Vielä ehtii!
Taidemenu: Ateneum + Salve
Elisabeth Heinrichs toukokuu 29, 2015

Valokuvaaja Ismo Höltön (s. 1940) mielenkiintoinen valokuvanäyttely (10.4.-31.5) toimii Ateneumin taidemuseon kevätnäyttelynä ja antaa näkymän puolen vuosisadan takaiseen Helsinkiin. Valloittavat mustavalkoiset kuvat kertovat ajasta, jolloin yksinkertainen elämäntapa ja maaseutukulttuuri vaihtuivat modernin kaupungin nopeaan sykkeeseen. Kuvien kautta pääset kokemaan 60-luvun Helsinkiä sekä sen taloja, pihoja ja katuja. Samaan aikaan ravintola Salvessa pääsee nauttimaan Ismo Hölttö-teemaisesta taidemenusta. Tässä vinkki viikonlopuksi!

Ismo Hölttö
Kuva: Ismo Hölttö

Ismo Hölttö -näyttely Ateneumissa

Ismo Hölttö oli 60-luvulla nuori kultaseppä ja perheenisä. Aktiivisena harrastevalokuvaajana hän piti kameran aina mukana työmatkoillaan, vapaaaikanaan ja ruokatunneillaan, vähän kuten itsekin. Itselläni kamera tahtoo kuitenkin kulkea kännykkäni muodossa.

Mielestäni oli hienoa huomata, että Hölttö viihtyi tavallisten ihmisten parissa. Kuvat ns. tavallisista ihmisistä ovat aina vaikuttavia.

Itse kävin katsomassa valokuvanäyttelyn kollegani kanssa. Päätimme etukäteen, että valitsemme molemmat kolme suosikkivalokuvaa ja vertailemme niitä näyttelyn jälkeen Taidemenun merkeissä.

Kollegani suosikit olivat:

1) Yleisesti: vanha Helsinki, purettuja taloja, hevosia, mennen ajan Helsinki

2) ”Pikkutytöt leikkimässä”

3) Lestadiolaisten Suviseurat, ns. ”Totinen poika”

Kuva: Ismo Hölttö
Kuva: Ismo Hölttö

Omat suosikkini olivat:

1) Helsingin vappukuvat

2) ”Pikkutytöt leikkimässä”

3) Vanha Helsinki / Rautatieasema

ismohölttö
Kuva: Ismo Hölttö

Tämän blogikirjoituksen ensimmäinen kuva, jota kutsuimme lempinimellä ”Pikkutytöt leikkimässä”, oli meidän molempien mieleen. Itse pidin kovasti myös tästä ylläolevasta tunnelmallisesta kuvasta, jossa näkyy Rautatieasema taustalla. Nuorelle aikuiselle näyttely tarjosi vilahduksen 60-luvun Helsingistä, joka oli todella mielenkiintoinen koska en ole itse kokenut sitä aikaa. Helsinki-rakkaalle ihmiselle näyttely on todellakin näkemisen arvoinen!

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, www.ateneum.fi

Taidemenu ravintola Salvessa

Halusin kokeilla HOK-Elannon ja Ateneumin Taidemenu -kokonaisuutta (32€)koska Ismo Höltön Hietalahden duunarikuvat ovat esillä vain ravintola Salvessa, jossa Taidemenu oli tarjolla.

Kuvausrupeamasta Ismo Hölttö on kertonut näin:

”Minulla oli vapaapäivä ja menin Hietalahden telakalle kuvaamaan. Sää oli otollinen, taivas oli tasaisen pilvimassan peitossa, valo oli tasaista ja sopivan pehmeää. Kuvaaminen sujui hyvin ja minulla oli hyvä fiilis. En kuitenkaan ehtinyt kuvaamaan kovinkaan kauaa, kunnes telakalle ajoi ambulanssi. Joku duunareista oli loukkaantunut ja häntä kannettiin kohta baareilla ulos korjattavana olevasta laivasta. Otin tilanteesta muutaman kuvan ja samalla eräs työnjohta tuli luokseni ja kysyi onko minulla kulkulupaa. Ei ollut. Joten jouduin poistumaan telakalta.”

Vaikka itse kävin ensin näyttelysttä, niin kokonaisuus kannattaa kokeilla päinvastaisessa järjesteyksessä koska menu sisälsi pääsylipun Ateneumiin.

Itse nautin taidemenun pääruokana ahventa porkkana-voikastikkeessa perunamuhennoksen kera. Annos oli reilu ja todella hyvä. Kollegani söi sen sijaan grillattua lampaan sisäfilettä sienikastikkeessa perunan ja kasviksien kanssa. Hänkin kehui ruokaa. Jälkiruoaksi nautimme suussasulavista jääkarpaloista kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Ravintola Salvessa ilmapiiri on aina todella hyvä, ja jokaisen asiakkaan viihtymään niin tunnelman kuin ruoankin takia.

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 11, www.ravintolasalve.fi

Miten usein sinä yhdistät ruokailua taidekokemukseen? Kerro kommenttikentässä!