitä, lahjakkaita muotoilijoita ja suunnittelijoita sekä innovatiivisia brändejä. Seuraamalla kanavaa pysyt kärryillä myös ajankohtaisista design-uutisista. Onnellista Designpääkaupunkivuotta!