Vuoden HelsinkiMenu ravintola ilmentää merellisyyttä, historiaa ja tunnelmaa
Elisabeth Heinrichs tammikuu 8, 2013

Ravintola Seurasaari on valittu vuoden 2012 HelsinkiMenu-ravintolaksi. Toiseksi nousi ravintola Kuu, kun taas kolmannen sijan jakavat ravintola Graniittilinna sekä ravintola Nokka.

Kuva: Ruokatieto Yhdistys ry
Kuva: Ruokatieto Yhdistys ry

– Ravintola Seurasaari on tulvillaan Helsingin ja koko Suomen historiaa ja värikkäitä tarinoita. Ajan patinoima juhlasali ja vanhat fraktuurat seinillä toivat oman tunnelmansa. Ravintolan palavasieluinen isäntä Juha Rantanen rakastaa ravintolaansa – se tuli selväksi niin ruuassa kuin tarinoissakin, perustelee tuottaja Hilkka Hytönen joka teki tämän vuoden valinnan koskien vuoden HelsinkiMenu ravintolaa.

Hänen mielestä ruoka mukaili lähes täydellisesti 1800-luvun lopun pitkää menua keittiön granité-alkutervehdyksestä alkaen aina ihaniin Romanovin mansikoihin asti. Erityisesti kotimaisuus ja sesonki olivat kunniassa, katiskan aarteet juuri pyydetyn makuisia. 

Lähde: Sinun Juhlasi
Kuva: Sinun Juhlasi

Toisen sijan napanneen ravintola Kuun HelsinkiMenussa pystyi aistimaan 60-luvun nostalgiaa. Hytösen mukaan kodikkaassa kortteliravintolassa kaikki oli alusta alkaen käsintehdyn ja tuoreen makuista, kuhakeitto mainiota, ja ravintolan kautta vuosikymmenten suosituin annos, Coeur de filet,  juuri oikealla tavalla kypsä. Tässä ravintolassa erityismaininnan ansaitsi ravintolan henkilökunta hauskuudellaan ja rentoudellaan.

Kuva: ravintola Kuu
Kuva: ravintola Kuu

Henkilökunnalta vaatii tietysti silmää ja tilannetajua huomata, minkälainen huumori puree pöytäseurueeseen. Kuussa palvelu toimi kuin unelma, painottaa Hytönen.

Kuva: Ravintolakolmio
Kuva: Ravintolakolmio

Ravintola Graniittilinnan keittiötoimenjohtaja Marko Helenius joukkoineen oli ansiokkaasti paneutunut sekä Helsingin että Hakaniemen torin ja hallin historiaan ja tämä toi ravintolalle kolmannen paikan kisassa. Ravintolan omaperäinen ja ihastuttavan historiallinen menukokonaisuus nosti Hakaniemen hallista saatavat raaka-aineet parrasvaloihin. Muun muassa akvaviitissa uivat suolamuikut kirvoittivat makuhermojen lisäksi hymyn huulille. Hytösen mielestä palvelun ystävällisyys ja tarjoilijan asiantuntemus olivat huippuluokkaa.

Kuva: Helsingin matkailun materiaalipankki
Kuva: Helsingin matkailun materiaalipankki

Myös kolmanneksi tulleen, tulevaisuuteen luotsaavassa ja innovatiivisessa ravintola Nokassa, ruoka oli erinomaista, raaka-aineet pääasiassa kotimaisia herkullisia pientilatuotteita ja palvelu hyvää. Hytösen erityismaininnnan keittiö sai savulahnamoussesta, joka nosti hienon kalan arvoiseensa asemaan. Hytönen kuvaa Nokan suoritusta myös tyylipuhtaaksi ja tasaisen varmaksi. 

HelsinkiMenu-ravintolat juhlistivat Helsingin juhlavuotta

Helsinki vietti 200-vuotisjuhlaa Suomen pääkaupunkina  vuonna 2012. HelsinkiMenu -ravintolat Fly Inn Restaurant  Deli, Hotel Arthur, Baker’s, Carelia, Graniittilinna, Grotesk,  Havis, Kellarikrouvi & Fabian, Kuu, KuuKuu, Lasipalatsi, Macu, Nokka,  Seurasaari, Sundmans Krog ja Suomenlinnan Panimo osallistuivat juhlavuoden ohjelmaan tarjoamalla Helsingin historiaan liittyviä ateriakokonaisuuksia, jotka ovat nähtävissä täällä. Helsingin ruokakulttuurin historia oli lähtökohtana myös juhlavuoden tuottajan Hilkka Hytösen HelsinkiMenujen arvioinneissa.

Miten Helsingin historiaa pitäisi sinun mielestäsi tuoda esiin ravintola-annoksissa?