Uusi lähiruokaan erikoistunut ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö valittu
Elisabeth Heinrichs maaliskuu 22, 2011

Lähde: Helsingin Tukkutori
Kaupungin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkönä aloitti Tukkutorilla 28.2.2011 Ville Relander. Aikaisemmin lähiruokaan erikoistuneen Anton & Anton – myymälän toimitusjohtajana työskennellyt Relander on ollut mukana luomassa uusia ravintola- ja hotellikonsepteja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Myös ruoka-alan yrittäjänä menestynyt moniosaaja näkee Helsingissä kaikki mahdollisuudet saavuttaa pohjoinen menestystarina myös ruokakulttuurin osalta. Uudessa pestissä Relander pääse aitiopaikalta yhteistyön voimin, innovatiivisten toimijoiden kanssa, kehittämään Helsingin ruokatarjontaa ja siihen liittyviä palveluita.

”On erityisen hienoa että kaupunki uskaltaa olla ajan hermolla ja aktiivisesti kehittämässä ruokakulttuuria. Odotankin innolla yhteistyötä eri tahojen kanssa. Tehtäväni projektipäällikkönä on koordinoida ja sparrata ihmisiä luovuuteen ja yhteistyöhön keskenään. Ruokakulttuuristrategia on suuri kokonaisuus, mutta jotta saisimme aikaan jotain erityistä, tulee vision ja ajatuksen olla laaja, ja erilaisia tahoja yhteen kokoava. Meillä on mahdollisuuksia vaikka mihin, kunhan uskomme itseemme!” kannustaa Relander.

Relander uskoo myös että Pohjoismaat ovat nyt kaikkien kielillä matkailu- ja ennen kaikkea ruokanäkökulmasta, mikä taas takaa sen että Helsinki pysyy suosittuna ruokakohteena. Relander suosittelee ”Titbits from Finland”: Ulkoasiainministeriön julkaisemaa esitettä Suomen ruokakulttuurista. Hänen mielestään siinä on mukavalla tavalla esitelty ruokakulttuuriamme. Relander uskoo vahvasti että lähiruokaan ja että ruokaan liittyvä verkostointi auttaa löytämään ratkaisuja tarjonnan monipuolistamiseen Helsingissä.

Tukkutorin punatiilisen lihatukkuhallin muodostamalle sisäpihalle avataan vuonna 2012 kuluttajille suunnattu alue, jossa päästään maistamaan monenlaisia herkkuja ja kokemuksia. Esimakua tulevasta antoi tammikuussa Tukkutorin teollisuushallissa nähty HEL YES! –pop up –ravintola. Alueelle on suunnitteilla ravintoloita ja muun muassa ruokaan liittyvää opetustoimintaa. Myös kauppahallien ja torien toimintaa elävöitetään ja kehitetään.

Ruokakulttuurin kehittämisvalintoja pohtinut työryhmä sai syksyllä 2010 valmiiksi suunnitelman, jossa listattiin myös matkailijoita kiinnostavia hankkeita:
• Tori- ja hallitoiminnan kehittäminen: Muun muassa osa Tukkutorista avataan kuluttaja-asiakkaille ja toreja elävöitetään
• Helsingin ruokakulttuuri osaksi World Design Capital Helsinki 2012 –hanketta: Ruokaan liittyviä tempauksia ja tapahtumia Tukkutorilla, toreilla, kauppahalleissa ja koko kaupungissa

Relander suosittelee matkailijoille niin sanottuja autenttisia ”old school” ravintoloita kuten Kosmos, Elite ja Sea horse. Omat ruokaostokset hän tekee Hakaniemen hallissa ja sen ympäristössä sijaitsevissa etnisissä ja ekologisissa liikkeissä. Relander rakastaa kotileipomo Eromangan lihapiirakoita ja autenttista katuruokaa, mutta kaipailee ensimmäistä luomugrilliä Helsingin katukuvaan. Uskallatko sinä tarttua haasteeseen?