Top 5 vinkkiä Helsingin juhlaviikoille 14.-30.8.2015
Marketta Lehtonen toukokuu 15, 2015

1. Helsingin juhlaviikot 14.-30.8., teemamaana Kiina

Helsingin juhlaviikot ihastuttaa jälleen monipuolisella ohjelmistollaan. Huomion keskipisteenä on Kiina, jonka ihastuttavan värikäs kulttuuri valtaa koko kaupungin. Musiikin, tanssin, oopperan ja sirkuksen lisäksi järjestetään 22.8. Leijafestivaali Kaivopuistossa, jolloin jokainen halukas voi tulla lennättämään leijoja tai leijojen puuttuessa vaikka nauttimaan kesäpäivästä piknikkorien kanssa. Oman leijan voi myös valmistaa ilmaisissa leijatyöpajoissa, joita järjestetään Skidit Festareiden yhteydessä sekä Teurastamolla, jonne 20.-21.8. Helsinki Night Market kutsuu ruoan ystäviä maistelemaan kiinalaisia herkkuja, mukana myös ensimmäistä kertaa hyönteisistä valmistettua katuruokaa!

Kiinalaiset leijat muistuttavat valtavia hyönteisiä. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Johannes Romppanen & Risto Törrö / Duotone
Kiinalaiset leijat muistuttavat valtavia hyönteisiä. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Johannes Romppanen & Risto Törrö / Duotone

2.  Taiteiden yö 20.8., erikoisuutena jättiläiset

Taiteiden yö on kuin syksyinen vappu; karnevaali täynnä tunnelmaa! Siihen kuuluu mahtava valikoima monipuolista ohjelmistoa, josta löytyy tärppejä vauvasta vaariin. Tämän vuoden uutuutena on Jättiläiset, jotka valtaavat tummenevan illan. Jättiläiset ovat kahdeksanmetrisiä ihmishahmoja, jotka on valmistettu pajusta. Espoon modernin taiteen museo EMMA  koordinoi ilmaisia työpajoja 3.-19.8. Malmitalossa, Stoassa ja Lasipalatsissa, joissa voi osallistua jättiläisten valmistukseen. Taiteiden yönä jättiläiset saapuvat  Senaatintorille klo 19:00.

 

Jättiläiset valtaavat kaupungin Taiteiden yönä. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Cie l'Homme Debout
Jättiläiset valtaavat kaupungin Taiteiden yönä. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Cie l’Homme Debout

 

3. Kitaristien yö #100guitarsfromHEL 14.8. Senaatintorilla

Senaatintorilla järjestetään Juhlaviikoilla myös muitakin tapahtumia. Yksi mielenkiintoisimmista on #100guitarsfromHEL, joka on kitaristi Alexi Laihon sävellysteoksen esitys. Alexi Laiho vaikuttaa Children of Bodom –yhtyeessä ja hän on saanut tehtäväkseen valita vierelleen 100 kitaristia esittämään uuden sävellyksensä. Toukokuun ajan kuka tahansa voi ladata oman demovideon osoitteeseen 100guitarsfromhel.fi –sivustolle ja voi olla mukana soittamassa Senaatintorilla megayleisön edessä! Muita Senaatintorin esiintyjiä ovat mm. 14.-15.8. Punainen naiskomppania Kiinasta sekä Helsingin kaupunginorkesteri ja Ylioppilaskunnan Laulajat 15.8. teemanaan Sibeliuksen Kullervo.

 

Children of Bodomin Alexi Laiho valitsee kitaristit esittämään uutuusteoksensa Senaatintorille. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Jarmo Katila
Children of Bodomin Alexi Laiho valitsee kitaristit esittämään uutuusteoksensa Senaatintorille. Kuva: Helsingin juhlaviikot/Jarmo Katila

4. Katubileet bailubussilla 14.-20.8.

Juhlaviikkojen bailubussi kiertää kaupunkia ja tanssittaa yleisöä. Bussin voi myös tilata omaan pihaan, kadulle, koululle tai puistoon – ihan minne vaan, missä on tarpeeksi tilaa pikkubussille. Ranskalainen DJ Tony soittaa funkmusiikkia bussin katolta ja bileet voi alkaa! Bailubussin voi bongata ainakin Senaatintorilta, Karhupuistosta, Tokoinrannasta sekä Taiteiden yön tohinasta.

Bailubussia voi varata myös omaan käyttöön. Kuva: Helsingin juhlaviikot/DCLIK-Vincent Castellin
Bailubussia voi varata myös omaan käyttöön. Kuva: Helsingin juhlaviikot/DCLIK-Vincent Castellin

5. David Espinosa: Mi Gran Obra 14.-16.8.

Espanjalainen ohjaaja David Espinosa esittää Mi Gran Obra –teoksen paikassa, johon ei normaalisti ole kaupunkilaisilla asiaa, nimittäin Erottajan pelastusaseman tornissa. Torni jo itsessään on komeannäköinen ja pelastusasemissa on aina jotain selittämätöntä mystiikkaa ja vaaran tuntua. Espinosa toteuttaa teoksensa valkoisen pikkupöydän päällä miniatyyrihahmoilla, jossa esiintyy 300 näyttelijää, eläinlaumoja, liikennevälineitä, kaikkea mahdollista! Mielenkiintoista nähdä, miten homma oikein toimii..

Pikkuruinen maailma kengän alla. Kuva: Helsingin juhlaviikot/David Espinosa
Pikkuruinen maailma kengän alla. Kuva: Helsingin juhlaviikot/David Espinosa

Tässä muutamia vinkkejä Juhlaviikkojen tämän vuoden ohjelmistosta, lisätietoja saa internetistä www.helsinginjuhlaviikot.fi.

Monta hienoa tapahtumaa on tarjolla, käy ohjelmaa läpi ja kerro meille omat vinkkisi, mikä sinua kiinnostaa eniten tänä vuonna?

Helsingin juhlaviikot 14.-30.8.2015, www.helsinginjuhlaviikot.fi

#juhlaviikot