Top 5 -vinkit, Helsingin juhlaviikot 2016
Marketta Lehtonen toukokuu 16, 2016

Helsingin juhlaviikot saapuu jälleen kaupunkiin elo-syyskuun vaihteessa. Uusi ohjelmisto julkaistiin huhtikuussa, josta kokosin muutamia kiinnostavia tärppejä. Valinta ei ollut helppoa, sillä näiden nostojen ulkopuolelle jäi monenmonta musiikki-, teatteri- ja tanssitapahtumaa sekä lukuisa määrä yhteistyöfestivaaleja, kuten Art goes Kapakka, Korjaamo Teatterin Stage-festivaali ja Viapori Jazz. Tarkemmat tiedot koko ohjelmistosta saa osoitteesta www.helsinginjuhlaviikot.fi.

 

kuva 1_Choi_Petri Vertanen_Kansallisgalleria
Choi Jeong Hwan värikäs työ Kiasmassa on tehty kierrätysmateriaaleista. Kuva: Kansallisgalleria/Petri Vertanen

1. Taiteiden Yö & Choi Jeong Hwa

Taiteiden Yö on jokavuotinen karnevaali, joka kiehtoo kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Se järjestetään elokuun lopulla ja tänä vuonna se on torstaina 25.8. Tapahtuma on säilyttänyt mielenkiintonsa vuodesta toiseen, sillä sieltä löytyy monia toistuvia tapahtumia sekä lisäksi aina jotain uutta. Oma suosikkini on suuret kaupunkitapahtumat, joiden tekemiseen kaikilla on mahdollisuus osallistua ja niiden seuraamisessa on suuren juhlan tunnetta sekä ripaus karnevaalitunnelmaa. Tänä vuonna Senaatintorille toteutetaan installaatio, jonka kokoaa korealaistaiteilija Choi Jeong Hwa yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Teemana on Helsingillekin läheinen merellisyys sekä sen suojelu. Choi Jeong Hwa on tunnettu kierrätysmateriaaleista tehdyistä värikkäistä teoksista, joihin voi käydä jo ennakkoon tutustumassa Kiasman näyttelyssä ”Happy Together”. Helsingissä vastaavanlaista taidetta nähtiin viime vuonna Helsinki Design Weekin yhteydessä, kun Kristiina Tuuran tilataideteos oli esillä Havis Amandan altaalla.

 

Niki de Saint Phallen maailma on räväkkä tummia sävyjä unohtamatta. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Niki Charitable Art Foundation

 

2. Niki de Saint Phalle

Yksi lempitaiteilijoistani on ranskalainen kuvanveistäjä Niki de Saint Phalle, jonka näyttely pidetään Helsingin Taidehallissa. Hän on tunnettu iloisista, tanssivista naisfiguureista sekä elämäniloa ja hyväntuulisuutta pursuavista veistoksista, joissa on samaa räväkkyyttä ja väriloistoa kuin burleskiesityksissä. Saint Phalle oli naimisissa sveitsiläisen taiteilijan Jean Tinguelyn kanssa, jonka näyttely oli Amos Andersonin taidemuseossa vuonna 2014 sisältäen myös taiteilijaparin yhteisiä töitä. De Saint Phallen töitä on nähtävillä pysyvästi Tukholmassa Moderna Museetin veistospihalla.

kuva 3_Kaupunkiklasaria_Mary Ribbay
Kaupunkiklasaria tarjoaa pop up-konsertteja ympäri kaupunkia. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Mary Ribbay

3. Pop Up –kaupunkiklasaria

Helsingissä on viime aikoina yleistynyt pop up-toiminta, joka on lisännyt monipuolista tapahtumatarjontaa välillä aika yllättävissä paikoissa. Täällä on järjestetty mm. siivouspäiviä, ravintolapäiviä sekä nyt uutuutena juhlaviikoissa pop up –kaupunkiklasarisarja (klasari=klassinen musiikki), jossa nuoret suomalaiset jousisoitinten soittajat esiintyvät ympäri kaupunkia pop up –konserteissa. Klassinen musiikki on hienoa kuunneltavaa livenä ja näissä matalan kynnyksen konserteissa onkin mainio tilaisuus tutustua siihen tarkemmin. Tarkat ajat ja paikat löytyvät juhlaviikkojen nettisivuilta www.helsinginjuhlaviikot.fi. Ohjelmistosta löytyy musiikkia laidasta laitaan – ennakkotietona on kerrottu, että Linnanmäellä esiintyisi tämän kevään Euroviisuissakin säväyttänyt Sandhja.

Huvilan terassilla on kesän tunnelmaa. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Jussi Hellsten

 

4. Viiden tähden tekoja

Huvilan kesäkonsertit on aina must ja ohjelmiston painopiste on monikultturisessa rytmimusiikissa. Tämän lisäksi Juhlaviikot ja RAY ovat kutsuneet joukon eri alojen taiteilijoita esiintymään Huvilaan; mukana on hauskoista ja eleganteista kengistä tunnettu Minna Parikka, Apocalyptican sellisti Eicca Toppinen, Tampere Filharmonian kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, valokuvaaja Touko Hujanen sekä Tanssii Tähtien kanssa –ohjelmassa opettaneet tanssijapariskunta Katja Koukkula ja Jussi Väänänen. Nämä taiteilijat toteuttavat kevään ja kesän aikana yhteisöllisen taideprojektin, jonka päätöksenä he toteuttavat 4.9. klo 13 yhteisen brunssikonsertin Huvilassa. Tästä tapahtumasta mieleen jää iso kysymysmerkki, mitäh? Pakko saada selvää!

Fernando Rubion esityksessä saa rentoutua. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Conrado Krivochein

5. Fernando Rubio

Argentiinalainen performanssitaiteilija Fernando Rubio on esittänyt teoksensa ”Everything By My Side” jo 11 kaupungissa, mukana suuria maailman metropoleja, kuten New York, Rio de Janeiro ja Buenos Aires. Teos saapuu juhlaviikkojen myötä Helsinkiin, jolloin sängyt valtaavat Keskuskadun. Taiteilija kutsuu ihmisiä pysähtymään hetkeksi kiireen keskellä ja sukeltamaan lakanoiden väliin kokeakseen yllättäviä kohtaamisia. Outoa, mutta mielenkiintoista!

Konsertit ovat loppukesän juhlaa Kuva: Helsingin juhlaviikot/Petri Anttila

 

Helsingin juhlaviikot pidetään 19.8.-4.9. välisenä aikana. Koko ohjelmisto löytyy osoitteesta
www.helsinginjuhlaviikot.fi . Mitkä olisivat sinun vinkkisi?

#juhlaviikot
Lisätietoa Helsingin tapahtumista löytyy osoitteesta www.visithelsinki.fi. Seuraa meitä myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

#visithelsinki